PIINEA „HAI SI GUSTAMA“ ,este de fapt un aluat de piine alba, facut cu DROJDIE NATURALA.Cu o crusta subtire si usor crocanta.
In general piinea preparata cu "drojdie naturala" este o piine
sanatoasa, usor de digerat.Iar in cazul in care se foloseste atit de multa ca mine, se poate lasa drojdia deoparte.Dar "atente"in acest caz, trebuie avut timp si rabdare.Deoarece bacteriile din aluat trebuie sa se inmulteasca si pentru acesta le trebuie timp si caldura.
INGREDIENTE:
- 200g drojdie naturana
- 200g aluat vechi *optional(aluat pus deoparte din aluatul de piine facuta ultima data).
- 15g drojdie proaspata
- 240g apa/lapte/bere
- 15g sirop din sfecla/miere de albine
- 100g iaurt
- 20g sare
- 700g faina alba(de peferinta pentru panificatie)
- 50g unt/untura/marg.
- seminte de cereale(IN,MAC,SUSAN ALB/ AURIU,
- 1lc amidon alimentardin cartofi/porumb
MOD PREPARARE:
In lichidul cintarit si usor caldut se dizolva, siropul/mierea, drojdia, si iaurtul.
Intr-un recipient sau in cuva masinii de piine se pun prima data lichidul, drojdia naturala, daca se foloseste aluatul „vechi“,faina si in final sarea si untul/untura/marg.
Totul se framinta bine si se lasa la dospit ca 30-60 min.Pina ce volumul aluatului se dubleaza.
Dupa aceea se scoate pe masa de lucru si i-se da forma dorita.
Eu i-am forma de floare, de care barbateii mei sau bucurat f. mult.Mai ales ca afara a fost o zi minunata de vara tirzie.Am servita mezeluri,brinzeturi ,legume si fructe cu minunata piinica proaspta).
In mai multe recipiente se pun diferite seminte de cereale.
Eu am avut de IN,MAC,SUSAN ALB si SUSAN AURIU
Aluatul l-am impartit in doua.Din prima parte am impartit petalele care le-am cintarit a fie toate la fel si partea din mijloc cu 10 g mai mult si frunzele florii.
Din a doua parte din aluat am luat numai tulpina florii pe care am facut-o sul si am atasat-o florii.Pe tulpina am atasat frunzele si bobocul de floare.
In alt recipient se pun ca 150ml de apa si se amesteca cu amidonul alimentar.
Bucata de aluat pentru mijlocul florii se formeaza o minge rotunda care se inmoaie prima data in apa cu amidon , in recipientul cu semintele dorite si se aseaza pe tava captusita cu folie/hirtie de copt/unsa/infainata...
Cu restul bucatilor de aluat se procedeaza la fel si se aseaza in asa fel incit sa i-se dea formea de floare, sau ori ce forma dorita.
Dupa aceea se acopera cu o folie de nailon si se lasa la dospit ca 1 ora.
Din pacate eu nu am mai avut timpul necesar de dospit si amlasat doar 30 min.
Din restul de aluat ramas, am facut cornuri umplute cu sunca.
Am impartit aluatul ramas in bucati egale, le-am intins pe masa usor infainata, sub forma de triunghi si foarte subtire mai ales spre partea ascutita a tiunghiului.
Am asezat pe partea mai lata sunca rulata si am rulat aluatul sub forma de cornuri, le-am uns pe apa+ amidon si la dospit ca 30 min.Se pot lasa mai mult, chiar 45-60 min.
Am asezat pe partea mai lata sunca rulata si am rulat aluatul sub forma de cornuri, le-am uns pe apa+ amidon si la dospit ca 30 min.Se pot lasa mai mult, chiar 45-60 min.
Eu nu am avut timp , trebuia sa-l duc pe David la cursul de SAH si asa nu mi-a reusit tocmai ce eu doream, dar a fost totusi foarte buna, piinica.
Totul se coace la 250°C ca 5-10 min.dupa care se reduce temperatura la
220°C si se mai coace inca 30-40 min.Pina ce primeste gradul de coacere/culoare dorit.
220°C si se mai coace inca 30-40 min.Pina ce primeste gradul de coacere/culoare dorit.
In momentul in care se introduce piinea la copt, este bine sa se arunce
sau sa se stropesca peretii cuptorului cu ceva apa(50ml).In acest fel coaja piini nu se intareste atit de repede si piinea poate sa creasca mai bine si mai mult in volum.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu