Aceasta retetea este specifica bucatariei austriece, si iubita de mic si mare.
INGREDIENTE:- 500g brinza de vaci proaspata
- 2 oua gr.M
- 100g zahar
- 150g faina
- 1 pac zahar vaniliat
- coaja rasa de la 1 lamiie
- 1 pria sare
- 1/2 lc praf copt
~~~~~~~~~~~~~~~~~
- 150-200g pesmet
- zahar dupa gust
- 1lc scortisoara *optional
MOD PREPARARE:
Faina se amesteca cu praful de copt.
Ouale se freaca cu zaharul,priza de sare, coaja de lamiie, brinza si in final cu amestecul de faina
Totul se lasa sa se odihneasca cel putin 15 min.
Intr-e timp se pune la fiert intr-o oala incapatóate, apa si cind fierbe se adaoga sare.
Cu o lingura sau cu lingura de inghetata se i-au portii potrivite din aluat si se pun in apa in care fierbe usor.
Se pune capacul si se lasa sa fiarba f.f.f.usor ca.15 min. - pina cind galustele ies la suprafata.
Galustele fierte se scot cu strecuratorul si se pun direct intr-o tigaie in care s.a pus untul la incins, se adaoga pesmetul si se prajeste pina cind devine auriu si in el se amesteca zahar tos dupa gust si ci ii place , scortisoara.
Galustele se tavalesc in acest pesmet si se scot pe un platou.
Se servesc cu compot, pieru de ructe, sos de vanilie…fiecare cum ii place.
Eu am servit cu sos de caise, care le-am avut in congelator de anul trecut.
SOS DIN CAISE
INGREDIENTE:- 500g caise proaspete sau congelate
- zeama de la la 1/2 lamiie
- 100-150g zahar( dupa gust)
- ceva scortisoara
- 50ml apa sau sucuri la dorinta
- 1/2 pac GELATINA ALBA + 50ml apa sau sucuri la dorinta
MOD PREPARARE:
Caisele se impart in doua sau 4.
Apa sau sucul se amesteca cu zaharul, zeama se lamiie, scortisoara si se pun pe foc.In continuare se adaoga caisele proaspete spalate si taiate sau cele congelate.Se lasa sa dea citeva cocote pina cind acestea se inmoaie si se leaga putin.Totul se ia jos de pe foc.
Jumatate din pac de gelatina alba se amesteca cu cele 50ml de lichid dorit si se adaoga in masa de caise fierbinte, amestecind energic.
Totul este gata si se pot servii.
2 comentarii:
tare buni sunt papanasii astia fierti !si eu fac,dar n-am folosit niciodata praf de copt.si mai folosesc gris in amestec cu faina.
Buna Pansy!
Da, sint foarte buni.
Praful de copt , este un mic tric, pe care-l folosesc ,ca sa merg la nr. sigur.
Ies "PAPANASII" mult mai pufosi si asa "sigur".
Pansy, nu am stiut ca si acestor galuste ferte li-se spune Papansi, eu am crezut ca doar la cele prajite.
Daca e asa, merg sa schimb Titlul.
De peste 20 de ani in Austria si in familie austriaca...acum traduc din germana in romana.
Cind am venit aici, traduceam din romana in germana.
Eu stiu doua limbi si nici una de doame ajuta ;-)!
Apai , asa ete uneori in viata.
Te pup dulce si o zi buna!
Laura S.
Trimiteți un comentariu