INGREDIENTE-BLAT:
- 4 oua
- 4 ls apa
- 200g zahar pudra
- 1 pac.zahar vaniliat
- 150g faina
- 50g amidon alimentar/praf budinca
- ½ pac.praf copt
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
-100-150g gem/dulceata de pref. zmeura
MOD PREPARARE BLAT:
Faina ase amesteca cu praful de copt si se cerne.
Ouale se separa.
Galbenusurile se amesteca cu apa, zaharul vaniliat, zaharul pudra si se mixeaza pina cind acestea au devenit precum o crema si se albesc la culoare.
Albusurile se bat spuma si se amesteca cu masa de galbenus.In continuare se adaoga amestecul de faina si se amesteca totul cu o lingura.
Aceasta compozitie se toarna intr-o tava unsa si infainata bine, sau captusita cu hirtie de copt.
Totul se coace la 180°C. ca 12-15min.
Tava se scoate din cuptor si se aseaza imediat pe un prosopt de bucatarie ud.
Dupa citeva minute se scoate blatul din tava se unge cu gem in prealabil incalzit si se umple rulind precum rulada cu crema de mai jos.
Sau se captuseste cu blatul o forma de copt dorita, in prealabil captusita cu folie de nailon alimentara.
Eventual blatul se decupeaza dupa dimensiunile tavii.(vezi foto)
Peste aluatul asezat in forma dorita se intinde gemul in prealabil putin topit si se umple cu crema.Eventual daca sint resturi de la decupatul blatului, acestea se pot aseza in interiorul cremei.
Peste crema se aseaza partea de blat decupata precum un “capac”, se acopera cu nailon alimentar si totul se pune la frigider pt. ca 3-4 ore sau chiar peste noapte.
INGREDIENTE CREMA:
- 6 foi gelatina
- 250g zmeura
- 70 g zahar
- 1 pac zahar vaniliat
- 300 g iaurt
- 200 ml smintina pt. frisca
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
- 200ml smitina pt. frisca
- 1 pac. “FRISCA FIX”
- fructe (zmeura, cirese confiate….)
MOD PREPARARE CREMA:
Folile de gelatina se pun in apa rece la inmuiat.
Iaurtul se amesteca cu zaharul vaniliat si zahatu.
Din smintina se bate frisca si se amesteca cu iaurtuk,
Gelatina se stoarce si se pune in ca 50ml. lapte/lichior fierbintesi se amesteca pina cind gelatina s-a topit si NU mai este calda.Aceasta se toarna in amestecul de iaurt+frisca si se mixeaza totul bine.
In aceasta crema se adaoga zmeura, proaspata de pref.
Dar merge foarte bine si congelata(eu am avut congelata)
In continure se procedeaza cu crema precum am descris mai sus.
- Daca ramin resturi din blat sau crema, din acestea se pot prepara deserturi la pahar.Mie mi-au ramas ceva resturi pe care le-am am pus in 2 pahare si pici mei au papat cu mare placere.
DECO:
Rulada rulata sau cea din forma (se scoate si se indeparteaza folia de nailon)se acopera cu cele 200ml de smintina batuta frisca impreuna cu zaharul veniliat si praful de “FRISCA FIX”.Cu o parte din frisca se dreseaza deasupta din loc in loc cite-o rozeta si in mijlocul fiecarei rozete se aseaza cite un fruct .
Bineinteles ca zmeura ar fii de preferinta, dar merge foarte bine si altul, sau chiar numai ceva cicolata…
Din pacate NU am facut poza cu sectiunea deoarece nu a fost consumata acasa ci in deplasare.
- Fiind foarte apreciata, o voi mai prepara cu siguranta si cu alte fructe, mai ales ca in curind vor aparea fructele de sezon proaspete.
Un comentariu:
ce eleganta e si e buna trebuie sa fie!!o zi buna
Trimiteți un comentariu