INGREDIENTE:
- 320g "DROJDIE NATURALA" improspatata de seara
- 150g faina din secara
- 350g faina de griu
- 15g sare
- 150g "5 CEREALE ZDROBITE"
- 5g drojdie uscata
- 200g apa clocotita
MOD PREPARARE:
Inainte cu o seara se improspateaza drojdia naturala, egal din ce faina este facuta.
Iar amestecul de cereale zdobite se oparesc cu cele 200g apa clocotita si se lasa la inmuiat peste noapte.
Cerealele inmuiate si restul ingredientelor se malaxeaza impreuna pina cind aluatul se incheaga si aproape nu mai lipeste.Eventual se mai adaoga ceva apa sau faina.Calitatea fainii sau a cerealelor nu este aceeasi.
O regula taraneasca spuna ca, aluatul cu drojdie in genaral trebuie sa aiva consistenta “lobului urechii”.
Aluatul obtinut se lasa ca. 30 min. la dospit, dupa care se scoate pe masa de lucru se intinde doar cu miinile si dehetele si i-se da forma dorita.
Se lasa inca odata la dospit pina cind volumul a crescut vizibl, se cresteaza , se stropeste cu apa claduta si s eintrpoduce in cuptorul in pralabil incins la 250°C pt. ca 10 nmin.Dupa care temperatura se scade la 180°C si se mai coace ca. 40 min.
Spor la preparat si savoare deplina!
3 comentarii:
esti o specialista in paine cu drojdia naturala,asa cum ziceai si tu la mine pe blog e mult mai sanatoasa si imi place si gustul painii
Na ja! Specialista nu sint eu, sa zic asa experimentez mereu...
Niciodata nu sint 100% multumita de rezultat.Mereu descopar cite ceva, la care imi zic, data viitoare fac altfel...Dar cred ca asa este omul, este mereu in cautare de "perfectiune" si niciodata, egal in ce privinta, nu sitem multuniti.
Bay, bay si spor la bucatarit!
Buna Laura!
Ceva timp ca nu iti mai vizitam blogul. Cand vin, il vizitez mereu cu placere. Cat de frumos ti-a iesit painea, super! Eu nu am facut niciodata paine cu drojdie naturala, trebuie sa incerc.
salutari ..toate cele bune si pe curand!!
Trimiteți un comentariu