Aceasta reteta "GUSTOASA" am gasit-o pe
Blogul Barbaras Spielwiese
si doresc pe aceasta cale sa-i spun:
~BARBARA!
Barbara spune ca acesta reteta o cunoaste din anii`80.
Intr-o vizita facuta in acesta scoala, a avut ocazia sa guste aceste "dulciuri", care se pare ca i-au placut f. mult si si-a insusit si reteta lor.
Aici si reteta:
INGREDIENTE - aluat din drojdie rapid
(adica cu mai multa drojdie,dar merge si cu doar jumatate din cant. de drojdie.In acets caz, se mareste timul de dospire).
Este bine de retinut ca, cant. de jos sint f. minime. este de indicat sa se pregatesca portie dubla sau....
- 40 g unt
- 125 ml lapte
- 20 g zahar
- 1 priza sare
- 250 g faina alba de griu
- 20g drojdiie proaspata sau 1 pac. uscata
- 1 lamiie-coaja
INGREDIENTE - umplutura:
- 1pac. budinca de vanilie
- 500ml lapte
- 4ls zahar +/- 1 pac.zahar vaniliat
INGREDIENTE -gust+/- deco:
- 5/6 ls apa sau zeama lamiie/lichior/sirop..
- 3/4 ls zahar pudra
- 2/3 ls fulgi de cocos
MOD PREPARARE:
Se pregateste umplutura de budinca din ingredientele mai sus scrise, dupa cum scrie pe pac.
Cind este gata se acopera imedat cu folie de nailon,asta pentru ca budinca sa nu prinda coaja/pojghitza deasupra.Se lasa deoparte la racit.
Se prepara aluatul.
Este bine de retinut ca, cant. de jos sint f. minime. este de indicat sa se pregatesca portie dubla sau....
- 40 g unt
- 125 ml lapte
- 20 g zahar
- 1 priza sare
- 250 g faina alba de griu
- 20g drojdiie proaspata sau 1 pac. uscata
- 1 lamiie-coaja
INGREDIENTE - umplutura:
- 1pac. budinca de vanilie
- 500ml lapte
- 4ls zahar +/- 1 pac.zahar vaniliat
INGREDIENTE -gust+/- deco:
- 5/6 ls apa sau zeama lamiie/lichior/sirop..
- 3/4 ls zahar pudra
- 2/3 ls fulgi de cocos
MOD PREPARARE:
Se pregateste umplutura de budinca din ingredientele mai sus scrise, dupa cum scrie pe pac.
Cind este gata se acopera imedat cu folie de nailon,asta pentru ca budinca sa nu prinda coaja/pojghitza deasupra.Se lasa deoparte la racit.
Se prepara aluatul.
Untul se topeste, se amesteca cu laptele, zaharul , sarea si coaja de lamiie si se pun in cuva masinii de piine.Urmate de faina si drojdie.Se lasa sa framinte, saú se framinta cu malaxorul sau manual.
Dupa ce a stat la dospit pina ce volumul s-a dublat, se scoate pe masa de lucru si aici se poate proceda in doua metode:
- se imparte in bucati care se pot intinde c-am cit palma si cu o gr. de ca 3 cm.
sau
- se intinde pe masa de lucru cu o gr. de 3 cm si se taie cu o forma cercuri,patrate... care se aseaza pe tava/-ile capzusite cu hirtie de copt.
Mijlocul aluatului se preseaza cu degetele sau/si talpa/fundul unui pahar(vezi foto) gropite in care se pune cite 1ls budinca. Nu prea multa, ca daca nu in cuptor o sa curga din gropite.
Se lasa inca ca 15 min. la dospit dupa care se introduc in cuptorul preincins la 225°C caldura sus+jos, sau caldura ventilata la 200°C, ca. 15 min.
Dupa ce a stat la dospit pina ce volumul s-a dublat, se scoate pe masa de lucru si aici se poate proceda in doua metode:
- se imparte in bucati care se pot intinde c-am cit palma si cu o gr. de ca 3 cm.
sau
- se intinde pe masa de lucru cu o gr. de 3 cm si se taie cu o forma cercuri,patrate... care se aseaza pe tava/-ile capzusite cu hirtie de copt.
Mijlocul aluatului se preseaza cu degetele sau/si talpa/fundul unui pahar(vezi foto) gropite in care se pune cite 1ls budinca. Nu prea multa, ca daca nu in cuptor o sa curga din gropite.
Se lasa inca ca 15 min. la dospit dupa care se introduc in cuptorul preincins la 225°C caldura sus+jos, sau caldura ventilata la 200°C, ca. 15 min.
Dupa coacere se scot si se lasa la racit.
Din ingredientele pentru gust si decor se amesteca lichidul cu zahar pudra si cu o pensula se ung SKOLEBOLLERS-urile deasupra si se presara peste ele, fulgi de cocos.
Eu am presarat pe jumatate fulgi de cocos si pe cealalta jumatate , zahar pudra.
Lui David nu-i plac fulgii de cocos.
Pofta buna!
Un comentariu:
Schön, das freut mich, dass sie Euch geschmeckt haben!!! :-)
Trimiteți un comentariu