Arata bine,coaja faina,crocanta,mai ales daca este coapta pe o asa piatra de cuptor;

si mai ales si cel mai important pentru gust,reusita si sanatate, sa se prepare cu acesta drojdie naturala pe care eu o am la ora actuala in frigider si nu-mi mai lipesete din casa de cind a postat-o ADRIANA SI ANAT pe Forumul Culiar;

http://www.culinar.ro/forum/continut/Tehnici-ustensile-ingrediente/16277/Drojdie-naturala-lichida/
Pe acesta cale un

Iar aici reteta din acesta carte;
INGREDIENTE:
- 350g apa
- 10g drojdie proaspata(eu am pus 7g uscata)
- 10g sare(eu am pus 15g)
- 500g faina(eu am pus ceva mai mult ,aproape pina la 700g deoarece am pus ca. 200g drojdie naturala in aluat)
MOD PREPARARE:
Eu am facut aluatul in masina de piine.Am pus cele 200g drpjdie naturala,apa,drojdie uscata sau proaspata,urmata de faina si sare.
Se malaxeazatotul si se urmareste ca aluatul sa fie elastic si maleabil.
Dupa o framintare sanatoasa,aluatul nu trebuie sa fie lioicios ci elastic si daca-l tingem cu degetul pe deget sa ramina o peliucla fina de aluat.Atunci are o consistenta perfecta.
Drojdia naturala se poate pune si in cantitate mai mica(vezi reteta si explicatiile de pe forum)IMPORTANT este consistenta aluatului.
Dupa framintare se lasa la dospit ori in masina de piine pina la incheierea programului,ori intr-un loc cladut pina ce isi dubleaza volumul.
Se scoate pe masa de lucru infainata si i-se da forma dorita,dupa care se lasa la dospit ca 45-60 min.
In cazul acestei retete,eu i-am dat forma de spic de griu sau ERA-cum ii este denumirea in carte.
Pentru a primi acesta forma ,dupa ce piinea in forma de Baguette prima data formata si dospita, se presara deasupra cu faina si cu foarfeca inclinata la ca. 45°.de-alungul piini se taie bucati care cu mina se distribuie in stinga si in deapta,in asa fel incit Baguetta s aprimeasca forma de spic.
Astfel totul prelucrat se introduce la copt in cuptorul deja incins la 250°C(si daca se poate se stropesc peretii cuptorului,sau se toarna in cuptor ca 20 ml apa) si dupa 5 minute se reduce la 230°C .Se coace pina deasupra devine aurie.

Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu