Acum ca, experimentez de asa mult timp cu prepararea pinii si mai ales ca, in urma investigatiilor facute, cum se prepara piinea industriala mai ales din ce se prepara si chiar si in majoritatea manufacturilor..., am zis ca o i-au acum pe calea dreapta si ma echipez si cu o moara electrica, pentru macinat cereale...
Asa ca, m-am sfatuit cu sotul meu, ne-am pus in tema, facind calcule si am ajuns amindoi la concluzia ca, "ce-i in mina , nu-i minciuna!"si am facut aceasta investitie.
Pe termen lung, se face platita investitia si mai ales "sanatatea"!
Acum ca, am facut o comanda si de cereale biologice printr-e care si secara, am hotarit sa pun de-o piine...Sotul mi-a macinat grauntele si eu am facut piinica.
Clar ca, structura este mult mai densa si piinea nu prea pufoasa, este normal este "integrala"!
Aici reteta:
INGREDIENTE- maia:
- 5oog faina integrala din secara
- 520g apa
- 100g drojdie naturala(vezi reteta in blog)
MOD PREPARARE:
Aceste ingrediente se amesteca bine impreuna, se acopera cu o folie/punga de plastic si se lasa peste noapte in cuptor, bineinteles rece, la dospit(ca 10-12 ore)
INGREDIENTE -aluat principal:
- maiaua de mai sus
- 10g drojdie proaspata
- 420g apa calduta
- 40g miere de albine
- 150g faina alba din griu
- 700g faina integrala din secara
- 30g sare
MOD PREPARARE:
Toate ingredientele se amesteca respv. malaxeaza pina aluatul devine ceva compact, se obserca ca se desprinde de pe peretii recipientului.Aluatul obtinjt se pune dinou la dospit, acoperit cu folie/punga de nailon, de pref. intr-un loc caldut.
Caldut deoarece procesul de dospire este mai activ, decit la rece.Cu cit mai calut(nu peste 40"C) cu atit timpul de dospire este mai redus.
Cind se observa ca aluatul a primt un volum consistent acesta se scoate pe masa de lucru, i-se da forma dorita si se aseaza in cosul de dospit cu incheietura in jos, sau direct in tavi de copt.
Eu am preparat 2 piinici din cant. de mai sus.
Piinicile se coc la o temp. de 225°C ca 45 min.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu