Pentru ca noile legume, fructe…de sezon au ajuns la maturitatea congelarii, clar dovleacul/bostanul in toamna congelat imi statea in cale.Asa ca l-am descongelat si totodata scurs.
Dar sucul scurs din dovleac nu l-am aruncat, ci cu o parte din el l-am folosit in loc de apa in aluatul de piine.
Iar partea(putina) ramasa am pus-o intr-un borcan, am incins-o la microunde pina la punctul de fierbere, i-am insurubat imediat capacul si am lasat la racit pe capac.
In acest fel am conservat zeama de dovleac, si la urmatoarea tura de copt piine, o voi folosii la fel in loc de apa…
Iar acum sa trec la reteta, din care am obtinut 4 piini/franzele, care le-am pus la congelator.Pe aceste calduri , fac coc mai mult aluat resp. piine si nu fac asa des caldura in casa.
INGREDIENTE:
- 3g drojdie uscata
- 100g drojdie naturala de la frigider
- 500g apa(suc scurs din dovleaac/bostan
- 2og zahar
- 2kg faina alba de griu ( la mine in Austria W700)
- 1300g piure din dovleac/bostan
- 25g ulei din simburi de dovleac
- 40g sare
- *facultativ* 1lc cu virf chimen prajit si macinat(merge si neprajit doar macinat, sau chiar si NEmacinat,)
MOD PREPARARE:
Ingredientele se pun in recipientul incare se framinta/malaxeaza aluatul , in ordinea mai sus data.Totul se malaxeaza pina cind aluatul devine elastic si aproape se desprinde de pe peretii vasului.Aluatul este ceva mai moale ca de obicei, dar presaraind deasupra cu ceva faina se prelucreaza bine.
ATENTIE:*Eventual trebuie adougat ceva faina sau apa, in functie de hidratiuea bostanului si a-l fainii*
Un recipient incapator se unge cu ceva ulei si in el se lasa aluatul la dospit.
Pentru inceput ca. 45min la tem. camerei, se intinde si impacheteaza - 1 data , se acopera sau se introduce intr-o punga de nailon si se pune peste noapte la frigider.
A doua zi se scoate pe masa de lucru infainata usor, la fel se intinde si impacheteaza -1 data si se lasa la dospit ca 30 min.
Dupa 30 min se imparte in 4 buc.(din acest punct se poate prelucra la grosime si forma aluatului, dupa preferinta pers.)
Fiecare bucata se intinde usor cu degetele si se ruleaza sub forma de franzela cit mai strins posibil.
Se presara cu faina si se lasa la dospit pe hirtie de copt, sau pe un prosop special pentru brutarie cu incheietura in sus.
Dupa ca 40min.se incinge cuptorul la 230°C impreuna cu tava in care se coace piinea.
Cind cuptorul a atins temperatura necesara, se scoate tava si pe ea se rastoarna piinea(nr. buc. in functie de spatiul de pe tava).Se cresteaza deasupra adinc, cu un cuter, lama sau un cutit bine ascutit si se introduce imediat in cuptor, aruncind rapid in cuptor ca 50ml apa rece.
Dupa primele 5 min.se reduce temp.la ca. 200°C si se coace pine cind piine a prins o culoare aurie-maronie cu gradul de coacere dorit.
Ca sa se mearaga la numer sigur, privind coacerea piinii, se ciocaneste pe dosul piinii cu degetul si daca suna a gol inseamna ca este coapta.
Spor la preparat si savoare depline!
(pentru cei/-le care se incumeta sa reproduca acesta reteta).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu