Cu dragoste și credință in Isus Cristos

Print Friendly and PDF

26 sept. 2013

PIINE PUR TARANEASCA


Piinea aceasta este preparata din doar “3 ingrediente: apa, sare si faina”!
Incet, incet retetele naturale pe care le preparau odata bunici, strabuinicii…nostri  incep sa intre in uitare.
In ziua de azi comoditatea si goana dupa profit face ca sa se foloseasca cit mai mult agenti chimici de fermentare.
Dar tocmai acesti agenti sint cei care provoaca alergii sau alte boli, dupa care la rindul lor profita industria farmaceutica…
Deci  cu alte cuvinte,
”NOI SINTEM,CEEA CE CONSUMAM”!
Pentru mine preparatul piini in casa a fost la incept doar o curiozitate, dar din ce in ce m-am confruntat cu aceasta tema, si tot mai multe am aflat despre piinea industriala si cea naturala si prepararea ei in casa.
De ex. pentru 4 pers. prepar piine de ca. 2 ori pe saptamina.
Asta asa, deoarece congelatorul este de mare ajutor.
Orientindu-ma dupa consumul zilnic, congelez sau descongelez…
Sigur, simplu nu este sa le impaci zilnic pe toate, si capra si lupul …:-))), dar daca reflectez putin si pun in balanta ce imi este mie si familiei mai important, sigur este “SANATATEA”!
Si nu numai sanatatea ci si mindria de a duce cu succes o reteta sau alta la capat si in final sa vad bucuria si pofta cu care familia savureaza bunatatile preparate.Este o satisfactie personala, care ma indeamna de a experimanta si prepara in continuare….
INGREDIENTE MAIA:
- 400g faina alba de griu (550/700W)
- 250g apa
- 100g DROJDIE NATURALA (neimprospatata)
- 5g sare
MOD PREPARARE:
Toate ingredintele se amesteca impreuna si se framina pina ce se obtine in aluat elastic, care aproape nu mai lipeste.
Acest aluat se acopara cu o folie sau punga din plastic si se lasa ca. 16 ore la dospit/fermentat la temp. camerei min. 21°C sau in cuptor.
(Se poate prepara si cu 2 zile inainte de coacerea piini, dar se tine la frigider).
A doua zi aluatul trebuie sa aiva un volum cel putin dublu si deasupra trebuie sa formeze bule de aer.
(pentru ca, acum in casa nu am o temp. mai mult de 18-19°C m-am folosit de cuptorul cu microunde pentru a ridica temp in aluat. Ca. 20% putere  pentru 30 secunde la un interval de 30min. Dar merge foarte bine si cu cuptorul.Se incinge usor pina cind atmosfera este de max. 30°C si se lasa aluatul la dospit)
Intr-un alt recipient se amesteca restul ingredientelor:
INGREDIENTE ALUAT FINAL:
- 600g faina 550/700W
- 380g apa  calduta
- 18g sare
- maiaua
MOD PREPARARE:
Apa sarea si faina se malaxeya&framinta impreuna si se lasa ca. 30 min. la odihnit.
Dupa aceea se adaoga maiaua si se malaxeaza/framinta ca. 5 min. pina cind aluatul devine elastic si se dezlipeste de pe pertii vasului.
Aluatul se infaineaza putin, se formeaza cu miinile o bila din el si se pune la dospit acoperit la fel cu o punga de nailon.Eventual daca este necesar intr-un loc cald de ex.cuptor sau microunde.
La dospit se lasa ca 2-3 ore.Asta depinde la fel de cit de activa este maiaua si temperatura la care dospeste.
In acest timp aluatul se INTINDE SI IMPACHETEAZA
de doua ori la intervale de ca 30- 40min.
Dupa ultima dospire, aluatul se MODELEAZA ROTUND si se pune la dospit ca 30min. la min. 25°C.
Dupa dospire piinea se cresteaza adinc si se introduce in cuptorul incins la 250°C, se arunca in cuptor ca. 30ml apa fierbinte si dupa ca. 10 min.temperatura se reduce la 200°C si se coace piinea in continuare ca. 40-50min.
Se face proba, daca se bate cu dgetul pe dosul piini , acesta trebuie sa sune a gol.
Dupa coacere piine se scoate si se lasa sa se racesca complet , dupa care se poate portiona si savura.
Succes la preparat si savoare deplina!

Niciun comentariu:

INDEX POSTARI

ALUATURI UNIVERSALE (8) ALUATURI UNIVERSALE-reloaded (1) ANUL NOU (1) APERITIVE (33) Apfelkuchen mit Apfelmus (1) AROME DULCI (2) Banner to Go (1) BAUTURI ALCOOLICE (7) BCATARIA FRANCEZA (1) brinza de vaci (1) BUCARARIA CEHA (1) BUCATARIA AMERICANA (1) BUCATARIA ASIATICA (2) BUCATARIA AUSTRIACA (46) BUCATARIA GERMANA (2) BUCATARIA ITALIANA (1) BUCATARIA POLONEZA (1) BUCATARIA ROMANEASCA (12) BUCATARIA TURCEASCA (1) BUCATARIA UNGUREASCA (5) BUCĂTĂRIA AUSTRIACA (1) BUDINCA DE OREZ CU BRINZA DE VACI SI MERE (1) BUDINCA DE OREZ CU VANILIE (1) Budincă (1) Budincă cu orez (1) BUDUNCA DE GRIES SI VANILIE (1) Chili con Carne (1) CHISELITA DIN ZMEURA SI VISINE (1) CONCURSURI (1) Cornulete (1) Cornuri (2) Cornuri pufoase preparate cu metoda Tangzhong (1) COZONAC CU MAC (1) CULINARIO ITALIANO (12) CULINARIO ITALIANO-reload (1) DECORATIUN~PATISERIE (1) DULCIURI (235) DULCIURI-reload (9) FURSECURI / PLÄTZCHEN (28) FURSECURI/BISCUITI (19) Galuste din Gries pentru supe (1) GARNITURI (18) GEMURI SI MARMELADE (4) GOGOSI PUFOSI DIN ALUAT CU BRINZA DE VACI (1) HALLOWEEN (4) HOBBY (4) IDEI DE TOT FELUL - la bucatarie (4) IDEI PENTRU~SUPE (4) INGHETATE/SORBET (2) KITCHEN HELP & IDEAS (1) LANGOSI/GOGOSI/PLACINTE (1) LANGOSI/GOGOSI/PLACINTE... (5) LANGOSI/GOGOSI/PLACINTE/GALUSTE (4) LICHIOR DIN CAISE (1) mere (1) MUFFINS ~ CO. (5) PATEU DIN TON cu sau FARA GELATINA (1) PATISERIE (8) PIINE TARANEASCA DIN NÖ (1) Piure de mere conservat (1) PLACINTA CU MERE (1) PLACINTA CU MERE A BUNICII (1) PLACINTA CU PIURE DE MERE (1) PLACINTA FRAGEDA CU MERE (1) PRAJITURA CARDINAL (1) PRAJITURA CU BRINZA DE VACI cu sau fara marmelada (1) Prajitura cu mere (4) PRAJITURA CU MERE ~IV~ (1) Prajitura cu nuca (1) Prajitura Somloi a la Laura S. (1) PRAJITURI (44) PREPARATE ~ FOIETAJ (6) PREPARATE CU CARNE DE PASARE (25) PREPARATE CU CARNE DE PORC (21) PREPARATE CU CARNE DE VITA (10) PREPARATE CU CARNE DE VITA-reloaded (1) PREPARATE CU CARNE TOCATA (11) PREPARATE CU PASTE FAINOASE (19) PREPARATE cu/din FRUCTE (15) PREPARATE cu/din FRUCTE Piure de mere la borcan (1) PREPARATE cu/din FRUCTE-reloaded (5) PREPARATE cu/din LEGUME (69) PREPARATE cu/din PESTE (20) PREPARATE DIN CARNE DE VINAT (1) PREPARATE IN MASINA DE PIINE (22) PREPARATE PANIFICATIE (100) PREPARATE PATISERIE (2) PREPARATE PE BAZA DE BRINZA (17) Retete (1) Retete ©opyright by Laura S. (26) RETETE A LA LAURA (1) SALATE (10) SIROPURI /BAUTURI NEalcoolice (5) SOSURI / DIPPURI (4) SUPE SI CIORBE (31) tang zhong PIINE (1) TARTA (- E)/PRAJITURA CU FRUCTE SI CREMA DE VANILIE (1) Tort “SACHER” (1) TORTURI (7) una~alta (3) water roux (1)

Persoane interesate