Iarasi o prajitura cu mere.
Dar de data acesta cu foi fine , fragede cu unt.
INGREDIENTE-aluat:
- 600g faina
- 400g unt(merge f. bine si marg.)
- 2 oua
- 200g zahar
- 1 lamiie-coaja
- 1 priza sare
INGREDIENTE-umplutura:
- 1-1,5kg mere acrisoare
- 1 lamiie-zeama
- 1lc scortisoara
- 1 virf de cutit cuisoare
- 100g zahar
- 100g pesmet
~~~~ cine doreste~~~~
- ca.50g unt/marg
- 100-150g gem/marmelada (eu o folosesc, deoarece impiedica umeditatea din umplutura de mere, sa patrunda atit de repede in foaia inferioara a prajiturii)
- 100g stafinde inmuiate in apa/lapte sau rom.(eu nu am pus ca picilor mei nu le place)
MOD PREPARARE:
Untul se freaca bine cu zaharul, praful de scortisoara, cuisoare, sarea si coaja de lamiie.
Pe rind se adaoga ouale si in final faina.Se amesteca/framinta un aluat care se pune intr-o punga si se da la frigider pentru ca 30/60min.
Merele se curata de coaja s taie felii si se amesteca cu zeama de lamiie.
Acum fiecare cum doreste:
~ ori se amesteca merele cu restul ingredientelor,
~ ori se pune intr-o cratita/tigaie cele 50g unt(1ls cu virf) si in el se prajeste pesmetul pina prinde o culoare aurie si se trage deoparte.Se adaoga scortisoara, cuisoarele ,zaharul si merele.Se amesteca totul bine si se lasa deoparte sa se raceasca.
Daca cumva merele sint mai suculente se poate adouga mai mult pesmet.
Cuptorul se incinge la 200°C.
Aluatul se scoate de la rece se imparte in doua si fiecare parte se intinde intr-e doua foi de hirtie de copt sau nailon la dimensiunea tavii de copt.
Cu ajutorul foliei/hirtiei de copt, se aseaza o foie in tava care NU mai trebuie unsa si infainata si se introduce la copt , pina se obesrva ca marginile prin usor culoare.Se scoate din cuptor si se unge cu gemul/marmelada inainte preincalzita(asta pentru a se unge cu ea mai usor) peste care se presara umplutura de mere iar deasupra se aseaza la fel cu ajutorul foliei sau hirtiei de copt, a doua foaie.Deasupra se inteapa din loc in loc cu o furculita si se reintroduce dinou in cuptor.
Prajitura se coace pina ce aluatul a primit deasupra o culoare aurie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu