Cu dragoste și credință in Isus Cristos

Print Friendly and PDF

29 sept. 2009

COMORI CULINARE


M-am tot gindit cum sa l-e numesc si mi-am zis, pentru ca sint atit de multe variante si reteta este atit de veche si cunoascuta in ori si care bucatarie, mi-am permis sa o/l-e numesc "COMORI CULINARE".
Reteta de ALUAT FOIETAJ CU DROJDIE, este o reteta simpla, dar care cere ceva practica si mai ales timp si care se poate prepara in N-spe mii de variante.
Dulci,sarate,picante...sint bine venite, dar....atentie sint f. bogate in calorii.
INGREDIENTE-aluat:
- 750g faina alba de griu(de preferinta de panificatie)
- 65 g unt
- 2 lamii coaja(in cazul in care aluatul se foloseste si la preparate sarate/picante, numai coaja de la 1 lamiie)
- 100 g zahar
- 8 g sare
- 1ou mare(2 mici)
- 330 g lapte
- 50 g drojdie proaspata
INGREDIENTE-tigla de unt:
- 400 g unt
- 65g faina allba
~~~~~~~~~~~~~
-1 ou pentru uns
MOD PREPARARE:
Drojdia se dizlva in laptele caldut impreuna cu zaharul si se amesteca cu restul ingrdientelor.Totul se framinta /malaxeaza ori manual , ori cu MP sau alta masinarie de bucatarie.Aluatul obtinut se pune intzr-o punga de nailon si se pune la frigider penru ca 4-5 ore sau cel mai bine peste noapte.
Intr-e timp se framinta tigla din unt cu faina si se pune intr-e doua folii de nailon si se intinde sub forma de dreptunghi ca.15 x 20 cm. si se pune la fel la frigider pentru ca 30 min.
Aluatul se scoate de la frigider si se intinde sub forma de dreptunghi ca. 30 x 40 cm .
In mijlocul lui se pune tigla din unt, marginile se ung cu ceva apa si se impacheteaza tigla in aluat. Dupa aceea aluatul se intinde cu o apasare egala si moderata in doua directii.
Inainte si inapoi si de la stinga la dreapta.
Aluatul trebuie sa ajunga la marimea de ca.45 x 75 cm
Astfel intins,aluatul se impacheteaza/impatureza in trei si se pune pe o tava si se introduce la frigider pentru ca 15-20 min.
Aceasta procedura se numeste-TURA SIMPLA.Aceasta tura se reia de inca 2 ori si dupa fiecare tura se pune la frigider 15-20 min.

Astfel aluatul pregatit, se intinde pe masa de lucru usor unsa cu ulei sau infainata, cu o gr. de ca 1/2cm si se poate taia/decupa/forma din ele fel de fel de "COMORI CULINARE".
Inainte sa fie introduse la copt produsele preparate din acest aluat, se ung cu oul batut ,eventual cu ceva lapte.
Eu am pregatit, mai bine zis am vrut sa pregatesc COSULETE CU FRUCTE, dar dupa ce am decupat aluatul si am vrut sa-mi aduc din depozit boabe de porumb, cu care sa coc cosuletele, am constatat ca nu mai am.Adica Peter, sotul meu nu mai avea, ca el folosestee la pecuit.
Mi-a zis ca de citeva zile le-a aruncat, ca nu au mai fost bune...
Ei ca forma,ceea ce se vede in foto nu a iesit ce doream sa iese, dar la gust au fost excelente.
Dar sa nu mai bat apa-n piua degeaba sa trec la reteta.

COSULETE CU VANILIE SI FRUCTE
INGREDIENTE:
- 1 pac. praf de budinca de vanilie
- 1/2l lapte
- 100g zahar
- 100g brinza dulce de vaci sau Creme Fraiche
- fructe din compot sau proaspete(dar atentie la Kiwi si ANANAS.Aceste fructe nu se pot prepara cu gelatina)
- 250ml zeama de la compot
- 3 foi de gelatina
MOD PREPARARE:

Din praful de budinca, lapte si zahar se prepara o budinca dupa cum scrie pe pac.
Dupa ce a fiert se trage deoparte sis e acopera imediat cu folie alimentara de nailon si s elasa sa se racesca complet.Dupa racire se mixeza cu brinza de vaci sau Creme Fraiche.
Din aluatul de mai sus se taie patratele cu dimensini dorite de ex. 12 x 12 cm .
Acestor patratele li-se taie o rama cu latimea de ca 1-1,5 cm, dar atentie doua colturi opuse se lasa nedecupate(vezi foto.)Colturile ramelor se petrec una peste alta , iar peste ele se ridica colturile inerioare din aluat(vezi foto)
Astfel pregatite se aseaza pe o tava de copt unsa sau captusita iar mijlocul cosuletelor s epreseaza cu degetele penzr-u a se forma adicituri.
Iar aici ( cum am zis, eu nu am mai avut in casa) se pune cite o bucatica din folie de aluminiu unsa cu ulei/unt, in mijlocul fiecarui cosulet si in ea se oune 1-2ls boabe de porumb,fasole, griu...sau pietre speciale pentru copt.
Totul se lasa la dospit ca 30 min, dupa care se introduc in cuptor si se coc la 200°C. ca 15-20 de min.Pina primesc gradul de coacere/culoare dorit.Se scot de la copt si se ung cu ceva gem si se lasa la rece.
Intr-e timp folie de gelatina se inmoaie in apa rece cel putin 5 min. si se dizolvá in zeama de compot usor incalzita.
In lichidul cu gelatina astfel pregatit se pun fructele bine scurse .Daca se folosec fructe deschise la culoare si fructe inchise la culoare, este bine ca prima data sa se puna cele deschise la culoare.

Pe fiecare sau in fiecare cosulet se pun/dreseaza ceva din crema de budinca de vanilie si deasupra se aseaza fructele scufundate in gelatina.
Cu ajutorul unei pensule se pune ceva gelatina lichida si peste budinca nu umai peste fructe.
Gelatina este foarte indicata, deoarece impiedica uscarea fructelor si a budincii si aceste produse culinare s epot servii chiar si a doua zi.
Marginile cosuletelor sau a altor produse dulci preparate din acest aluat se poate acoperi cu urmatoarea glazura(eu nu am mai folosit, deoarece picilor mei nu le place sa se lipesca pe degete, desi este f. faina la gust);
INGREDIENTE-glazura:
- 150 g zahar pudra
- 1 ls rom/esenta de rom
- 2 ls apa fierbinte
MOD PREPARARE:
Ingredientele de mai sus se amesteca /freaca bine si cu glazura obtinuta se ung bucatle de aluat coapte.

UMPLUTURA DIN MERE

Pe aluatul pregatit si taiat sub forma dorita ,chiar si in cosuletele descrise mai sus se pot pune felii din mere.
Merele se curata de coaja , se feliaza sis e pun in apa cu zeama de lamiie, zahar si scortisoara sa dea doar 1 clocot.Se scot se scirg si se aseaza peste aluatul pregatit care inainte a fost uns cu gem.Astefel se coace si dupa copt se unge cu glazura.

GRISINE SPIRALATE DULCI

Din aluat se taie fisii lungi de ca. 1-1,5 cm.
Aluatul se unge cu ou, se presara cu zahar tos, ceva scortisoara, cacao si nuca macinata si de preferinta zdrobita.Fisiile se aseaza pe tava captusita cu hirtie de copt si se prind cu degetele de la un capat si pina la mijlocul lor se rasucesc.
Cu un deget se preseaza putin in mijlocul grisinei, se lasa capatul cu patea rasucita pe tava si se rasuceste celalalat capat.Si voilà am obtinut grisina rasucita.
Astfel se poate proceda si cu grisinele cu cascava,cu chimen, cu sare...
Din acest aluat am facut si citva covrigi si cornuri dulci pe care le-am uns cu ou si peste care am presarat zahar tos si am copt.
CROISSANT
Aceste cornuri fenomenale se pot sevii la ori ce ora.Ori dulci,ori picante copii mei si eu leiubim taaaaare mult.
Aluatul mai sus descris se intinde si din el se taie triunghiuri de marime dorita.
Fiecare triunghi se cresteaza in partea opusa a unghiului, ca 2-3cml, in acest fel cornurile se pot inconvoia mai bine.
Aceste cornuri pot fii umplute inainte de coacere cu gem, dau nu pregatit cu zahar cu jeleu, deoarece la caldura acesta curge din aluat.
Ci cu gem fiart clasic cu zahar si in timp, asa ca la buni si mama acasa,odinioara.
Sau cu umplutura de nuca, mac, sau fructe confiate si in prealabil inmuiate in diferite sucuri,lichioaruri, rom... si bine scurse.
Sau pot fii umplute cu umpluturi picante .Familia mea prefera sunca si brinza.
Iar deasupra se poate presara cascaval ras.Sau unse cu ou si presarate cu sare mare si /sau chimen, mac, seminte de susan,in......

5 comentarii:

Jack T spunea...

Hallo Laura,

ce ai fäcut aicia Doamnä ??

Ai deschis o Cofetärie ?
Minuante Lucruri ai fäcut . Compliment mare...
Sä-ti bati Copii...

LG Jacob

CamiWitt spunea...

La multi ani ! Spor in toate in viata si o zi minunata linga cei dragi! Cami

Jack T spunea...

Hi Laura,

acuma nu stiu de ce Zina noasträ dulce , ti-a gratulat. Sicherheitshalber zic si eu " La multi Ani ""

Salutäri Jacob

Unul din multi! spunea...

Hallölchen Jakob!
Scuze de intirzierea rasounsului, dar uite si acum sint pe fuga.Promit ca revin cu unul mai detailat in urmatorul mesaj.
Iti multumesc din inima pentru felicitari-a fost ZIUA MEA DE NASTERE!
Pentru ca este o ora tirzie si ma gindesc ca mergi la cumcare, iti urez NOPATE BUNA ,pina la urmatorul mesaj!
Cu deosebita prietenie
Laura s.

Cojan Angela spunea...

Laura toate par minunate .Deja m-am inspirat!!!Danke,danke!!!

INDEX POSTARI

ALUATURI UNIVERSALE (8) ALUATURI UNIVERSALE-reloaded (1) ANUL NOU (1) APERITIVE (33) Apfelkuchen mit Apfelmus (1) AROME DULCI (2) Banner to Go (1) BAUTURI ALCOOLICE (7) BCATARIA FRANCEZA (1) brinza de vaci (1) BUCARARIA CEHA (1) BUCATARIA AMERICANA (1) BUCATARIA ASIATICA (2) BUCATARIA AUSTRIACA (46) BUCATARIA GERMANA (2) BUCATARIA ITALIANA (1) BUCATARIA POLONEZA (1) BUCATARIA ROMANEASCA (12) BUCATARIA TURCEASCA (1) BUCATARIA UNGUREASCA (5) BUCĂTĂRIA AUSTRIACA (1) BUDINCA DE OREZ CU BRINZA DE VACI SI MERE (1) BUDINCA DE OREZ CU VANILIE (1) Budincă (1) Budincă cu orez (1) BUDUNCA DE GRIES SI VANILIE (1) Chili con Carne (1) CHISELITA DIN ZMEURA SI VISINE (1) CONCURSURI (1) Cornulete (1) Cornuri (2) Cornuri pufoase preparate cu metoda Tangzhong (1) COZONAC CU MAC (1) CULINARIO ITALIANO (12) CULINARIO ITALIANO-reload (1) DECORATIUN~PATISERIE (1) DULCIURI (235) DULCIURI-reload (9) FURSECURI / PLÄTZCHEN (28) FURSECURI/BISCUITI (19) Galuste din Gries pentru supe (1) GARNITURI (18) GEMURI SI MARMELADE (4) GOGOSI PUFOSI DIN ALUAT CU BRINZA DE VACI (1) HALLOWEEN (4) HOBBY (4) IDEI DE TOT FELUL - la bucatarie (4) IDEI PENTRU~SUPE (4) INGHETATE/SORBET (2) KITCHEN HELP & IDEAS (1) LANGOSI/GOGOSI/PLACINTE (1) LANGOSI/GOGOSI/PLACINTE... (5) LANGOSI/GOGOSI/PLACINTE/GALUSTE (4) LICHIOR DIN CAISE (1) mere (1) MUFFINS ~ CO. (5) PATEU DIN TON cu sau FARA GELATINA (1) PATISERIE (8) PIINE TARANEASCA DIN NÖ (1) Piure de mere conservat (1) PLACINTA CU MERE (1) PLACINTA CU MERE A BUNICII (1) PLACINTA CU PIURE DE MERE (1) PLACINTA FRAGEDA CU MERE (1) PRAJITURA CARDINAL (1) PRAJITURA CU BRINZA DE VACI cu sau fara marmelada (1) Prajitura cu mere (4) PRAJITURA CU MERE ~IV~ (1) Prajitura cu nuca (1) Prajitura Somloi a la Laura S. (1) PRAJITURI (44) PREPARATE ~ FOIETAJ (6) PREPARATE CU CARNE DE PASARE (25) PREPARATE CU CARNE DE PORC (21) PREPARATE CU CARNE DE VITA (10) PREPARATE CU CARNE DE VITA-reloaded (1) PREPARATE CU CARNE TOCATA (11) PREPARATE CU PASTE FAINOASE (19) PREPARATE cu/din FRUCTE (15) PREPARATE cu/din FRUCTE Piure de mere la borcan (1) PREPARATE cu/din FRUCTE-reloaded (5) PREPARATE cu/din LEGUME (69) PREPARATE cu/din PESTE (20) PREPARATE DIN CARNE DE VINAT (1) PREPARATE IN MASINA DE PIINE (22) PREPARATE PANIFICATIE (100) PREPARATE PATISERIE (2) PREPARATE PE BAZA DE BRINZA (17) Retete (1) Retete ©opyright by Laura S. (26) RETETE A LA LAURA (1) SALATE (10) SIROPURI /BAUTURI NEalcoolice (5) SOSURI / DIPPURI (4) SUPE SI CIORBE (31) tang zhong PIINE (1) TARTA (- E)/PRAJITURA CU FRUCTE SI CREMA DE VANILIE (1) Tort “SACHER” (1) TORTURI (7) una~alta (3) water roux (1)

Persoane interesate