Cu dragoste și credință in Isus Cristos

Print Friendly and PDF

19 sept. 2010

SUPA CLARA DE PASARE

Acesta supa este ca un elixir pentru corp si suflet, atunci cind vremea isi prezinta fatzeta cea mai proasta.Cu nori, ploaie si temperatura scazuta…
Sau ajuta foare mult impotriva racelii, infectiilor gripale….
Cred ca este una din cele mai simple dar si gustoase retete care pot exista.
Bineinteles ca fiecare “Bordei” are gustul si obiceiul lui:)
De aceea aici redau reteta supei care o prepar eu si place familiei mele.
INGREDIENTE( ca. 8 portii):
- 1 gaina de ca 1,5-2 kg sau oase, spatzi de gaina..)
- 4 motcovi
- 2 radacini de patrunjel si frunze
- 1/4 de radacina de telina si ceva frunze
- 1 radacina de pastirnac
- 1 ceapa injumatatita
- 2 catei de usturoi
- 1 fir praz -  *optional
- 1-2 fire de leustean
- 1/2 ls boabe de piper
- 1 frunza de dafin
- ca.5 boabe de ienibahar
- 1ls sare
- ca 4-5l apa
MOD PREPARARE:
Carnea se spala sis e pune in apa rece sa dea un 1-2 clocote, dupa care se scurge si clateste cu apa rece si se pune dinou in oala cu apa rece.
Pe o folie de aluminiu care se pune pe plita sobei de gatit se aseaza ceapa injumatatita, cu taietura pe folie.Se lasa sa se prajeasca pina cind suprafata cepei se innegreste.
Astfel folia cu ceapa se pune in oala cu apa pentru supa , se lasa sa inceapa sa fiarba usor, pina cind ceap se desprinde de pe folie si folia se indeparteaza.
(acest procedeu se practica la supele din carne de vaca, asa numite “bouillon”, dar eu procedez la toate supele clare la fel, deoarece supa primeste o culoare si un gust mai puternic)
Mai departe se adaoga toate igredientele mai sus insirate, cu condita ca ele sa fie curatate si spalate.

Oalei i-se pune capac si se lasa sa fiarba f.usor ca 1- 1,2 ore.
Timpul de fierbere este in functie de carnea folosita.
Dupa ce supica a fiert bine se scurge si legumele din ea daca se doreste se taie rondele si se pun inapoi, eventual si carnea de pe oase se transeaza si se adaoga inapoi in supa.
Eventual se mai condimenteaza cu ceva sare, piper, vegeta….si se presra cu frunze de patrunjel si/sau telina tocate marunt.
Supa se poate servii ca atare sau cu ce se doreste;
paste fainoase,galuste….
Eu am preparat acesta reteta de ;

Va urez spor la preparat si savoare deplina!

2 comentarii:

mira spunea...

Hmm, io-s banateana, si supa la noi ii sfanta. Dar in supa nu se pune leustean, usturoi, ienibahar sau dafin. Se fierbe la foc mic ca sa nu se tulbure. Legumele se pun intregi, iar din lehume si piept se face salata boeuf, iar din restul carnii(pulpe, aripi, spate) se dau prin faina si ou si se prajesc, le servim cu piure de cartofi.

Sper ca nu te-am suparat.

Mira

Unul din multi! spunea...

Buna Mira si multumesc pentru vizita si comentariu!
De suparat Nu am de ce sa ma supar, doar fiecare prepara cum e invatat sau pe linga ce a invatat, incerca sa mai invete si altceva.

Eu sint ardeleanca si si eu am invatat acum 20 de ani in RO. sa pregatesc supa mai mult sau mai putin cum ai descris tu mai sus.Dar de peste 20 de ani, locuiesc in Austria si pe linga acesta sotzul meu este fiu de WIRT,socrii mei sint proprietari de GASTHAUS.Deci aici am invatat foarte multe lucruri pe care eu in RO nu le-am cunoscut si nici macar nu am stiut ca se pot pune de ex. in supa.....

Deci cum am spus;

"cite bordeie atitea obiceie si omul cit traietse invata"

si mai ales pastreaza din ce a invatat doar ceea ce-i place!
Cu prietenie
Laura S.

INDEX POSTARI

ALUATURI UNIVERSALE (8) ALUATURI UNIVERSALE-reloaded (1) ANUL NOU (1) APERITIVE (33) Apfelkuchen mit Apfelmus (1) AROME DULCI (2) Banner to Go (1) BAUTURI ALCOOLICE (7) BCATARIA FRANCEZA (1) brinza de vaci (1) BUCARARIA CEHA (1) BUCATARIA AMERICANA (1) BUCATARIA ASIATICA (2) BUCATARIA AUSTRIACA (46) BUCATARIA GERMANA (2) BUCATARIA ITALIANA (1) BUCATARIA POLONEZA (1) BUCATARIA ROMANEASCA (12) BUCATARIA TURCEASCA (1) BUCATARIA UNGUREASCA (5) BUCĂTĂRIA AUSTRIACA (1) BUDINCA DE OREZ CU BRINZA DE VACI SI MERE (1) BUDINCA DE OREZ CU VANILIE (1) Budincă (1) Budincă cu orez (1) BUDUNCA DE GRIES SI VANILIE (1) Chili con Carne (1) CHISELITA DIN ZMEURA SI VISINE (1) CONCURSURI (1) Cornulete (1) Cornuri (2) Cornuri pufoase preparate cu metoda Tangzhong (1) COZONAC CU MAC (1) CULINARIO ITALIANO (12) CULINARIO ITALIANO-reload (1) DECORATIUN~PATISERIE (1) DULCIURI (235) DULCIURI-reload (9) FURSECURI / PLÄTZCHEN (28) FURSECURI/BISCUITI (19) Galuste din Gries pentru supe (1) GARNITURI (18) GEMURI SI MARMELADE (4) GOGOSI PUFOSI DIN ALUAT CU BRINZA DE VACI (1) HALLOWEEN (4) HOBBY (4) IDEI DE TOT FELUL - la bucatarie (4) IDEI PENTRU~SUPE (4) INGHETATE/SORBET (2) KITCHEN HELP & IDEAS (1) LANGOSI/GOGOSI/PLACINTE (1) LANGOSI/GOGOSI/PLACINTE... (5) LANGOSI/GOGOSI/PLACINTE/GALUSTE (4) LICHIOR DIN CAISE (1) mere (1) MUFFINS ~ CO. (5) PATEU DIN TON cu sau FARA GELATINA (1) PATISERIE (8) PIINE TARANEASCA DIN NÖ (1) Piure de mere conservat (1) PLACINTA CU MERE (1) PLACINTA CU MERE A BUNICII (1) PLACINTA CU PIURE DE MERE (1) PLACINTA FRAGEDA CU MERE (1) PRAJITURA CARDINAL (1) PRAJITURA CU BRINZA DE VACI cu sau fara marmelada (1) Prajitura cu mere (4) PRAJITURA CU MERE ~IV~ (1) Prajitura cu nuca (1) Prajitura Somloi a la Laura S. (1) PRAJITURI (44) PREPARATE ~ FOIETAJ (6) PREPARATE CU CARNE DE PASARE (25) PREPARATE CU CARNE DE PORC (21) PREPARATE CU CARNE DE VITA (10) PREPARATE CU CARNE DE VITA-reloaded (1) PREPARATE CU CARNE TOCATA (11) PREPARATE CU PASTE FAINOASE (19) PREPARATE cu/din FRUCTE (15) PREPARATE cu/din FRUCTE Piure de mere la borcan (1) PREPARATE cu/din FRUCTE-reloaded (5) PREPARATE cu/din LEGUME (69) PREPARATE cu/din PESTE (20) PREPARATE DIN CARNE DE VINAT (1) PREPARATE IN MASINA DE PIINE (22) PREPARATE PANIFICATIE (100) PREPARATE PATISERIE (2) PREPARATE PE BAZA DE BRINZA (17) Retete (1) Retete ©opyright by Laura S. (26) RETETE A LA LAURA (1) SALATE (10) SIROPURI /BAUTURI NEalcoolice (5) SOSURI / DIPPURI (4) SUPE SI CIORBE (31) tang zhong PIINE (1) TARTA (- E)/PRAJITURA CU FRUCTE SI CREMA DE VANILIE (1) Tort “SACHER” (1) TORTURI (7) una~alta (3) water roux (1)

Persoane interesate