- 500g faina de griu pt. brutarie
- 100g faina de secara
- 120 g graham de griu zdrobite (de pref. marunt )
- 15g sare
- 550g apa
- 10 maltz inactiv
- 5g drojdie proaspata
- 20g untura de porc(ev. unt)
- 1lc cafea din malz instant MALZKAFFEE(facultativ- da un gust deosebit piinisoarelor)
MOD OREPARARE:
Faina,maltzul inactiv,sarea si ev. cafeaua se amesteca impreuna.
In jumatate din cant. de apa se fierbe grahamul peste care se adaoga restul de apa(in acest fel temperatura scade mai repede, iar daca totusi mai este inca fierbinte se lasa putin la racit) si direct in acest amestec de apa si graham fiert se dizolva drojdia.Totul se adaoga la restul de ingrediente si se framinta ca. 5 min., dupa care se adaoga si untura si se mai malaxeaza/framinta ca 5-10 min.
Aluatul obtinut se punte intr-un recipient uns usor cu ulei, se acopera cu o punga de nailon si se lasa peste noapte la o temp. de ca. 17-19°C sa dospeasca.
A doua zi se incinge cuptorul la 240°C si se scoate aluatul pe masa de lucru bine infainata,se intinde cu miinila usor, dupa care se portioneaza dupa dorinta.Eventual se scufunda bucatile cu o parte in apa calduta, dupa care se tavalesc in semintele dorite si se aseaza pe tava de copt, cu semintele in jos.
Dupa ca. 15 min. se intorc cu semintele in sus , se mai lasa inca 10 min si se introduc in cuptor.Dupca ce s-au introdus in cuptor se arunca imediat ca. 30ml. apa fierbite in cuptor se inchide usa cuptorului rapid si se coc piinicile ca. 15/20 min.Asta depinde de cit de mari sint.Dupa ca. 5 min. se deschide scurt usa cuptorului si se lasa restul de abur sa iasa.Iar temperatura cuptorului se reduce la 230/220°C, asta depinde de cit de bine coace cuptorul.Se lasa in continuare sa se coaca pina ce a atins gradul de coacere dorit, iar daca se ciocaneste cu degetul pe dosul piinisoarelor, acestea trebuie sa sune a gol.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu