Aceasta minunata reteta am primit-o de la “surioara” mea draga Sidy careia doresc sa-i transmit din inima un calduros;
La ea pe BLOG- In bucatarie la Sidy, am vazut reteta de Dovlecei si Vinete si mi-a spus ca, ca a preparat si doar din dovlecei…
Cum eu nu am cunoscut decit reteta de Vinete sau ciuperci cu manioneza, am fosr curioasa sa prepar si doar din dovlecei.
Sidy mi-a spus cum o prepara:
Uite surioaro ca acum vad ca nu am postat-i pe blog, desi o fac de mult timp : Dovleceii se taie cubulete si se fierb in apa cu sare, se scurg bine de tot.Apoi reci se zdrobesc cu furculita , se amesteca cu maioneza, ceapa tocata marunt, zeama de lamaie si sare daca mai e cazul. Se mananca cu paine moale , proaspat facuta si cu rosii din gradina. Pofta mare !Deci aici reteta cum am preparat-o:
INGREDIENTE:
-2 buc. dovlecei (cca. 500g)
-2 oua dintr-e care unul fiert
- 100 g ulei
- 1 lc mustar
- zeama de lamiie
- sare, piper
- 1 ceapa mijlocie taiata marunt
MOD PREPARARE:
Dovleceii se curata de coaja, daca se doreste, se taie marunt s-au se trec prin razatoare, se sareaza si ori se acopera si se introduce in aparatul cu microunde pentru cca. 5 min ori se pun pe bein- marie pina se inmoaie, ori cum a spus Didy se taie cubulete si se pun la fier in apa cu sare, dar doar atit cit sa se inmoaie.
Eu am preferat microundele, deoare este mai rapid si gustul ramine , iar prin metoda de fierbere in apa, gustul se c-am pierde.
Dupa ce dovleceii s-au fiert/dunstuit egal prin ce metoda, acetia se toarna intr-o sita si se lasa la scurs.
Intr-e timp se prepara manionaza, care dupa parerea mea, cea facuta in casa nu are egalitate cu ce-a din comert.
Nici din punct de vdere al gustului si nici cel a sanatatii!
Galbenusul de ou se trece prin presa de usturoi , se amesteca cu galbenusul crud si 1 lc mustar.
Acestea se mixeaza impreuna si se pune treptat uleiul mixind mereu .In final se adaoga ceva zeama de lamiie.
Dovlecelul scurs se piseaza/mixeaza si i-se adaoga maioneza.Acum se adaoga ceva sare, zeama de lamiie si piper macinat, dupa gustul personal.
Ceapa care si ea in prealabil s-a taiat marunt se adaoga pateului/salatei sau efectiv se lasa deoparte si se presara deasupra tartinelor dupa preferinta atunci cind se va consuma.
Eu personal prefer sa Nu adaog ceapa in pateuri, deoarece isi lasa zeama si pateurile devin mai fluide si gustul a doua zii este altfel.
DAR cum gusturile sint diferite, fiecare prepara cum doreste!
FATIT: Acest Pateu/Salata este foarte gustos si binevenit in sezonul cald de vara si mai ales o idee buna pentru a diversifica meniul zilnic… |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu