Cu dragoste și credință in Isus Cristos

Print Friendly and PDF

27 apr. 2017

Prajitura Somloi a la Laura S.

PRAJITURA SOMLOI a la Laura S.

De ce a la Laura S.?
Pentru ca, am ajustat-o dupa dorinta personala!
INGREDIENTE - CREMA DE VANILIE:
- 1 l lapte
- 120g praf budinca vanilie
- 225g zahar
- esenta rom
- 4 oua
- 100g unt
- 2 plicuri zahar vaniliat sau esenta sau si mai bun este maduva de la un baton de vanilie
MOD PREPARARE:
Laptele se mixeaza cu toate ingredientele in afara de unt si s epun la fiert amestecind mereu sa nu se prinda de find pina ce totul devine precum o crema.Se trage de pe foc, se acopera direct deasupra budincii cu o folie de nailon alimentara si se lasa sa se racesca.Cind este doar calduta se mixeata cu untul care are temp.camerei si se lasa totul la rece, pina ce se asambleaza blaturile.
Eventual in acest moment se pot amesteca in crema nuci macinate si eventual macinate NU prea marunt si la dorinta in prealabil prajita.
INGREDIENTE – BLATURI:
INGREDIENTE BLAT –I-:
- 3 oua
- 100g zahar
- 1 priza sare
- 3ls apa fierbinte
- 100g faina
- 1/2 lc. praf copt
- 1 pac. zahar vaniliat
INGREDIENTE BLAT-II-:
- 3 oua
- 100g zahar
- 1 priza sare
- 3ls apa fierbinte
- 75g faina
- 100g nuca macinata
- 1/2 lc praf copt
INGREDIENTE BLAT –III-:
- 3 oua
- 100g zahar
- 1 priza sare
- 75g faina
- 25g cacao pentru patiserie
- 1/2 lc praf copt
~~~~~~~~~~~~~
- 300ml sirop de zahar ars amestecat cu rom
- glasura de ciocolata
(reteta este luata de aici:TORT SACHER)
MOD PREPARARE:
Toate 3 blaturile se prepara si coace fiecare in parte dupa descrierea de mai jos;
Zaharul se mixeaza cu cele 3 oua si apa fierbinte pina cind totul a devenit o spuma cu un volum vizibil crescut.
Restul de ingrediente  uscate se cintaresc si se amesteca impreuna dupa care se cern pe ste masa de spuma, iar cu o paleta se amesteca in masa de spuma din oua si zahar.
Totul se toarna in tava de copt captusita cu hirtie de copt si se coace la 180°C ca 12-15 min.Depinde de cum coace cuptorul.
Blaturile coapte se lasa la racit, dupa care se  insiropeaza fiecare si se asambleaza cu crema….

REMARCI:
  • Peste crema dintr-e blaturi sau chiar mai bine in crema se pot adaouga nuci macinate  NU prea marunt/taiate si eventual putin prajita.
  • Eu am presarat doar peste crema ceva nuca macinata, dar a fost prea putina.(Dupa fapta se realizeaza ca se putea si mai bine😁)
  • Zaharul pentru siropul de zahar ars NU se arde de culoare inchisa ci “numai” atit cit sa prinda culoare.
  • Daca se doreste sos de ciocolata si la servire, glasurei ramase de la glasare se poate adouga ceva lapte si rom si voila, sosul este perfect…👍
 

23 apr. 2017

SUPER ALUAT pentru PIZZA, CORNURI, FLADEN…

Melcisori ~ Pizza
Acelasi aluat-Cornuri simple, cu sesam, cu mac si cu cascaval...
Acelasi aluat, preparate din 1/2 de cantitate de faina si din acesta 200g faina alba de griu, inlocuita cu 200g faina integrala , proaspat macinata din graunte de Alac.
_________________________

Se prepara de cu seara un aluat din urmatoarele,
INGREDIENTE:
- 1250g apa calduta
- 25g zahar
- 12 g drojdie proaspata
- 2 kg de faina Typo 00/550/700W
- 35g sare
- 40g ulei de pref. de ulei de masline nativ
MOD PREPARARE:
Ingredientele se pun in recipientul malaxorului in ordine mai sus data si se malaxeaza pina cind aluatul se desprinde de pe pertii recipientului.
Aluatul obtinut se transfera in alt recipient incapator la dospire si in prealabil uns cu ceva ulei, se acopera/introduce cu/in punga/sac de nailon si se pune la rece sau frigider peste noapte.
A doua zii se scoate si se inzinde si impacheteaza de 2 ori la interval de 30 min  si a tria oara se modeleaza pentru/dupa reteta dorita.
Eu am preparat melicsori PIZZA, acestea plac tare mult baietilor mei si o parte din ei congelez , iar atunci cind au pofta doar scot din congelator si ii introduc in cuptor, care se incinge in acelasi timp in care se introduc melicsorii congelati, la ca 120°C. si se lasa pina cind cuptorul a atins aceasta temp.si melciosrii sint numai buni de papat !😊
La pachetel pun de multe ori, deoarece sint buni si reci nu numai calzi.
  • Bineinteles ca, acceasi metoda de incalzire se poate aplica si altor prod. congelade, de ex. cornuri, chifle…
  • Reteta se poate mari sau micsora dupa cerintele personale.
