Ce sint Mosmoanele?
Raspunsul gasti aici: Mosmonul !Fructele culese cimd-va la sfirsitul lui Octombrie le-am congelat si cind socul a dat in floare, le-am descongelat si prin acesta metoda, le-am putul descosi foarte usoor , la fel si simburi s-au lasat sa sa se scoata usor.
Da, e ceva treaba si fructul nu are un gust foarte pregnant, dar in amstec cu florile de soc, devine ceva delicios si SANATOS.
Fructul contine o cantitate ridicata de tanina si pectina, de aceea nu a fost nevoie de adaos de ingrediente de gelatinare.
Eu am foslosit doar lamiie si zahar.
INGREDIENTE:
- 1 kg de fruct (descojit si desimburit)
- 1 kg zahar
- zeama si coaja de la 1 lamiie (atentie, coaja se rade doar la suprafata, fara sa se rada si din partea alba, deoarece aceasta este amara)
- petalele de la 5-6 flori de soc(doar petalelel fara crengute)
- 300g apa ( asta in cazul in care nu-si lasa zeama)
MOD PREPARARE:
Mosmoanele culese, bine spalate si zwintate se pun la congelator pina in momentul in care se doreste sa se prelucreze.
Deci se descongeleaza, daca-si lasa zeama, aceasta se aduna si daca este necesar se adaoga ceva apa, pina se ajunge la 300g.
Fructele se descojesc, li-se scot sinburi , pulpa fructului este precum cartoful fiert.
Zeama si /sau apa se pun la fiert si se adaoga zaharul.
Totul se fierbe amestecind mereu pina cind zaharul s-a topit si siropul clocoteste.
Focul se diminueaza si in acest sirop se pune zeama de lamiie, coaja rasa de la lamiie, florile de soc si pulpa de fruct de mosmon.
Totul se mesteca bine si mereu pina cind pasta incepe sa fiarba, chiar sa vedem ca da citeva clocote.
Oala se trage deoparte si marmelada se pune in borcane bine spalate si sterílizate in cuptorul incins la 110°C.
Imdiat de foecare borcan e umplut cu marmelada , acetuia i-se insirofeaza capacul si se pune sa se racesca pe capac.
Dupa racire , se eticheteza si se poate consuma.
Pentru ca marmelada sa primeasca aroma florilor de soc, este necesar de ceva timp.
Deci savoarea marmeladei este de indicat la citeva zile dupa procesare.
TIP:Mosmoanele se pot amesteca si cu alte fructe.Deci se pot lasa la congelator pina in momentul in care fructul dorit in amestec are sezon.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu