Este o reteta tipic Austriaca, pe care sotul meu o iubeste foarte mult!
Sper ca si celor care o vor preparara, vor fii tot atit de incintati ca si mine si nu numai…inca o data de BUCATARIA AUSTRIACA!
INGREDIENTE:
Aluatul, pentru a obtine din el acesti taietei = spätzle este necesar de o sita speciala cu gauri mari.Din pacate eu inca NU am asa ceva, am improvizat si m-am c-am negajit.Dar NU este nici o problema, din aluat se pot lua cu lingurita portii cit mai micute si taieteii se vor transforma in “GALUSTE”- sa cum am procedat cu aluatul “CLASIC” de
TAIETEI (galuste) = Eiernockerl = Spätzle aici: GALUSTE DIN FAINA sau aici in loc de spanac am folosit boabe verzi de mazare, GALUSETE DIN FAINA CU MAZARE…
- 250g spanac(acesta poate fii propaspat, congelat…important este ca trebuie facut piure)
- 4 oua Gr:M
- 1-2 catei de usturoi sau 1lc usturoi granulat
- sare+piper
- 400g faina
~~~~~~~~~~~~~
- 100g sunca taiata bucatele
- 1 ceapa micuta
- 50g unt/marg.
- 200g Creme Fraiche sau smintina mai groasa
- ceva nucsoara de muscat
- 100g cascavalsau ceva ca.50g parmezan
MOD PREPARARE:
Spanacul facut pure se amesteca cu ouale, usturoiul presat, sare +piper si in final cu faina.
Aluatul obtinut se lasa deoparte ca.30 min.
Sunca si cascavalul se taie cubulete.
Ceapa se taie marunt.
Se pune la foc o oala incapatoare si cind apa incepe sa clocoteasca se adaoga ceva sare.Focul se reduce si cind apa doar foarte usor fierbe se adaoga aluatul ori trecut prin sita cu gauri mari, ori se pune pe un cirpator de lemn si cu cutitul se taie taietei care se lasa sa curga direct in apa, sau cu lingura.
Totul se lasa sa fiarba ca.4-5 min si se strecoara, clateste cu apa rece si se lasa la svcurs in strecuratoare deoparte.
intr-o cratita7tigaie incapatoare masaei de taietei se pune la incins untul/marg sau untura si se prajete pina se inmoaie cepa.Se adaoga sunca se prajete si aceasta putin dupa care se adaoga smintina se amesteca bine dupa care urmeaza taieteii/galustele.
Totul se amestaca bine, se condimenteaza eventual cu ceva sare si piper daca este necesar si in final se adaoga cascavalul sau parmezanul:
Totul se amesteca si se poate servii, ca atare sau cu ochiuri….
5 comentarii:
Vai surioaro ce bunatate ai facut tu aici....
M-ai convins sa o fac si eu asa ca am salvat reteta.
Multumesc tare mult !
Surioara draga....la galuste cred ca trebuie sa adaugi si putin lapte, nu ?
Eu am sa pun vreo 200 ml cred....
Acum le prepar.
Draga mea Sidy,
Aluatul NU trebuie sa fie foarte moale.
Eu nu am pus deloc lapte/apa.
In amestec cu pireul de spanac se obtine un aluat elastic si viscos.Eventual daca ouale sit ceva mai mici si spanacul nu prrea apos, se poate adaouga 2-3ls lapte/apa...
Daca aluatul este prea moale, acesta se imprastie in apa!
Din pacate un video cu taietei cu spanac nu am gasit pe net. dar una cu aluat de taietei normal...
Uitate aici sa vezi care ar fii consistenta;
SPÄTZLE
sau aici:
ALUAT TAIETEI
Surioara draga i-am facut si au disparut urgent din farfurii !
Nici vasele nu a trebuit sa le spal...
Multumesc mult pentru reteta.
PS. sa sti ca am pus o cana cu lapte.A iesit un aluat ca si la galustele de faina folosite la papricasul de pui....
EXACT asa trebue sa fie consiostenta.
Probabil ca, ouale folosite de tine au fost ceva mai mici si spanacul nu exagerat de hidratat...
Dar ce a fost IMPORTANT, a avut loc cu succes, adica SAVOAREA A FOST DEPLINa, daca nu a trebuit sa mai speli vasele...;-))))
C mare placere pt. reteta si sa va fie de bine!!!
Acum am ajuns acasa de laservici, i-au o pauza , dupa care merg la bucatarie sa fac acesta ✿*´Laura´s Leckereien`*✿: MINCARE DE ARDEI COPTI (Letscho), tot cu orez si schnitzel natur din piept de pui...
Asa ca surioara mea draga, iti doresc o zi minunata mai departe si pe curind!
Lauruici;-)
Trimiteți un comentariu