Este o piine cu o crusta crocanta,miez moale ,elastic si aromat.
Pentru persoanele cu probleme digestive, de indicat.
INGREDIENTE - POLIS/BIGA:
- 200g faina de secara(din pacate eu am pus de griu si numai dupa aceea mi-am dat seama)
- 160g apa
- 100g drojdie naturala
~~~~~~~~~~~~~~~~
- 100g seminte(in, susan, tarinte)
- 200ml apa
MOD PREPARARE:
Ingredientele de mai sus se amesteca bine impreuna, se acopra cu o folie de nailon si se lasa la temp. camerei ca .14-18 ore.
In alt recipient se amersteca semintele cu apa, se acopera si se lasa la fel peste noapte.
INGREDIENTE ALUAT:
- 100g seminte de floarea soarelui
- 25g sare
- 450g apa/bere/lapte
- 15g sirop din sfecta/miere de albine
- 15g drojdie proaspata
- 250g faina de secara
Pentru persoanele cu probleme digestive, de indicat.
INGREDIENTE - POLIS/BIGA:
- 200g faina de secara(din pacate eu am pus de griu si numai dupa aceea mi-am dat seama)
- 160g apa
- 100g drojdie naturala
~~~~~~~~~~~~~~~~
- 100g seminte(in, susan, tarinte)
- 200ml apa
MOD PREPARARE:
Ingredientele de mai sus se amesteca bine impreuna, se acopra cu o folie de nailon si se lasa la temp. camerei ca .14-18 ore.
In alt recipient se amersteca semintele cu apa, se acopera si se lasa la fel peste noapte.
INGREDIENTE ALUAT:
- 100g seminte de floarea soarelui
- 25g sare
- 450g apa/bere/lapte
- 15g sirop din sfecta/miere de albine
- 15g drojdie proaspata
- 250g faina de secara
- 1lc seminte de chimen
- 1/2 lc seminte de coreandru macinat
- 650g faina alba de griu(de pref. de panificatie)
+
-POLIS/BIGA
-(±) 4-5ls faina/apa (in functie de umeditatea semintelor si a fainii folosite)
MOD PREPARARE:
Semintele de flarea soarelui s eprajesc si se lasa deoparte sa se racesca.
Din ingredientelede mai sus se framinta un aluat, ori clasic cu mina, ori in MP inclusiv semintele inmuiate + cele de floarea soarelui.
Aluatuil la incepul este f. lipicios, dar in timp ce se framinta se face elastic si ceva mai compact.
El o sa lipesca inca,dar f. usor.
Aluatul framintat se pune intr-un recipient uns cu ulei si se lasa la dospit ca 60 min.Pina ce volumul sa dublat.Se scoate pe masa se luc´ru , se intinde cu degetele putin si se lasa sa odihneaca ca 10/15 min.
Dupa aceea se imparte in doua si se formeaza doua piini, ori o parte din aluat se ia deoparte, se pune intr-o punga si se pune la frigider si se amesteca in urmatorul aluat de piine, ori si care ar fii el.
Partii de aluat ramasa i-se da forma dorita (mie imi place sub forma de franzela, deoarece se pot face sandwich-uri faine, pentru scoala/servici )se presara cu amidon alimentar, se acopra cu folie de nailon si se lasa sa dospeasca inca 30-60 min.
Pina ce se obesrva ca volumul a crescut vizibil.
Dupa dopsire s cresteaza, se mai lasa inca 5/10 min , dupa care se stropeste cu apa, calduta si se introduce in cuptorul incins la maxim.Dupa ce se introduce in cuptor, se arunca in cuptor ca 50ml de apa si se inchide usa cuptorului repede si dupa ca 10 minute se reduce temperatura la 230°C si se lasa inca 40-50 min la copt.Pina ce prinde gradul/culoarea de coacere dorit.
Piinea este coapta ,atunci cind daca ciocanim pe partea de jos a piini, acesta trebuie sa sune a gol.
- 650g faina alba de griu(de pref. de panificatie)
+
-POLIS/BIGA
-(±) 4-5ls faina/apa (in functie de umeditatea semintelor si a fainii folosite)
MOD PREPARARE:
Semintele de flarea soarelui s eprajesc si se lasa deoparte sa se racesca.
Din ingredientelede mai sus se framinta un aluat, ori clasic cu mina, ori in MP inclusiv semintele inmuiate + cele de floarea soarelui.
Aluatuil la incepul este f. lipicios, dar in timp ce se framinta se face elastic si ceva mai compact.
El o sa lipesca inca,dar f. usor.
Aluatul framintat se pune intr-un recipient uns cu ulei si se lasa la dospit ca 60 min.Pina ce volumul sa dublat.Se scoate pe masa se luc´ru , se intinde cu degetele putin si se lasa sa odihneaca ca 10/15 min.
Dupa aceea se imparte in doua si se formeaza doua piini, ori o parte din aluat se ia deoparte, se pune intr-o punga si se pune la frigider si se amesteca in urmatorul aluat de piine, ori si care ar fii el.
Partii de aluat ramasa i-se da forma dorita (mie imi place sub forma de franzela, deoarece se pot face sandwich-uri faine, pentru scoala/servici )se presara cu amidon alimentar, se acopra cu folie de nailon si se lasa sa dospeasca inca 30-60 min.
Pina ce se obesrva ca volumul a crescut vizibil.
Dupa dopsire s cresteaza, se mai lasa inca 5/10 min , dupa care se stropeste cu apa, calduta si se introduce in cuptorul incins la maxim.Dupa ce se introduce in cuptor, se arunca in cuptor ca 50ml de apa si se inchide usa cuptorului repede si dupa ca 10 minute se reduce temperatura la 230°C si se lasa inca 40-50 min la copt.Pina ce prinde gradul/culoarea de coacere dorit.
Piinea este coapta ,atunci cind daca ciocanim pe partea de jos a piini, acesta trebuie sa sune a gol.
2 comentarii:
Draga Laura, cu ce pot inlocui semintele tarinte????? cu mac? sau altceva ce se gaseste si in Romania. xxxxxx
Mi ai luat mintile cu painicile tale:)))
Draga mea:) , sa stii ca eu am luat din RO.seminte de susuan, deci cu ele nu ar fii nici o problema.
Cele de mac cu sigzranta nu sint rele ,dar nu nstiu cum va iesii la gust.Cu mac nu am facut niciodata.
Daca mergi la cumparaturi, cauta in Real de ex. unde se gasesc cereale sa vezi ce gasesti.Sau chiar la PLafar sau Farmacia verde , se pot gasii tarite.
Aaa, am uitat poti folosi si Fulgi de ovăz...
In general potti folosi ce doresti.dar trebuie sa ai grija la consisitenta aluatului.
Si ceva experienta.Eu nici nu mai cintaresc, fac deja la ochi.
Daca cumva iti iese prea moale, mai bine coace piinea in forma de cozonac sau alta fotrma dorita.
Sper sa-ti reuseasca daca incerci, eu iti urez SPOR LA PREPARAT si REUSITA 100%!!!
Cu prietenie
laura S.
Trimiteți un comentariu