  • Aluatul se poate prepara si in amestec cu alte sortimente de faina sau chíar in totalitate din alta faina.Aici trebuie doar avut grija la hidratatie.Cu cit mai integrala este faina cu atit trebuie crescuta hidratia si bineinteles ca rezultatul va fii putin altul.

Reloaded-PIINE PUR TARANEASCA


Aceasta piinica am refacut-o si de data acesta in portie dubla si cu faina de griu semiintegrala si mi-a reusit la fel de bine si buna!
Pot doar recomanda , dar cu conditia ca, daca se incearca trebuie sa se investeasca timp si rabdare.
In general aluaturile cu drojdie/drojdie naturala,au nevoie de “TIMP”, acesta este secretul acestor aluaturi si bineinteles calitatea ingredientelor, care recomand sa se foloseaca pe cit posibil de la producatori care NU folosesc ingrasaminte sau insecticide chimice.
Asta o spun din propria experienta, deoarece de cind am inceput sa folosesc prod. “BIO” rezultatele sint vizibile in primul rind la sanatate si gust. Ca spect nu sint ca cele din comert , dar acele doar atit au , aspectul si asa este motov destil ca sa preparam personal si biologic....
Desi BIO- din magazine, nu inseamna in totalitate natural ci doar “linia de ordonanta - UE in care anumite prod. chimice nu au voie sa fie folosite in agricultura biologica.
Cel mai de preferat este , ceea ce se prod. propriu in gradina pers. dar din pacate nu toti putem asta, dar cel putin putem cumpara si sprijini , taranii care prod.
In felul acesta sintem pe calea buna de a ne pastra sanatatea si taranii au si ei posibilitatea sa traiasca din munca care o depun….o simbioza care NU poate fii despartita, daca dorim sa traim “sanatos” si sa fim multumiti!!! Doamane ajuta!!!



15 apr. 2017

Kürtőskalács = Kurtos Kolac = Cosuri de fum


Aceasta reteta o am de la “surioara mea draga”
careia ii multumes foarte mult, deoarece au fost foarte gustoase!Din pacate nu le-am reusit asa de frumoase cele mai mari, dar m-am hotarit in final sa-le rulez pe rulourile mici si am fost multumita de idee.
In acest fel, se poate servii in portii mai micute Winking smile iar nuca de cocos am lasat-o deoparte deoarece nu este foarte preferata de fam. mea si am facut doar cu zahar tos si nuca.
Cele mai preferate au fost cele cu zahar tos si scortisoaraSmile
INGREDIENTE ALUAT:
- 1 kg faina
- 500 ml lapte
- 25 g drojdie
- 50 g zahar pudra
- 1 priza de sare
- 50 g unt
- 1 ou gr.M
- 2 galbenusuri
- coaja rasa de lamaie
-zahar vaniliat
~~~~~~~GLAZURA~~~~~~~~
Glazurarea este la alegere in functie de gustul personal iar cant de mai jos sint relative, s-ar putea sa fie necesar de ceva mai mult…
- 100 g nuca de cocos
sau
- 100 g nuca macinata
si/sau
- 100g  zahar tos
- scortisoara
MOD PREPARARE:
Intr-un recipient se dizolva drojdia proaspata in ca.100g lapte cadut , amestecat cu 3-4 ls.faina si 1lc zahar si se lasa deoparte citeva min. Aceasta etapa se efectuaza pentru a ne asigura ca, drojdia este de calitate si are putere de crestere.
In aprox. 10 min. drojdia trebuie sa creasca vizibil si se poate folosi, amestecin-o cu restul ingredientelor de mai sus.
Aluatul obtinut se lasa la dospit(eu il las peste noapte si folosesc doar 15 g drojdie, iarna in camara iar vara ori afara pe terasa ori in frigider), pina cind se observa ca volumul aproape s-a dublat.
Aluatul obtinut se pune pe masa de lucru se mai framinta putin in asa fel incit bulele mari de aer sa iese din aluat si aluatul se imparte in 4 parti, care fiecare la rindul ei se intinde pe masa de lucru in forma dreptunghiulara cu o gr. de ca. 1/2 cm.
Acest dreptungi de aluat se taie in fisii de ca 1- 1,5cm latime.
Aceste fisii se ruleaza pe formele dorite, eu am rulat o parte din aluat, asa cum a descris surioara mea, pe cartoanele de la rola de servetele de bucatarie in prealabil injumatatite si invelite in folie de aluminiu, si cea mai mare parte din aluat , l-am rulat pe asemenea forme ;SCHAUMROLLENFORMEN
Formele pregatite se ung cu unt topit si se ruleaza fisiile de aluat in asa fel incit marginile fisiilor sa se suprapuna putin.
Rulourile se trec prin unt topit si se tavales pe toate partile in
zahr tos, sau zahar tos amestecat cu scortisoara , sau nuca la alegerea amestecata cu zahar tos si se aseaza pe tava de copt.
Rulourile se coc la 180°C pina primesc o culoare aurie.maronie cu un grad de culoare dorit.
Culoarea este in functie de cit de caramelizt se doreste zaharul de deasupra rulourilor.
Pe acesta cale draga Sidy,un mare si din inima;

12 apr. 2017

BUDINCA DE OREZ CU BRINZA DE VACI SI MERE



O reteta delicioasa si simpla de preparat!
INGREDIENTE:
- 3-4 mere
- 40g unt
- 1ls unt pt. uns forma
- 4 oua gr.M
- 700g lapte
- 150g orez (eu am folosit cu bobul lung)
- 1 priza sare
- 1 lamiie-coaja
- 250g brinza proaspata de vaci
- 1 pac. zahar vaniliat
- 75g zahar
MOD PREPARARE:
Forma pentru budinca se unge cu unt.
Laptele se pune la fiert cu 25g zahar, zaharul vaniliat , o priza de sare si cind acesta fierbe se adaoga orezul.Pina cind orezul a fiert se amesteca mereu sa nu se prinda de fundul oalei.Dupa fiert se lasa acoperit la racit.
Intr-e timp se curata merele se taie jumatati de rondele si se stropesc cu putina zeama de lamiie.
Ouale se separa si albusurile se bat spuma impreuna cu 2ls zahar.
Restul de zahar se freaca cu untul , galbenusurile de ou brinza de vaci proaspata, coaja rasa de lamiie si cu orezul fiert.In final se amesteca albusul de ou, dar nu cu mixerul ci cu o lingura/paleta in as fel incit masa sa ramina pufoasa/aerata.
Cuptorul se incinge la 180°C.
Jumatae din masa se toarna in forma si peste ea se aseaza in forma de acoperis de tigla, merele.Merele se presara daca se doreste cu ceva scortisoara si peste ele se toarna a doua jumatate din masa de budinca.
Deasupra se poate presara la dorinta ceva zahar tos, acesta la coacere se caramelizeaza si da un gust mai bun budincii.
Totul se introduce in cuptor pentru ca. 40-45 min.
Dupa coacere se lasa putin la racit dupa care se potioneaza si se poate servii cu coompot, cu sosuri la dorinta sau cu piure de fructe.
Eu am servit cu piure de zmeura, o “delicatese”!!!
2rose_trennlinie
REISAUFLAUF MIT TOPFEN UND APFEL
ZUTATEN:
- 3-4 Stk Äpfel
- 40g Butter
- 1 EL Butter für die Form
- 4 Stk Eier Gr.M
- 0.7l Milch
- 150g Reis
- 1 Prise Salz
- Zitronenschale
- 250g  Becher Topfen
- 1 Pack. Vanillezucker
- 75 g Zucker
ZUBEREITUNG:
Eine Auflaufform mit weicher Butter ausstreichen.
Reis in einem Topf mit Milch, 25g Zucker , Vanillezucker und Salz weich dünsten und abkühlen lassen.
Eier trennen und aus dem Eiklar und 2 El Zucker einen steifen Schnee schlagen.
In einer zweiten Schüssel Butter, Zucker, Topfen , Zitronenschale und Eidotter mit dem Mixer verrühren und den Reis untermengen. Zum Schluss den Schnee vorsichtig unterheben und  die Hälfte der Masse vorbereitete Form füllen. Die Apfelscheiben darauf verteilen, eventuell etwas Zimt darüber streuen  und den restlichen Reis darüber streichen.
Im Backrohr bei 180°C, etwa 40-45 Minuten backen.

4 apr. 2017

PIINE DECORATIVA SUB FORMA DE FLOARE


Am tot vazut pe alte Bloguri si nu numai, minunatele FLORI DE BRUTARIE sa zic asa si mi-am propus intr-o buna zii sa probez si eu.
Surioara mea draga ,a preparat si ea acesta “minunatie”, aici:
si asa mi-am zis, gata cu asteptatul, o fac si eu!!!
Intr-e timp am gasit si un video foarte informativ, aici:
Pane petaloso Fatto in casa Semplice e Veloce
Dar reteta aluatului este alta, deoarece faina Manitoba nu am avut.
Reteta este luata de aici:
Brotdoc-GrillbrotVIELEN DANK!!!
MAIAUA:
- 200g faina alba de griu
- 200g apa
- 1g drojdie proaspata
Drojdia se dizolva in apa si toate ingredientele se amesteca impreuna cu o lingura, se acopera si se lasa sa fermenteze ca. 12 pina 16 ore.
A doua zi se prepara aluatul initial.
INGREDIENTE:
- maiaua de mai sus
- 800g faina alba de griu
- 450g apa
- 20g sare
- 8g drojdie proaspata
MOD PREPARARE:
In apa călduța se dizolva drojdia proaspăta, se adaoga maiaua, faina, sarea și se malaxează un aluat moale precum lobul urechii.Aluatul trebuie sa fie elastic și spre sfârșitul malaxaraii , aluatul trebuie sa se desprindă de pe pereții recipientului in care se malaxeza.
Aluatul obținut se lasă la dospit ca. 30 min, se scoate pe masa de lucru infainata, se întinde cu mâinile/degetele, se împachetează precum un plic și se pune dinou la dospit 30 min.
Dupa a doua dospire aluatul se divideaza și prelucreza in “minunata floare” precum in acest VIDEO
Pentru coacere, după ce "Floarea" a dospit ca. 30 min. marindu-si vizibil volumul, se spriteaza cu apa și introduce in cuptorul încins la 250°C pentru ca.10 min, dupa care temp se reduce la 200°C si se lasa sa prinda gradul de culoare dorit.
REMARCA: Daca cumva aluatul este prea moale, spun acesta deoarece la a doua încercare s-a întâmpla sa fie asa, nu face nimic, pe masa de lucru, dacă se întinde și împachetează de 2 sau 3 ori la interval de 30 min. aluatul primește consistenta perfecta și rezultatul final este mult mai pozitiv!
Pentru cine încearcă doresc spor la preparat și savoare deplina!!!


INDEX POSTARI

ALUATURI UNIVERSALE (8) ALUATURI UNIVERSALE-reloaded (1) ANUL NOU (1) APERITIVE (33) Apfelkuchen mit Apfelmus (1) AROME DULCI (2) Banner to Go (1) BAUTURI ALCOOLICE (7) BCATARIA FRANCEZA (1) brinza de vaci (1) BUCARARIA CEHA (1) BUCATARIA AMERICANA (1) BUCATARIA ASIATICA (2) BUCATARIA AUSTRIACA (46) BUCATARIA GERMANA (2) BUCATARIA ITALIANA (1) BUCATARIA POLONEZA (1) BUCATARIA ROMANEASCA (12) BUCATARIA TURCEASCA (1) BUCATARIA UNGUREASCA (5) BUCĂTĂRIA AUSTRIACA (1) BUDINCA DE OREZ CU BRINZA DE VACI SI MERE (1) BUDINCA DE OREZ CU VANILIE (1) Budincă (1) Budincă cu orez (1) BUDUNCA DE GRIES SI VANILIE (1) Chili con Carne (1) CHISELITA DIN ZMEURA SI VISINE (1) CONCURSURI (1) Cornulete (1) Cornuri (2) Cornuri pufoase preparate cu metoda Tangzhong (1) COZONAC CU MAC (1) CULINARIO ITALIANO (12) CULINARIO ITALIANO-reload (1) DECORATIUN~PATISERIE (1) DULCIURI (235) DULCIURI-reload (9) FURSECURI / PLÄTZCHEN (28) FURSECURI/BISCUITI (19) Galuste din Gries pentru supe (1) GARNITURI (18) GEMURI SI MARMELADE (4) GOGOSI PUFOSI DIN ALUAT CU BRINZA DE VACI (1) HALLOWEEN (4) HOBBY (4) IDEI DE TOT FELUL - la bucatarie (4) IDEI PENTRU~SUPE (4) INGHETATE/SORBET (2) KITCHEN HELP & IDEAS (1) LANGOSI/GOGOSI/PLACINTE (1) LANGOSI/GOGOSI/PLACINTE... (5) LANGOSI/GOGOSI/PLACINTE/GALUSTE (4) LICHIOR DIN CAISE (1) mere (1) MUFFINS ~ CO. (5) PATEU DIN TON cu sau FARA GELATINA (1) PATISERIE (8) PIINE TARANEASCA DIN NÖ (1) Piure de mere conservat (1) PLACINTA CU MERE (1) PLACINTA CU MERE A BUNICII (1) PLACINTA CU PIURE DE MERE (1) PLACINTA FRAGEDA CU MERE (1) PRAJITURA CARDINAL (1) PRAJITURA CU BRINZA DE VACI cu sau fara marmelada (1) Prajitura cu mere (4) PRAJITURA CU MERE ~IV~ (1) Prajitura cu nuca (1) Prajitura Somloi a la Laura S. (1) PRAJITURI (44) PREPARATE ~ FOIETAJ (6) PREPARATE CU CARNE DE PASARE (25) PREPARATE CU CARNE DE PORC (21) PREPARATE CU CARNE DE VITA (10) PREPARATE CU CARNE DE VITA-reloaded (1) PREPARATE CU CARNE TOCATA (11) PREPARATE CU PASTE FAINOASE (19) PREPARATE cu/din FRUCTE (15) PREPARATE cu/din FRUCTE Piure de mere la borcan (1) PREPARATE cu/din FRUCTE-reloaded (5) PREPARATE cu/din LEGUME (69) PREPARATE cu/din PESTE (20) PREPARATE DIN CARNE DE VINAT (1) PREPARATE IN MASINA DE PIINE (22) PREPARATE PANIFICATIE (100) PREPARATE PATISERIE (2) PREPARATE PE BAZA DE BRINZA (17) Retete (1) Retete ©opyright by Laura S. (26) RETETE A LA LAURA (1) SALATE (10) SIROPURI /BAUTURI NEalcoolice (5) SOSURI / DIPPURI (4) SUPE SI CIORBE (31) tang zhong PIINE (1) TARTA (- E)/PRAJITURA CU FRUCTE SI CREMA DE VANILIE (1) Tort “SACHER” (1) TORTURI (7) una~alta (3) water roux (1)

Persoane interesate