Acesta reteta si mai ales “ideea”o am de la suroara mea draga Sidy si care la rindul ei o are de la alta D-na priceputa la bucatarie si uite asa lantul migrarii retetei merge mai departe…De aceea in acest loc doresc, prietenei/surioarei mele dragi Sidy si celorlalte bucatarese sa-mi manifestez multumirea pentru reteta si foto!!!!
INGREDIENTE:
Reteta este putin deviata de la originalul scris de surioara mea Sidy aici; CHEC TIGRAT, deoarece eu am avut mult mai mult albus si cum in trecut am mai preparat un chec din albusuri CHEC DIN ALBUS DE OU by Laura S., retetele le-am combinat/adaptat putin 😀…
- 250g albus de ou
- 250 g zahar
- 150 g faina
- 10g praf copt
- 125g ulei
- 1 lingurita turmenic sau putin sofran
- 20g cacao patiserie (eu am ras si ceva ciocolata ca.20g)
+ 1 lingura cacao
- 2 esente la alegere
(eu am folosit coaja a 2 lamii si 4ls rom)
MOD PREPARARE:
Faina se amesteca cu praful de copt si se cerne.
Albusul de ou se bate spuma cu o priza de sare si cind spuma este destul de tare se adaoga zaharul in ploaie si se mixeaza pina cind spuma NU mai curge.In continuare se mixeaza uleiul pus treptat precum la maioneza.
In final se adaoga faina cernuta impreuna cu praful de copt si se amesteca cu o paleta de sus in jos in asa fel incit masa de aluat sa ramina aerata.
Cuptorul se incinge la 180°C.
Aceasta masa se imparte in 3 parti egale.
Una se lasa alba si se amesteca cu rom.
In a doua se amesteca Turmeric/Safran si coaja de la 2 lamii.
In a treia parte se amesteca cacaoa de patiserie si eventual ceva ciocolata rasa.
O forma de chec sau o forma la alegere se unge cu unt/ulei si se tapeteaza cu faina de pref. grisata si cu o lingura sau cu ajutorul a trei pungi de nailon sau cornete de dresat se traseaza dungi de aluat, alternativ o culoare dupa alta, in asa fel incit la taiere culorile sa apara precum un mozaic si dupa fiecare dunga trasata se presara deasupra cu o sita mica, cacao.Acest procedeu se reaia pina cind aluatul a ajuns in forma de coacere in totalitate.
* Cacaoa presara intr-e culorile de aluat are rolul de a impiedica amestecul de culori in timpul coacerii.
* Este bine de stiut ca, liniile de aluat sa se dreseze cit mai groase,(eu le-am dresat pre subtiri) pentru ca Checul sa primeasca o infatisare optica cit mai clara….(vezi diferenta intr-e checul meu si cel a-l surioarei mele Sydi)…
Checul astfel pregatit se introduce in cuptorul deja incins, pentru ca. 35-40 min.
* De indicat, proba cu scobitoarea, deoarece nu toate cuptoarele coc la fel.
Dupa copt, checul se lasa la racit ca. 10 moin in tava, dupa care se scoate pe un gratar de bucatarie.
Se pudreaza cu zahar, sau se glaseaza cu gazuri la dorinta.
Pentru cine doreste sa puna in practica doresc;
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu