
INGREDIENTE:
- 500 g faina alba
- 100 g zahar
- 250 ml lapte caldut
- 21 g drojdie proaspata
- 80 g unt/marg.temp. camerei
- 1 priza sare
- 3 oua (unul pentru uns deasupra)
- zahar/esenta vanilie,coaja lamiie si/sau portocala
MOD PREPARARE:
(Eu am preparat totul in MP.)Faina se cerne intr-un castron.Laptele caldut se amesteca cu drojdia zaharul,cele 2 oua si se adaoga peste faina.Se adaoga si untul,sarea si aromele si totul se malaxeaza/framinta bine intr-un aluat maleabil care nu mai lipeste.Se puhe intr-un loc caldut la dospit 1-2 ore,pina ce volumul sa dublat.Aluatul se framinta inca odara scurt ,pe masa de lucru infainata sau unsa cu ulei.(Eu o prefer cu ulei).Dupa acest procedeu i s-e da forma dorita,se aeaza pe o tava captusita cu hirtie/folie de copt si se mai lasa 30 min.la dospit.Dupa a doua dospire , se unge cu ou batut + 1-2 ls lapte si daca se doreste se poate lasa ca atare ,sau se poate presara cu mac,susan,migdale,zahar grunjos....Astfel pregatit se introduce in cuptorul deja incins la 200°C pentru ca 40-50 min.pina ce dessupra devine auriu.

STRIEZEL
ZUTATEN:
- 500 g Mehl
- 100 g Zucker
- 250 ml Milch, lauwarm
- 21 g Hefe
- 80 g Butter
- 1 Prise Salz
- 3 Eier (eine zum bestreichen)
ZUBEREITUNG:
Das Mehl in eine Schüssel sieben. Die Milch leicht erwärmen und anschließend mit dem Zucker und der zerbröckelte Hefe gut verrühren.Die Eier dazugeben und alles gut mit dem Handmixer verquirlen.Die Flüssigkeit zum Mehl hinzufügen, weiche Butter und Salz dazu geben und alles zusammen gut verkneten.Mit einem Küchentuch abdecken und an einem warmen Ort etwa 1-2 Stunden gehen lassen.Den Teig noch mal durchkneten und auf einer bemehlte/geölte Arbeitsfläche zu einem Striezel flechten. Mit einem Tuch zudecken und nochmal 30 min gehen lassen. Mit geschlagene ei bestreichen und im vorgeheizten Rohr bei 200°C ca.40-50 min.backen.
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