Anul acesta nu am prea fost incintata de boabele de soc.In comparatie cu socul in floare,care a fost deosebit de imbietor in miros si buchet,boabele sint mai mult uscate si dupa cum am observat frunzele cumva palite.Parca arse.Ma gindesc ca au primit o boala ceva.Anul acesta foarte multa lume s-a plins ca pomii sau uscat si sint bolnavi.Iar in oras plopii si teii au la fel frunzele si trunchiul,plin de pete...
Sper ca sa se remedieze si clima sa se imbunatateasca.Cred ca totul este din cauza chimicalelor si a concentratelor care se folosesc pe ogoare si plnatje.Ploaia si vintul doar le raspindesc peste tot, si ma gindesc ca in acest fel,se polueaza totul.
De exemplu nu am mai vazut demult cimpuri pl9ne cu margarete si flori de cimpie,asa cum gaseam eu cind eram copil si-mi facea-m coronite...
Sau nu am mai vazut de ex.- Musetel.Au disparut odata cu ierburile dintre rindurile de cartofi,porumb...
Pai sigur,acum mai modern se polueaza si distruge clima/planeta,nu se mai da cu sapa.....
Dar asta este,traim cu speranta ca miine,poimiine ....,cindva in viitor va fii mai bine.O sa cumparam rosii,ardei,mere...cu gustul lor natural,normal...
In ori ce caz eu personal sincer nici nu stiu ce sa fac,ca sa mai cred,sa mai sper...???????!!!!!!!!!!!!!!!!!1
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Dar acum sa trec la ce are legatura cu titlul subiectului.Adica la siropuri si lichioruri ....
Anul acesta am facut iarasi,de fapt ca in ultimii 4-5 ani de alfel.Sirop,Sos,Jeleu si Lichior din Boabe de Soc.Aici si retelele;
Sper ca sa se remedieze si clima sa se imbunatateasca.Cred ca totul este din cauza chimicalelor si a concentratelor care se folosesc pe ogoare si plnatje.Ploaia si vintul doar le raspindesc peste tot, si ma gindesc ca in acest fel,se polueaza totul.
De exemplu nu am mai vazut demult cimpuri pl9ne cu margarete si flori de cimpie,asa cum gaseam eu cind eram copil si-mi facea-m coronite...
Sau nu am mai vazut de ex.- Musetel.Au disparut odata cu ierburile dintre rindurile de cartofi,porumb...
Pai sigur,acum mai modern se polueaza si distruge clima/planeta,nu se mai da cu sapa.....
Dar asta este,traim cu speranta ca miine,poimiine ....,cindva in viitor va fii mai bine.O sa cumparam rosii,ardei,mere...cu gustul lor natural,normal...
In ori ce caz eu personal sincer nici nu stiu ce sa fac,ca sa mai cred,sa mai sper...???????!!!!!!!!!!!!!!!!!1
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Dar acum sa trec la ce are legatura cu titlul subiectului.Adica la siropuri si lichioruri ....
Anul acesta am facut iarasi,de fapt ca in ultimii 4-5 ani de alfel.Sirop,Sos,Jeleu si Lichior din Boabe de Soc.Aici si retelele;
L-am notat cu -II-.deoarece retetele le-am postat pe Forumul http://www.culinar.ro/forum/
iar de preparat am prepara-o pe acesta.
Pentru vizualizarea postarii complete de pe forum,da-ti clik pe titlu.
INGREDIENTE:
- 3Litri de suc din boabe de soc
- 1Kg zahar
- 10 Pac. zahar vaniliat
- 1/2 sticluta sau chiar 1,1/2 fiola esenta de migdale
- 1,5Litri rom alb sau alcool 54%(-gradele sint la dorinta fiecaruia)
Din practica si degustare ,eu nu mai folosesc rom normal ci rom alb ,vodca sau alcool.
MOD PREPARARE:
Boabele de soc se curata de pe crengute si se pun la fiert cu putina apa,pina plesneste coja bobului (ca 5 min.). Se ia de pe foc si se scurge printr-o strecuratoare in care sa asezat un tifon curat. Sucul inca fierbinte se masoara si se amesteca cu esenta de migdale,zaharul si zaharul vaniliat. Dupa ce sa racit complect se amesteca cu romul sau alcoolul se toarna in sticle,se astupa si se depoziteaza in camara si daca e posibil intr-un loc cit mai intunecos.
Se poate consuma imediat.
SIROP DIN BOABE DE SOC
INGREDIENTE
- boabe de soc
- 700/1000g zahar la 1L suc de soc (eu am pus 1kg. de zahar sa fiu sigura ca se tine)
- 1-2 batoane de scortisoara(pe astea le-am lasat deoparte in ultimii 2 ani)
- 1-2 batoane de vanilie
- sau in loc de vanilie,coaja de la 2-3 portocale si lamii
MOD PREPARARE:
Boabele de soc de curatate de pe crengute se spala si se pun in putina apa la fiert(ca. 5 min).Dupa aceea totul se trece printr-o sita in care sa asezat un tifon.Sucul obtinut se masoara si se pune dinou la fiert cu zaharul,scortisoara,vanilia sau coaja de portocala si lamiie.Totul se fierbe in clocote ca. 5 min. pina zaharul s-a topit.Se strecoara inca o data si se umple fierbinte in sticle curate,se asupa bine si se depoziteaza intr-un loc racoros si intunecos.
TIP:
Pt. ca boabele de soc in general nu au gust si trebuie sa-l dam noi,este la alegerea fiecaruia sa aduca siropul la un gust individual.Se pot pune ori si ce fel de esente !Eu am pus de lamiie,vanilie(asta mai putin) si esenta de zmeura.
Pentru vizualizarea postarii complete de pe forum,da-ti clik pe titlu.
INGREDIENTE:
- 3Litri de suc din boabe de soc
- 1Kg zahar
- 10 Pac. zahar vaniliat
- 1/2 sticluta sau chiar 1,1/2 fiola esenta de migdale
- 1,5Litri rom alb sau alcool 54%(-gradele sint la dorinta fiecaruia)
Din practica si degustare ,eu nu mai folosesc rom normal ci rom alb ,vodca sau alcool.
MOD PREPARARE:
Boabele de soc se curata de pe crengute si se pun la fiert cu putina apa,pina plesneste coja bobului (ca 5 min.). Se ia de pe foc si se scurge printr-o strecuratoare in care sa asezat un tifon curat. Sucul inca fierbinte se masoara si se amesteca cu esenta de migdale,zaharul si zaharul vaniliat. Dupa ce sa racit complect se amesteca cu romul sau alcoolul se toarna in sticle,se astupa si se depoziteaza in camara si daca e posibil intr-un loc cit mai intunecos.
Se poate consuma imediat.
SIROP DIN BOABE DE SOC
INGREDIENTE
- boabe de soc
- 700/1000g zahar la 1L suc de soc (eu am pus 1kg. de zahar sa fiu sigura ca se tine)
- 1-2 batoane de scortisoara(pe astea le-am lasat deoparte in ultimii 2 ani)
- 1-2 batoane de vanilie
- sau in loc de vanilie,coaja de la 2-3 portocale si lamii
MOD PREPARARE:
Boabele de soc de curatate de pe crengute se spala si se pun in putina apa la fiert(ca. 5 min).Dupa aceea totul se trece printr-o sita in care sa asezat un tifon.Sucul obtinut se masoara si se pune dinou la fiert cu zaharul,scortisoara,vanilia sau coaja de portocala si lamiie.Totul se fierbe in clocote ca. 5 min. pina zaharul s-a topit.Se strecoara inca o data si se umple fierbinte in sticle curate,se asupa bine si se depoziteaza intr-un loc racoros si intunecos.
TIP:
Pt. ca boabele de soc in general nu au gust si trebuie sa-l dam noi,este la alegerea fiecaruia sa aduca siropul la un gust individual.Se pot pune ori si ce fel de esente !Eu am pus de lamiie,vanilie(asta mai putin) si esenta de zmeura.
MARMELADA/GEM DIN FRUCTE DE SOC
http://www.culinar.ro/forum/index.php?showtopic=8178&mode=linearplus
INGREDIENTE:
- 1 kg boabe de soc
- 1 kg zahar cu jeleu pt. Marmelade sau (2:1 Dr.Oetker)
- 1 lamiie-sicul si coaja rasa
- 4 ls lichior de mure,coacaze etc.
MOD PREPARARE:
Boabele de soc se aleg, se spala si se pun la scurs.Dupa aceea se amesteca cu zaharul,sucul, coaja de lamiie si se pun pt. 4 min la fiert in clocote. Se adaoga lichiorul si se umple borcalele cu capac in prealabil pregatite.Borcanele se lasa pe capac la racit ca. 5 min. Totul este gata.
INGREDIENTE:
- 1 kg boabe de soc
- 1 kg zahar cu jeleu pt. Marmelade sau (2:1 Dr.Oetker)
- 1 lamiie-sicul si coaja rasa
- 4 ls lichior de mure,coacaze etc.
MOD PREPARARE:
Boabele de soc se aleg, se spala si se pun la scurs.Dupa aceea se amesteca cu zaharul,sucul, coaja de lamiie si se pun pt. 4 min la fiert in clocote. Se adaoga lichiorul si se umple borcalele cu capac in prealabil pregatite.Borcanele se lasa pe capac la racit ca. 5 min. Totul este gata.
TIPP:
Boabele de soc se pot fierbe dupa spalare cu 50ml. apa, dupa care se dau prin sita,se cintaresc si se amesteca cu zaharul necesar cantitatii si se pun la fiert precum scrie mai sus. si obtineti un Jeleu si scapati de semintele din fruct.
Asa am procedat anul acesta-2008
JELEU DIN FRUCT DE SOC
SOS PENTRU DESERT DIN FRUCT DE SOC
Acest sos se prepara precum jeleul,doar ca folosim doar jumatate din cantitatea de zahar cu jeleu(Dr,Oetkar)
Trebuie sa iese un sirop ceva mai gros,care este bun peste Inghetate,Clatite,Kaiserschmarren.....
In acesta poza este o metoda generala de a prepara retetele de mai sus.
Fructele de soc se spala,se aleg boabele de pe crengute si se pun la fiert cu 1l de apa.Dupa ce au fiert se trec printr-o sita(aici fiecare cu ce are).Eu am pus la blender si dupa aceea am trecut prin sita).Trecutul prin sita este migalos,dar merita.
Dupa ce s-a obtinut un sirop gros,acesta se cintareste si in functie de fiecare ce doreste(Sirop,Jeleu,Sos .....pentru desert,sau Lichior) se prepara mai departe,ca in retetele date mai sus.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu