Am mai fost intrebata la alta reteta preparata si postata de mine aici,
daca acesta solutie nu este toxica/otravitoare?!
Raspunsul este NU, dar este corosiva!
De aceea se lucreaza f. atent cu manusi si eventual cu ochelari de protectie.
Este f. IMPORTANT de stiut in ce concentratie % se foloseste in bucatarie, de 3- 4%.
Reactiile chimice se produc la suprafata produsului in combinatie cu temperatura ridicata din cuptor.
NaOH + CO₂ –> NaHCO₃
si transforma solutia de NaOH in bicarbonat si produsul primeste gustul usor si tipic NaOH de sapun.
IMPORTANT de stiut este ca, Hidroxidul de Sodiu:
- NU SE FIERBE
- NU SE FOLOSESC TAVI, TIGAI DE ALUMINU,PLASTIC ci numai de STICLA sau PORTELAN.
Tavile in care se coc aceste produse, prebuie s afie unse bine cu grasime, sau captusite cu folie de copt teflonata.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Hidroxidul de sodiu se poate cumpara sub forma solida(cristale)
si acesta este – BICARBONATUL-Na₂CO₃
Solutia cu BICARBONAT se fierbe.
Deci preparatul dorit se pune la fiert ca 1min. in urmatoarea solutie:
- 1l apa
- 10g Bicarbonat ( Na₂CO₃)
- 1ls sare
Eu avind cumparata de la farmacie, am folosit la reteta de mai jos, solutie de NaOH 4%.
Dar cine doreste sa prepare acesta reteta, poate folosi fara probleme BICARBONATUL.
ATENTIE- in amindoua cazurile a folosirii de NaOH CONCENTRATIA este IMPORTANTA.
Deci concentratia data de mine mai sus este de RESPECTAT.
INGREDIENTE:
- 600 gr faina
- 100g DROJDIE NATURALA (inainte cu o zi activata)
- 30 gr drojdie proaspata ( 9g uscata)
- 1 lingurita zahar
- 40 gr unt/ulei/untura(eu am combinat untura cu ulei de masline)
- 300g gr apa calduta
- 15g sare
- 1 ls seminte de chimen *optional
MOD PREPARARE:
Eu am preparat in MP, dar se poate framinta aluatul foarte bine si manual.
Cel mai important este ca drojdia sa nu intre in contact direct cu sarea si grasimea.
Aluatul framintat se lasa la dospit pina ce volumul s-a dublat, se scoate pe masa de lucru si se imparte in bucati de ca 50g.Eu intotdeauna ori incep cu , drojdia, zaharul si faina+lichid, urmate de sare+grasime, ori viceversa.
Se formeaza chifle si se lasa sa mai creasca acoperite ca 30-40 min.
Acum ori se pun la fiert cum am explicat mai sus in apa cu bicarbonat, ori se puna manusile ,ochelarii si se scufuunda in solutie de NaOH 4% , pua intr-un recipient de sticla sau portelan.
Fiecare bucata de aluat scufindata, se aseaza pe tava care in prealabul a fost bine, bine, bine unsa cu grasime. altfel se lipeste de tava.Sau tava se captuseste cu folie teflonata.
Eu am uns bine si totusi din loc in loc s-au prins piinicile.De aceea, data viitoare, o sa pun hirtie de copt, care o sa ung bine cu unt/margarina.
Astfel piinicile ajunse in tava de copt, se presara cu sare grunjoasa sau seminte de susan,…si se introduc la copt ca 15-0 min. la 220°C.Peste hirtia de copt NEunsa, nu este bine sa puna piinicile scufindate in solutie de NaOH 4%, deoarece ramin prinse de hirtie.deci este neaparat necesar sa se unga, foarte bine.
Cind sint gata se scot pe gratarul de bucatarie si se pot servii.
Va urez spor la preparat si savoare deplna!!!
2 comentarii:
mama mia Laura ce bine arata . nu stiu ce gust au dar arata bine. cu prima ocazia am sa le fac si eu.
Alex, gustul ii stii cu siguranta de la STIKSURI/SOLETI sau COVRIGI.
Cred ca asemena piinisoare, civrigi si cornuri sit cunoscute mai mult in lumea saxona(Germania, Austria,Elvetia...)
copii mei mninca cu foarte mare placere si deja mi-au facut termin, ca saptamina viitoare sa l-e mai fac o portie, cica, daca se poate dubla:))))
Daca probezi, iti urez mult spor si rezultate pe asteptari!!!
Cu prietenie
Laura S.
Trimiteți un comentariu