De aceea cind virful sezonului al diferitelor fructe soseste , soseste si momntul conservarii a acestora.
Iar pentru ca , gustul fructului sa-l simtim cit mai mult, este necesar cit mai mult fruct si cit mai putin zahar sa se foloseasca.De aceea asa un “NECTAR” este cea mai buna idee de conservare si savoare a fructelor.
Aici o reteta universala de preparare a nectarului.
INGREDIENTE:
- 1 kg de fructe (eu am facut momentan doar din Caise si Renglote), spalate, desimburite si eventual blansate
- 1l apa
- 200g zahar (se poate folosi si miere de albine iar cant. poate varia in functie de cit de dulci sint fructele.La mierea de albine, este bine de stiut ca , daca depasete gradul de fierbere de 40°C, pierde din proprietatile pozitive)
- 10 g sare de lamiie
MOD PREPARARE:
Fructele fara simburi eventual si fara coaja se mixeaza la blender si se trece printr-o sita fina.
Apa se fierbe cu zaharul pina cind da in clocot.Se trage deoparte, se amesteca sarea de lamiie si se toarna peste pasta de fruct.
Se amesteca bine totul si se toarna in sticla splate, sterilizate si li-se insirofeaza capacele/dopurle.
Intr-o oala incapatoare la nr. de sticle se aseaza pe plita sobei/aragazului..pe fundul oalei se asterne un prosop de bucatarie, pe acesta se aseaza sticlele cu nectar si se toarna apa in asa fel incit apa sa cuprinda 1/3 din nivelul sticlelor.
Daca se poate oala se acopera cu un capac sau un prosop si se incinge.
In timpul fierberii, dupa ca 20 min. (depinde de volumul sticlelor) cind se obesrva ca . la suprafata nectarului in sticle, se ridica bule de aer, atunci inseamna ca, vidul in sticle s-a format si se poate opri focul.
Se ia fiecare sticla in parte si se balanseaza in asa fel incit ca lichidul sa ajunga la capacul/dopul sticlei.In acest fel putem observa daca sticla este inchisa ermetic sau poate capacul/dopul mai trebuie strins sau chiar schimbat (experienta proprie).
Totul se lasa la racit, se eticheteaza si se poate savura pur, cu apa …dupa cum se doreste..
Iar depozitarea este bine sa se faca in locuri racoroase si intunecoase.
Este bine de stiut ca NU toate fructele isi mentin culoarea vie si prosapata precum ininte si in timpul prepararii, dar gustul NU are de suferit.De aceea este bina ca nectarul din aceste fructe sa se consume cit mai repede posibil.
Spor la preparat si savoare deplina!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu