Este o reteta specific Austriaca. preluata tot din colectia de retete a bucatarilor :PLACHUTTA & WAGNER - Die gute Küche-Österreichs
Aceasta reteta cu Lionte este a doua din acesta carte si cea mai buna.
Trebuie sa recun osc ca, in RO. nu am cunioscut Lintea decit din cartile de Agricultura si Botanica.
In bucatarie la mama, se prepara doar Mazare si Fasole boabe.
Bine pe vremea lui “Ceasca”- a fost clar ca Nu se mai putea discuta de ARTA CULINARA si mai mult despre “ARTA EXISTENTIALA”-cu putin sa prepari cit mai mult si cit mai variabil…
Vb. de parca Lintea ar fii ceva luxos…
Depinde din ce punct de vedere privim lucrurile....
Iar in zilele noaste, din pacate, multe persoane prefera prod. semipreparate sau gata preparate si Nu sint tocmai cea mai buna alegere.
Gasesc ca in ziua de azi, o mincare "naturala" nu numai ca este sanatoasa ci este un lux care ni-l oferim, pentru a n-e mentine sanatatea si cu aceasta viata cu cit mai putine probleme de sanatate.
Dar nu mai butonez si trec la reteta…
INGREDIENTE:
- 250g boabe uscate de Linte- 4ls ulei/untura
- 30g faina alba
- 1lc pasta rosii
- 50g ceapa
- 120g Bacon/Kayser
- 1/2l supa clara de vacuta /apa in care a fiert Lintea
- sare + piper negru
- 2ls otet mere/vin alb
- 1 frunza Dafin
- cimbru
- 1ls maghiran
- 15g Kapern
- 1/2lc pasta de Anşoa / 3 buc.filet tocat marunt
MOD PREPARRE:
Lintea se spala si se lasa citeva ore in apa rece la inmuiat.
Cind acesta este inmuiata se scurge se puna la fiert in ca 2-2,5l apa cu sare la fiert.Cind incepe sa fiarba se adaoga Cimbrul si frunza de Dafin.
Lintea se fierbe pina devine usor “Al dente”, se stecoara si daca se doreste , zeama se pastreaza.
Uleiul/grasimea se pune intr-o oala potrivita la incins si in ea se prajeste Baconul/Kayser taiate cubulete.Cind acestea s-au prajit se scot si se pun deoparte.
Se adaoga in grasimea din oala, ceapa taiata marunt si se prajeste pina ce acesta devine sticloasa.
Se adaoga faina si se prajeste amestecind mereu pina cind acestea prind
o culoare bruna.Mai departe se adaoga amestecind mereu pasta de tomate si se stinge cu supa sau zeama de la fiert, amestecata cu otet.
Se amesteca totul bine si se adaoga Lintea, se lasa sa fiarba ca 5 min.
In continuare se adaoga Anşoa, Kapernele taiate marunt si 1ls maghiran, Piper negru proaspatz macinat.
Se degusteaza si daca mai este nevoie se condimeteaza cu ingredentele dorite, iar la sfirsit se adaoga bucatile de Bacon/Kayser in prealabil prajite.
Se serveste ca fel principal, cu garnitura dupa preferinta, sau ca, garnitura linga carne de vinat, ficat sau cirnati…
Acest fel de mincare este foarte iubit de Austrieci si se serveste cu paste fainose amestecate cu pesmet/gries prajit .
5 comentarii:
Trebuie sa incerc si eu reteta asta. Asa ca si tine eu am cunoscut lintea peste meleaguri , in Spania. Acum gasesti si in Ro dar multa lume nu stie ce este. Multumesc de reteta .
Pentru ca se apropie sarbatorile, iti doresc tie si familiei tale multa sanatate, fericire si doar impliniri !
SARBATORI LUMINATE !
Iti doresc un Craciun Binecuvantat alaturi de cei dragi iar Anul Nou sa iti aduca multa sanatate, fericire si impliniri!!
Ich wünsche Dir und deiner Familie ein ruhiges und Gesegnetes Weihnachtsfest !
Kiek einst, wat is de Himmel so rot,
dat sünd de Engels, dei backt dat Brot,
dei backt dan Wiehnachtsmann sien Stüten
vor all de lütten Leckersnüten
nu flink de Teller ünners Bett
un legt jük hen un west recht nett
de Sünna Klaas steiht vor de Dör,
de Wiehnachtmann, de schickt em her,
wat de Engels hevt backt,
dat shüt jü probeirn
und smeckt dot good, dann hört se dat gern
un de Wiehnachtmann smunzelt, nu backt man mehr
ach, wenn doch erst mol Wiehnachten wär.
Craciun fericit si un an nou plin de bucurii
Trimiteți un comentariu