Da,da,iarsi o portie buna de carne,pentru barbati mei carnivori.Nu stiu cum este la alti,ca eu in copilarie,doar o bucata de fripura,gratar,primeam mai mult in WE. sau la diferite sarbatori.In schimb,de cind am familie si 3 barbati la numar ,daca 2 zile nu este carne,pai atunci sa vezi cum fac...cred ca darima frigiderul.Peter zice,hai incaltate,portofelui si dute repede si cumpara ceva de pus pe maseaua asta de >LEU<...Iar inainte sa incep sa scriu,vreau sa o strig pe prietena mea Carmen,care cu siguranta a pus nu numai bucatii de carne ci si mie gind rau,deoarece vin cu maare intirziere cu reteta.Aici in forumul Laviniei,am postat cu ceva mai mult timp inainte ,acesta friptura,dar din pacate doar pozele; http://yami-yami.my-goo.com/reteta-de-azi-f67/ce-gatim-astazi-t3-75.htm
Carmen draga,sper totusi a nu ti-a pierit pofta si vei incerca totusi ,acesta friptura minunata!
Ingrediente:
(cantitatile sint pe masura bucatii de carne care se doreste sa se pregateasca)
- 1 bucata de carne de vita(este bine sa fie putim marmorata,ca atunci ramine suculenta)
- mustar
- mirodenii si condimentemacinate cum ar fi;
- - coreandru
- - chimen
- - piper
- - usturoi granulat
- - ienibahar
- - frunze de maghiran uscate
- - frunze de dafin si boabe de usturoi
- - 1-2 lc boia de ardei dulce
- - 1 lc zahar
- 1 praz sau in loc de praz la fel o ceapa
- 2-3 catei de usturoi
- oase de porc/vita,pt pus pe fundul oalei in care se prajeste friptura,iar daca nu aveti puteti pune numai morcovi intregi si curatati.
- 2-3 cepe potrivite,de preferinta rosie,este mult mai aromata
- 1-2 ls untura de porc,daca nu doriti se poate folosi ulei ,unt,marg.
- 1/2 l supa de vita facuta in casa sau din cub Maggi.+ 1 cana,pentru stropit deasupra.
Mod preparare:
Carnea se spala si se stege pe toate partile cu un servet de bucatarie.Daca deasupra are ceva grasime,acesta nu se indeparteaza ci cu un cutit bine ascutit de taie in forma de patrate/romburi pina in carne.Se unge bine carnea pe toate partile cu mustar.Eu folosesc in general Dijon sau Kremser(acesta din urma este aromat si dulciu)Dupa aceea se freaca bine cu condimetele si mirodeniile mai sus notate,in afara de boia,frunzele de dafin si boabele de piper.Intr-o tigaie,incapatoare se incinge grasimea bine(aici se poete face proba cu lingura de lemn.Cind introduci coada lingurii in grasimea incindsa si incepe sa sfiriie,atunci este momentul perfect de a introduce carnea la prajit)Se prajeste carnea pe toate partile,in asa fel incit porii sa se inchida si carnea sa ramina frageda si suculenta.Dupa prajire se aseaza in oala in care urmeaza sa fie bagata in cuptor,dar care in prealabil i s-au asezart pe fund oasele,morcovii sau numai morcovii si prazul sau ceapa taiata rondele si usturoiulIn restul de grasime in care sa prajit carnea se caleste ceapa taiata ,se adaoga lc zahar si dupa ce sa inmuiat putin se adaoga si boia.Se amesteca usor si se toarna totul peste bucata de carne.In tigaie se toarna supa de vita,se pun 2-3 frunze de dafin ci iteva boabe de piper si se lasa sa dea citeva clocote.Totul se toarna peste carne.Deasupra carnii se aseaza citeva felii de slaninuta,se acopera si se da totul la cuptor la 180°C ca 1.30-2 h.Din cind in cind se stropeste carnea cu ceva supa de vacuta sau cu sosul lasat direct din oala.Se pate incerca cu scobitoarea sau czú un betisor pt. frigaruie daca carnea este gata.Daca acasta strapunge carnea usor ina la baza,atunci este gata fripta.Carnea se scoate se une intr-o folie de aluminiu si se lasa in cuptorul stins,la cald.Intr-e timp.Se scot oasele ,si frunzele de dafin din sosul obtinut,eventual o parte din morcovi,daca sau folosit doar morcivi si totul se trece prim mixer/blender.Se degusteaza si daca este necesar se mai adaoga condimente dupa giust,eventual se mai leaga ,daca sosul este prea subtire cu unt/ faina.si se mai da inca un clocot.Iar cui ii placewsosul piperat se mai poate pune ceva mai mult piper,de preferinta cel MIX,ca este mai aromat.Iar cine doreste poate sa adaoge in sos ceva smintina.De preferat este sa se serveasca separat la masa,deoarece smintina altereaza mai repede mincarea.In felul acesta,daca friptura si sosul nu se consuma in aceeasi zi,se pot renicalzi fara probleme.In final friptura se portioneaza si se serveste impreuna cu sosul si garnitura de orez,orez/legume sote,galuste de piine,cartofi,paste fainoase...fiecare ce ii place si ce doreste.Noi papam c-am 3 zile dintr-o asemena friptura si de fiecare data servim alta garnitura.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Aici un colaj de foto,de la mai multe fripuri de vita,dupa aceeasi reteta.
Un comentariu:
2 comentarii:
Lore a spus...
Mi-ai facut pofta de friptura Laura! Nu am mancat vita de ceva vreme....hm...si chiar nu mai stiu din ce motiv atunci cand ma uit la reteta ta :).
24 februarie, 2008 21:17
Laura S. a spus...
Lore draga,
Eu nu ma omor dupa carne de vita,Dar sotul meu este un maaare amator(mincacios,hihi)si de aceea la mine ajunge destul de des cite o fripturica,steak...
Dar sa stii ca asa de bine a mirosit in toata casa,incit cu toate retinerile mele pt. carnea de vita,am papat cu placre.
~~~~~~~~~~~~~~~~
Pt. un rezultata bun,trebuie sa fie carnea de buna calitate.
La noi in Austria,nu ma pot plinge.
In privinta carnurilor,mezelurilor,sint excelente.
Iti doresc o saptamina plina de succese°
Laura S.
25 februarie, 2008 06:27
Trimiteți un comentariu