Ich möchte mich ganz herzlich bedanken
INGREDIENTE - aluat ca. 12 buc. - 500 g faina alba de griu
- 1 pac. drojdie uscata
- 100 g zahar
- 1 pac.zahar vaniliat
- 220 ml lapte caldut
- 1 Ei
- 80 g unt temp.camerei
- 1 priza de sare
INGREDIENTE - crema:
- 2 pac.budinca de vanilie
- 750 ml lapte
- 100 g zahar
- 100g unt
- esenta de rom
INGREDIENTE GLAZURA:
- 1 ou pt. uns
- 150g zahar pudra
- 2-3ls apa+esenta rom
MOD PREPARARE:
Prima data se prepara crema, deoarece budinca trebuie sa se racesca complet.
Deci laptele rece se amesteca cu praful de budinca , zaharul si esenta de rom, dupa care se pun la fiert amestecind mereu pina cind totul devine o crema groasa.Se trage de pe foc, se acopera cu o folie de nailon direct pe suprafata budincii si se lasa sa se racesca complet.
Acum se trece la preparartea aluatului.
Se poate prepara in MP , malaxor sau manual.Important este ca drojdia proaspata sa se dizolve in laptele caldut si sa nu intre in directe contact cu untul si sarea, deoarece acestea impiedica dospirea.
In MP se poate aseza inainte untul , oul, laptele, sarea urmate de faina, drojdie zahar sai invers, drojdia, zaharu, faina….
Toate ingredientele se framinta bine pina cind aluatul nu mai lipeste de peretii vasului si are o consistenta moale si elastica.
Se lasa la dospit pina cind volumul se dubleaz, dupa care se scoate pe masa de lucru in prealabil usor unsa cu ulei.
Se imparte in buc. de ca.80g din care se formeaza covrigi.
Acestia trebuie formati in asa fel incit dupa coacere sa ramina adincituri destul de marisoare, in care sa se poata dresa crema de vanilie.
Deci din bucatile de aluat se formeaza cu mina niste snururi care este bine ca la capete si la mijloc sa fie ceva mai groase.Se i-au capetele se incuiciseaza 1 sau 2 ori, capetele se aplateaza cu degetele si se lipesc pe partea groasa a snurului formind covrigul.Covrigi astfel formati se aseaza pe tava de copt unsa sau captusita cu hirtie de copt , cu incheieturile direct pe tava.
Se presara usor cu faina deasupra , se acopera cu un nailon curat si cu un servet si se lasa sa mai dospeasca ca. 20-20 min.
Se ung cu ou batut cu 1 ls de lapte si se coc la 180°C ca.15-20 min.Pina cind covrigii au prins gradul de culoare dorit.
Se scot din cuptor si se lasa deoparte sa se racesca.
Intr-e timp se prepara crema, mixind untul bine pina devine f. moale si se adaoga in el pe rind cite 1 ls din budinca, pina cind budinca este bine incorporata in/cu untul.Eventual daca se mai doreste se mai poate adouga ceva rom si zahar.
Acesta crema se pune in gropitele covrigilor.
Aici este bine de stiut, cu cit mai multa crema pe covrig, cu atit e mai delicios produsul.Deci atentie la formarea covrigilor, ca dupa copt sa ramina gropite.
Eu nu am fost prea atenta si nu am putut sa impart toata crema.
Glazura se usuca imediat, deci covrigii se pot consuma imdeiat.
De acoperit, se pot acoperi in asa fel incit acestioa sa pot sa respire, altfel glazura se topeste.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu