Aceasta reteta Dunkles Weizenmischbrot Als Pain Fendu,am preluta-o de pe acest Blog - Der Brotdoc.
Am experimentat putin, inlocuind drojdia proaspata din maja cu drojdie naturala si am mai amestecat in maia, extract de malț de orz.Din pacate momentan in bucatarie la mine este o temepratura nu prea ridicata , de aceea timpul de dospire este mai indelungat.Dar avind o programare nu am mai putut prelungi timpul de la ultima dospire si piinica nu a iesit asa ca a lui Björn….dar fiind foarte gustoasa, mai ales la o masa copioasa cu tot felul de mezeluri si brinzeturi…cu siguranta o sa o mai prepar si o sa adaog si al doilea rezultat.
Deci descrierea acestei piini de catre Björn suna astfel; Pain Fedu este optic,o piine frantuzeasca frumoasa, care inainte de ultima dospire, piinii i-se da o forma rotunda, dupa care ovala si cu ajutorul unei linguri de lemn sau un sucitor nu prea gros , se aplateaza aluatul in mijloc pe lungime dupa care se pune piinea la dospit in cosul de dospire cu crestatura in jos.Astfel piinea nu mai trebuie crestata inainte de afii introdusa in cuptor.
INGREDIENTE MAIAUA:
- 250g faina de griu W1600- 200g apa
- 55g drojdie naturala (Björn, 1g drojdie proaspata
- 1/2 ls extract de malț de orz (Björn, in aluatul final)
MOD PREPARARE:
Toate acestea se malaxeaza bine impreuna si se lasa la dospit ca. 12 ore
INGREDIENTE ALUAT FINAL:
- maiaua
- 400g faina de griu W 1600 (Björn, 380g )
- 70 g Faina de secara W 900 (Björn, 1150)
- 250g apa calduta (Björn 241g )
- 10g drojdie proaspata (Björn, 9g )
- 16 g sare
- 1lc zahar
MOD PREPARARE:
Ingredientele se amesteca si se malaxeaza/framinta bine, pina cind alauatul se desprinde de pe peretii vasului.
Aluatul obtinut se lasa 90 min. la dospit, la care la jumatate de timp se intinde si impacheteaza.In final i-se da o forma rotunda, se lasa ca 20 min. la oduhnit dupa care se formeaza un oval si cu coada lingurii de lemn sau a sucitorului se aplateaza piinea pe mijloc dupa care se pune la dospit cu crestatura in jos ca 60 mn.
Timpul de dospire se poate prelungii in functie de temperatura la care aluatul dospeste.
Dupa dospire se rastoarna aluatul pe tava de copt si se introduce in cuptorul in prealabil incins la 250°C.
Odata cu introducerea piini se arunca in cuptor ca. 30 g apa si se inchide usa cuptorului rapid.
Dupa ca. 10 min. temeratura se reduce la 210°C si se lasa la copt inca 40-50 min., piina cind gradul de culoare dorit al piini , este atins.
und liebe Grübe, Björn!!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu