Am preparat ceva o cant. mai mare, deoaerece cum am mai scris, eu pun dupa racire totul la congelator si daca nu uit scot de cite am nevoie cu ca. 2-3 ore ininte de consumare, sau cum a facut sotul meu timp de 1 saptamina, in care am fost in vizita la mama in Ro., le-a pus pe TOASTER citeva minute si …voila, piinisoarele sint calde si mai ales crocante si numai bune de papat….
INGREDIENTE:
- 1700g fain alba pt. brutarie (550/700W)
- 200g faina de secara si/sau amestec secara + spelta
- 1350g apa
- 50g maire de albine
- 100g DROJDIE NATURALA NEimprospatata
- 10g drojdie proaspata
- 42g sare
- 100g untura de porc
- 50g maltz din secara
MOD PREPARARE:
Toate ingredientele uscate se amesteca impreuna
Drojdia si mierea de albine se dizova in apa.
Se adapoga drojdia naturala, amestecul de faina si totul se malaxeaza ca 5 minute.5 minute se lasa la odihnit dupa care se adaoga untura de porc si se malaxeaza maxim 8 min.Aluatul obtinut trebuie sa nu mai lioesca si sa fie maleabil si totodata compact.
Totul se lasa la dospit ca 18 ore, cel mai bine peste noapte la ca. 10°C.
Acum in acest anotimp, se poate lasa peste noapte afara.
A doua zi se ratoarna pe masa de lucru infainata si se imparte in ca. 30 de buc. a ca. 100g.
Acestea se prelucreaza/slefuiesc sub forma de chifle si se lasa la dospit cu incheietura deasupra 1 ora.
Chiflele se intorc, se aseaza pe tava de copt si se lasa inca ca. 45-60 min. sa dospeasca.
Cuptorul se incinge la 250°C, chiflele se cresteaza adinc si se stopesc (de ex. cu o sticla de stropit/umezit...) cu apa si se introduc in cuptror in care se mai arunca ca. 30-50g apa fierbinte.
Dupa ca. 5 min. temperatura se reduce la 210°C si se coc pina ce crusta primeste culoarea de copt dorita.(ca. 20 min.)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu