Cu dragoste și credință in Isus Cristos

Print Friendly and PDF

20 sept. 2008

PRAJITURA AMARETTO


Demult ma tot bizie citeva ginduri si fantazii in ceea ce piveste partea dulce a Artei Culinare.
Astazi avind ceva timp ,am zis sa le pun in practica sa nu ma mai tot chinuie...(hi,hi)...
Ei, zis si facut.
INGREDIENTE -blat:
- 50g ciocolata menaj(eu am avut doar cu lapte,dar pt. o culoare mai inchisa si un gust mai pronuntat, ar fii buna o ciocolata amara)
- 100g unt/marg.
- 3 oua
- 100g zahar
- 50ml lichior AMARETTO
- 160g faina
- 1/2 pac. praf copt
MOD PREPARARE -blat:
Untul si ciocolata se topesc pe baie de aburi amestecind pina ce ciocolata se topeste complet.Se lasa deoparte.
Cuptorul se incinge la 190°C
Faina se amesteca cu praful de copt.
Zaharul se freaca bine cu ouale, se adaoga lichiorul, untul+ciocolata topite si racite si in final faina amestecata cu praful de copt.Totul se mixeaza bine si se toarna intr-o tava cu dimensiunea de 30 x 35cm,care in prealabil s-a captusit cu hirtie de copt.
Masa de aluat turnata in tava se niveleaza cu atentie cit mai uniform, pentru ca dupa coacere, blatul sa fie crescut uniform.Eu nu am prea avut grija si la mijloc mi-a iesit c-am gros.
Totul se lasa la copt ca. 15 min.Se scoate si se rastoarna pe o hirtie presarata cu zahar tos.Asa ma invatat cineva sa fac.Dar dupa acesta proba,pot sa spun ca se poate scoate si pe un gratar de bucatarie.
Peste hirtia de copt de pe blat,se aseaza un servet de bucatarie bine umezit cu apa rece.Dupa 2-3 minute se trage hirta jos si se lasa ca blatul sa se racesca complet.
Intr-e timp se prepara crema.
INGREDIENTE -crema:
- 250ml smintina pentru frisca
- 4 foi de gelatina(prima data am vrut sa pun gelatina granulata,dar intr-e timp m-am razgindit)
- 100g ciocolata alba rasa
- 50ml lichior AMARETTO
~~~~~~~~~~~~~~~~~
- 100ml lapte caldut amestecat cu 2-3 ls lichior
- gem/marmelada de caise - optional
- 100g ciocolata pentru glazurat
MOD PREPARARE-crema.
Foile de gelatina se pun pt. ca 5 min in apa rece la inmuiat.
Frisca rece de la frigider se bate spuma.
Lichiorul se incalzeste putin,atit cit sa fie caldut si in el se dizolva pe rind foile de gelatina.
Daca nu se dizolva bine,puneti recipientul cu lichior si gelatina in altul in care se pune apa calda.Se amesteca pina ce lichiorul+gelatina devin lichide.
In frisca batuta spuma se mixeaza gelatina+lichiorul si se amesteca si ciocolata rasa.
Crema astfel preparata se lasa ca 15 min. la frigider,sa se coaguleze putin.Deoarece fiind prea moale, curge dintre blaturi.
Intr-e timp blatul se taie in doua pe lungime.Cu laptele caldut amestecat cu lichior Amaretto,se stropesc/insiropeaza blaturile.
Daca se foloseste gem/marmelada ,acesta se topeste putin la microunde sau se pune din timp intr-un recipient cu apa calda, dupa care se ung amindoua blaturile.
Crema putin coagulata se intinde pe un blat,deasupra se aseaza al doilea blat si totul se pune la frigider pentr-u 1 ora.Intr-e timp ciocolata ramasa se pune intr-o punga de nailon + 2 ls ulei vegetal, se face pungii un nod si astfel se pune intr-o cana cu apa calduta.Dar atentie sa nu treaca de 40°C, deoerece ciocolata isi pierde luciul.
Dupa ce prajitura a stat 1 ora la rece,se scoate se injumatateste pe lungime,iar pe latime se taie bucati de marime dorita.
Ciocolata topita din punga,se amesteca bine in punga, in asa fel incit uleiul sa cuprinda bine ciocolata.Dupa aceea se taie cu foarfeca un coltisor foarte fin si se decoreaza bucatile de prajitura dupa dorinta.
AMARETTO KUCHEN

Niciun comentariu:

INDEX POSTARI

ALUATURI UNIVERSALE (8) ALUATURI UNIVERSALE-reloaded (1) ANUL NOU (1) APERITIVE (33) Apfelkuchen mit Apfelmus (1) AROME DULCI (2) Banner to Go (1) BAUTURI ALCOOLICE (7) BCATARIA FRANCEZA (1) brinza de vaci (1) BUCARARIA CEHA (1) BUCATARIA AMERICANA (1) BUCATARIA ASIATICA (2) BUCATARIA AUSTRIACA (46) BUCATARIA GERMANA (2) BUCATARIA ITALIANA (1) BUCATARIA POLONEZA (1) BUCATARIA ROMANEASCA (12) BUCATARIA TURCEASCA (1) BUCATARIA UNGUREASCA (5) BUCĂTĂRIA AUSTRIACA (1) BUDINCA DE OREZ CU BRINZA DE VACI SI MERE (1) BUDINCA DE OREZ CU VANILIE (1) Budincă (1) Budincă cu orez (1) BUDUNCA DE GRIES SI VANILIE (1) Chili con Carne (1) CHISELITA DIN ZMEURA SI VISINE (1) CONCURSURI (1) Cornulete (1) Cornuri (2) Cornuri pufoase preparate cu metoda Tangzhong (1) COZONAC CU MAC (1) CULINARIO ITALIANO (12) CULINARIO ITALIANO-reload (1) DECORATIUN~PATISERIE (1) DULCIURI (235) DULCIURI-reload (9) FURSECURI / PLÄTZCHEN (28) FURSECURI/BISCUITI (19) Galuste din Gries pentru supe (1) GARNITURI (18) GEMURI SI MARMELADE (4) GOGOSI PUFOSI DIN ALUAT CU BRINZA DE VACI (1) HALLOWEEN (4) HOBBY (4) IDEI DE TOT FELUL - la bucatarie (4) IDEI PENTRU~SUPE (4) INGHETATE/SORBET (2) KITCHEN HELP & IDEAS (1) LANGOSI/GOGOSI/PLACINTE (1) LANGOSI/GOGOSI/PLACINTE... (5) LANGOSI/GOGOSI/PLACINTE/GALUSTE (4) LICHIOR DIN CAISE (1) mere (1) MUFFINS ~ CO. (5) PATEU DIN TON cu sau FARA GELATINA (1) PATISERIE (8) PIINE TARANEASCA DIN NÖ (1) Piure de mere conservat (1) PLACINTA CU MERE (1) PLACINTA CU MERE A BUNICII (1) PLACINTA CU PIURE DE MERE (1) PLACINTA FRAGEDA CU MERE (1) PRAJITURA CARDINAL (1) PRAJITURA CU BRINZA DE VACI cu sau fara marmelada (1) Prajitura cu mere (4) PRAJITURA CU MERE ~IV~ (1) Prajitura cu nuca (1) Prajitura Somloi a la Laura S. (1) PRAJITURI (44) PREPARATE ~ FOIETAJ (6) PREPARATE CU CARNE DE PASARE (25) PREPARATE CU CARNE DE PORC (21) PREPARATE CU CARNE DE VITA (10) PREPARATE CU CARNE DE VITA-reloaded (1) PREPARATE CU CARNE TOCATA (11) PREPARATE CU PASTE FAINOASE (19) PREPARATE cu/din FRUCTE (15) PREPARATE cu/din FRUCTE Piure de mere la borcan (1) PREPARATE cu/din FRUCTE-reloaded (5) PREPARATE cu/din LEGUME (69) PREPARATE cu/din PESTE (20) PREPARATE DIN CARNE DE VINAT (1) PREPARATE IN MASINA DE PIINE (22) PREPARATE PANIFICATIE (100) PREPARATE PATISERIE (2) PREPARATE PE BAZA DE BRINZA (17) Retete (1) Retete ©opyright by Laura S. (26) RETETE A LA LAURA (1) SALATE (10) SIROPURI /BAUTURI NEalcoolice (5) SOSURI / DIPPURI (4) SUPE SI CIORBE (31) tang zhong PIINE (1) TARTA (- E)/PRAJITURA CU FRUCTE SI CREMA DE VANILIE (1) Tort “SACHER” (1) TORTURI (7) una~alta (3) water roux (1)

Persoane interesate