Acesta reteta am primit-o de la o D-na austriaca si foarte gospodina.
Ea mi-a spus ca este reteta ei preferata de zeci de ani.
Ei , dupa ce am gustat si eu din minuata si aromata piinisoara, am rugat-o sa-mi dea si mie reteta, la care nu a ezitat si mi-a inminat-o cu mare drag, deoarece stie ca si eu pregatesc piinea acasa si experimentez retete noi cu maare placere.
Pe acesta cale, Frau Reimer, eine große DANKESCHÖN, für die wunderbare Brotrezept!!!
INGREDIENTE pentru 1 piine:
- 370g faina de secara integrala
- 100 g faina de griu integrala
- 470 g faina alba de griu
- 3g drojdie uscata
- 1 ½ lc sare
- 1 ½ lc seminte de fenicul si chimen
- 1 lc anason si coreandru
- 575 g apa
- 20 g ulei
MOD DE PREPARARE:
Ingredientele mai sus scrise , se framinta/malaxeaza impreuna, pina cind aluatul se dezlipeste de peretii vasului.
Intr-un alt recipient uns cu ulei se pune aluatul, se lasa ca. 1 ora la temp. camerei, dupa care se puna la rece.
Iarna de pref in camara, doar vara la frigíder.
A doua zii se scoate pe masa de lucru si se intinde cu degetele, se impacheteaza si se lasa inca 30 min la dospit.
Dupa 30 min, se scoate pe masa de luctru se intinde cu degetele, se impacheteaza si sclefuieste in forma dorita(rotund/lung).
De preferat sete ca ultima tura de dospire sa se faca in cosuri speciale pentru piine, iar daca nu se pune la dospit intr-un swrvet bine infainat cu incheietura in sus.
A doua si ultima dospire, este in functie de temperatura aluatului.
Aici este bine, sa se apese usor cu degetul pe aluat si daca acesta se ridica donou , atunci se mai lasa ceva timp la dospit.
Daca aluatul cedeaza si nu se mai ridica, aproape deloc atunci este timpul optimal de a-l baga in cuptor.
Deci dospirea a doua poate dura de la 30 min. pina cit este “necesar”!
Piinea se coace ca. 10 min. la 250g, iar restul de ca.30 la 200°C.
Piinea este gata coapta cind, se ciocaneste cu degetul pe partea de dos a piini si aceasta suna a gol.
(eu am preparat 4x mai mult aluat)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu