Acesta prajitura am preparat-o (cu ceva mici modificari, fata de reteta initiala)de citeva ori, doar in ultimul timp a c-am intrat in uitare.
Dar avind pofta de ceva dulce, nu prea dulce si destul de rapid, mi-am adus aminte de ea.
Maya a postat-o cu ceva ani in urma pe forumul Culinar.ro si pe Blogul ei aici: Prajitura Cremsnit fara oua
INGREDIENTE:
- 2 foi de aluat foetaj 25x40 cm(eu folosesc cu placere cele cu drojdie)
- 2 plicuri de praf de budinca vanilie
- 1/4 lingurita vanilie macinata sau esenta
- 850 ml lapte
- 150g unt
- 100g zahar
- 3 foi de gelatina
MOD PREPARARE:
Se pune ca. 100 ml lapte rece in oala in care fierbem budinca si in el amestecam bine sa nu ramina cocoloase cele 100g zahar si cele 2 plicuri de praf de budinca de vanilie.Se toarna peste restul de lapte si se pune le fiert amestecind mereu sa nu se prinda de fnd.Iar cind budinca s-a ingrosat bune, se trage de pe foc se acopera cu o folie de nailon direct aplicata pe suprafata budincii si se lasa sa se racesca.
Intr-e timp se coc cele doua foi de aluat de foietaj,.
Dupa ce s-au copt, o foaie se portioneaza in bucati de marime dorita si se lasa deoparte.
Foile de gelatina se pun la inmuiat in apa rece ca 5 min.
Intr-un pahar se pun 2ls lapte cald si in el se dizolva foile de gelatina inmuiate si bine stoarse. Astfel gelatina se mixeaza in budinca racita.
Untul se mixeaza bine incorporind in el lingura cu lingura din budinca de vanilie.
Peste crema se pune foaia de foietaj portionata/taiata in prealabil in bucati de marime dorita si se pune la rece pentru cel putin ca.1 ora.
Intr-e timp se coc cele doua foi de aluat de foietaj,.
Dupa ce s-au copt, o foaie se portioneaza in bucati de marime dorita si se lasa deoparte.
Foile de gelatina se pun la inmuiat in apa rece ca 5 min.
Intr-un pahar se pun 2ls lapte cald si in el se dizolva foile de gelatina inmuiate si bine stoarse. Astfel gelatina se mixeaza in budinca racita.
Untul se mixeaza bine incorporind in el lingura cu lingura din budinca de vanilie.
ATENTIE: budinca de vanilie si untul trebuie sa aiva aceesi temperatura, dealtfel crema se poate taia. Dar daca se intimpla sa se taie, pune-ti crema pe o oala cu apa fierbinte si mestecati incontinuu pina cind crema se leaga, dupa aceea se lasa la racit si se poate mixa dinou.Astfel crema de vanilie preparata se pune ca. 20-30 min. la frigder sa se intareasca putin, dupa care se toarna si niveleaza uniform pe foaia de foietaj intreaga.
Peste crema se pune foaia de foietaj portionata/taiata in prealabil in bucati de marime dorita si se pune la rece pentru cel putin ca.1 ora.
Inaite de servire se pudreaza cu zahar pudra.
Daca se doreste, in loc de zahar pudra, prajitura se poate glasa cu o glazura simpla din zahar suc de lamine, sau zahar+zahar/esenta de vanilie si ceva apa/lapte, sau zahar si rom/esenta rom...
Spor la preparat si pofta buna!
9 comentarii:
arata super!!! si eu locuiesc in Germania, spune-mi te rog de la ce supermarket ai luat foile. Multumesc.
Mira
Hallo Mira si multumesc!
Eu locuiesc in Austria.
La noi foile foietaj cu drojdie le gasesc doar la Merkur sau Interspar/Spar/Eurospar.
La magazinele precum Penny, Aldi/Hofer, Lidl...Nu se gasesc decit cele de Strudel.
Se pot folosi f. bine si alea, dar cum am zis eu prefer mai mult foietajul cu drojdie.
Dar in Germania gasesti cu siguranta mult mai bine decit la austrieci c-am tot ce doresti.
Cauta in Geschäfte nach Plunderteig!
Liebe Grüße aus Österreich
Laura S.
Superb blog! Felicitari!
Cat unt se pune la crema acestei prajituri?
Mami hallo si multumesc pentru vizita, compliment si "atentionare!!!
150g unt.Merg rapid sa- adaog si in reteta.
O zi superba iti doresc!
Cu prietenie
Laura S.
Am facut si eu Cremsnit! Dar am cumparat de la LIDL un pachet de foi pe care scria FOI PENTRU CREMSNIT! Dar crema ta are mai mult gust de budinca de vanilie?? A mea da!! si foile nu sau muiat?? la mine sunt tari inca
Xoxo
Hallo Antonia si La multi ani!
Antonia, la noi in Austria nu se gasesc asa ca in RO. foi gata coapte pt. Cremsnit.
Foile folosite de mine ori sint foietaj cu drojdie sau foietaj simple...
Dupa umplere si stat la frigider 2-3 ore este gata de papat.Probleme cu foile nu am.
Iar crema, este in functie de caalöitatea budincii de vanilie.daca oresti in gusts mai intensiv de vanilie, este de indicat sa se puna in budinca care s eprepara ceva maduva de la o pastaie de vanilie sau sa se fiarba citeva minute pastaia de vanilie in lapte.
Se mai poate folosi mai mult zahar vaniliat sau esenta de vanilie...
Totul depinde de gustul individual.
Toate cele bune
Laura
Daca as vrea sa coc eu foile de cremsnit si sa congelez sau sa pun aluatul al frigider cu o zi inainte, ai cumva vreo reteta sua vreo idee ce aluat ar merge cel mai bine?
Crema de vanilie este in general o crema universala.
Poti sa faci ce aluat doresti.Foietaj numai cu unt /untura, sau foietaj cu frojdie, sau blat de pandispan...ce doresti tu.Fpile gata preparate se pot congela atite de bine ca si aluatul.Iar numai la friginder se tine citeva zileCum doresti.
Cum am afirmat mai sus, crema de vanilie poti sa o folosesti la ori si ce aluat.La in considerare de ce ai tu pofta si timp.
Sper ca am putut sa-ti fiu cit de cit de folos?
Spor la preparat si un WE.minunat!
Trimiteți un comentariu