INGREDIENTE - BLAT:
- 6 oua
- 6ls apa fierbinte
- 200g zahar
- 2pac. zahar vaniliat
- 1 priza sare
- 300g faina
- 1pac. praf copt
MOD PREPARARE - BLAT:
Ouale se separa si albusurile se bat spuma impreuna cu zaharul,zaharul vaniliat si priza de sare, dupa care se incorporeaza pe rind galbenusurile.Faina se amesteca cu praful de copt si se cerne treptat in compozitia oualor.
Aluatul obtinut se toarna in tava unsa si tapetata cu ulei si faina grisata sau pesmet.
Se coace ca.25-30min sau chiar 50 daca este gindita pentru tort.
Cind se observa ca blatul prinde o culoare bruna aurie si se desprinde de pe peretii tavi, se poate proba si mai sigur cu scobitoarea daca si la mijloc este copt.
Se lasa la racit in tava/forma ca. 10 min. dupa care se rastoarna pe gratarul de bucatarie si se lasa sa se racesca complet.
INGREDIENTE - CREMA VANILIE:
- 750ml frisca lichida
- 2 galbenusuri de ou
- 250g zahar
- 50g unt
- 2 pac. bundinca de vanilie
- eventual ceva esenta/zahar/… vanuilie sau rom(dupa preferinta pers.)
MOD PREPARARE - CREMA VANILIE:
In ca 200ml de frisca se amesteca praful de budinca, galbenusurile de ou si zaharul, in asa fel incit sa nu ramina cocoloase.
Restul de frisca se pune la fiert si in ea se amesteca amestecul de ua, zahar si budinca.
Se amesteca fara sa se lase din ochi crema pina se ingroasa bine precum budinca.
Se trage deoparte si in crema se amesteca pina se incoprporeaza bine ca 50g unt.
Totul se lasa la racit(cel bai bine este sa se prepare cu o zi inainte si peste noapte sa se lasa in frigider la racit.
Deci dupa ce crema este racita complet se introduce mixerul in ea si se mixeaza bine pina cind devine batoasa si totodata pufoasa.Dureaza citeva minute.
Crema astfel preparata se intinde pe blatul(-rile) coapte si racite, iar peste crema se aseaza fructe de sezon, sau dupa preferinta, din compot, sau se poate glasa cu ciocolata, sau frisca…fantaziile, gusturile nu au margini.Deci fiecare dupa pofta, dorinta, preferinta….
Eu am preparat din ingredientele de mai sus 2 tarte cu fructe(struguri, pepene galben, mango, capsuni...) si am glasat cu gelatina clara.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu