Aceasta prajiturica este preluata de la sasii care s-au stabilt in Romania si cu care, tin neaparat sa ma exprim, am trait impreuna foarte bine, dimpotriva pot sa spun ca,, chiar am profitat…se poate vedea cum a fost si ce este jud.Sibiu.
Aceasta prajiturica o prepara si bunicuta mea, la craciun si la pasti , prilej cu care incingea cuprorul din tigla pe lemne si pe parcursul a doua zile se prepara diferite aluaturi de piine, cozonaci si acest “Henclesch” .Ce clipe minunate au fost…!
Eu am uitat de acesta prajiturica pina ce o o cunostinta de aici din Austria m-a intrebat daca cunosc aceasta reteta…si asa am cautat pe internet si din mai multe retete gasite am combinat cum am crezut eu mai bine si am facut aceasta reteta..(va rog sa ma iertati, dar sursele nu le mai stiu.Este ceva vreme…)
Pe acesta cale, multumesc tuturor ca au postat retete de “Henclesch” in www si dupa o fuziune a iesit ceea ce se vede mai jos!!!😁
INGREDIENTE:- 350 g faina
- 15 g drojdie proaspata
- 2 galbenusuri
- 1lamiie(numai coaja)
- 70g zahar
- 50 g ulei
- 5g sare
- ca.220-250g lapte caldutz
MOD PREPARARE:
Aluatul dcu drojdie se prepara se lasa la dospit pina se observa ca volumul s-a marit, dupa carese toarna in tava de copt captusita cu hirtie sau unsa si infainata.*Aluatul este foarte moale!Peste aluatt se intinde urmatoarea masa din gries:
INGREDIENTE MASA DIN GRIES:- 1l lapte
- 200g gries
- 200g zahar
- 1 pack.zahar vaniliat
- 6 albusuri
- 3 g sare
MOD PREPARARE:Laptele se pune la fiert cu 100g zahar,sarea, zaharul vaniliat si cind laptele fierbe si grisul.Se amesteca mereu pina cind totul se ingroasa.Se acopera cu o folie de nailon alimentara direct pe suprafata masei de gris si se lasa deoparte sa se temepereze.Albusurile se bat spuma cu cele 100g zahar ramase pina devine spuma batoasa si in masa de abus se mixeaza lingura dupa lngura masa de grie fiet si inca cald.Aceasta crema se intinde peste aluatul din tava, deasupra daca se doreste se presara stafide inmuiate in rom sau alte fructe proaspete sau din compot ,sau se poate lasa ca atare, fara fructe.Iar deasupra la fel se toarna urmatoarea masa..
INGREDIENTE MASA CU SMINTINA:
- 4 galbenusuri
- 100 g unt
- 350 g smintina acra
- 2 pac.zahar vaniliat
MOD PREPARARE:Untul se mixeaza cu zaharul vaniliat, galbenusurile puse pe rind si smintina.Toate se xixeaza bine si se toarna si intinde peste masa de gries.Se introduce in cuptorul preincind la 180°C pentru ca. 30-40 min.
Spor la preparat si savoare deplina!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu