Inca o reteta formidabila de piine, preluata de la D-nl Dr. Björn ~ Buttermilch-Brot.
Eu am triplat cant. retetei si am facut si citeva mini Baguette, care se potrivesc foarte bine pentru Hot Dogs.
Piinea obtinuta are o crusta subtire,moale si un miez nu numai moale ci si pufos si zemos.Iar prospetimea persista si a treia zii...
Mezinul familiei, si-a facut un toast cu sunca si cascaval si a zis ca, “este chiar mai gustos, decit cu piinea de toast din cumparat”!
Deci , nu pot decit sa-i multumesc, a nu stiu cita oara, lui Björn pentru minu nata retea/-e!
Liebe Björn auf diesem Weg möchte mich herzlich bedanken für das und natürlich auch andere leckere Rezepte!
Vielen, vielen dank!
Aici minunata reteta, care din cantitatile de mai jos, se obtin doua piini, care se coc in doua tavi de copt cu capaciatea de 1,5kg de aluat.INGREDIENTE-maiaua:
- 360g faina de griu pt. brutarie (W550 / W700)
- 360g lapte, temp. camerei
- 3 g drojdie proaspata(eu am folosit 1 g. drojdie uscata)
MOD PREPARARE-maiaua:
Ingredietele se amesteca resp. malaxeaza impreuna, se lasa ca 2 ore la temp camerei, dupa care acoperita, se pastreaza in frigider pt. ca 12-24 ore.
INGREDIENTE – aluat:
- maiaua
- 840g faina
- 530g lapte batut/sana, temp. camerei
- 48g zahar
- 15g drojdie proaspata (eu am pus 3 g uscata)
- 100g unt, temp. camerei
- 24g sare
MOD PREPARARE ALUAT:
Ingredientele mai sus date se amesteca/malaxeaza incet ca 3 min. impreuna in afara de unt, dupa aceea inca 3 min la o turate mai mare.
In urmatorul pas , se amesteca untul in trei etape 1/3, la un interval de 1 minut.Dupa aceea se malaxeaza aluatul inca 2 minute, tot la o turatie rapida.
Pentru a vedea mai bine cum trebuie sa arate finalul aluatului malaxat, Björn a recomandat acest VIDEO.
Temperatura aluatului trebuie sa aiva ca 25-27°C, pentru a dospi bine in timp.
Pentru dospire, se lasa aluatul ca 45 min. sa odihneasca., timp in care aluatul trebuie sa creasca vizibil de bine.
Aluatul se imparte in doua parti, care fiecare dintr-e ele se slefuieste/perelucreaza primadata rotund si dupa aceea in lungime.Aici inca o recomandare- VIDEO
Aluaturile astfel pregatite se aseaza in tavile de copt bine unse, care se lasa la dospit intr-e 60-90 min.
Aluatul trebuie sa creasca peste nivelul tavii.Intr-e timp cuptorul se incince la 240°C, inainte sa se introduca in cuptor, aluatul se unge cu ceva apa si ,si in cuptor se arunca ceva apa.Temperatura se reduce imediat la 210°C si se lasa ca 45min. la copt.
Daca piinicile primesc intr-e timp ceva mai multa culoare, acestea se pot acoperii cu ceva Alu-Folie .Dupa coacere se ung dinou cu ceva apa si se lasa sa se raceasca in tavi ca. 30 min.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu