Si aceasta reteta participa la acest concurs
cu NUMARUL DE VALIDARE ~ 48
Este o piine moale, cu o aroma puternica si gustoasa, iar miezul moale si elastic.
INGREDIENTE:
- 200g boabe de griu
- 5 g drojdie uscata
- 300g drojdie naturala
- 250g faina de griu integrala
- 350g faina alba de griu
- 25g sare
- 300g apa
- 60g untura /unt/marg.
MOD PREPARARE:
1+2 - Se pune griul la inmuiat 24 de ore.
3+4 - Griul se strecoara, clateste si se pune intr-un recipient de sticla
5+6 - Griul se acopera cu un servet de bucatarie si se pune ca 48/72ore intr-un loc racoros si intunecos sa incolteasca.
7+8 - Griul incoltit se trece prinmasina si ingredientele pentru piine se cintaresc.
9 - Peste griu se toarna cele 300g de apa calda.
10 - In cuva masinii de piine se pun cele 300g de drojdie naturala, care inaite cu o seara sa reimprospatat.
11+12 - Peste drojdia naturala se pun cele 5 g de drojdie uscata, ambele sortimente de faina cintarite,griul, sarea si se framinta.
13+14 - Cind ingredientele sint bine incorporate si se formeaza aluatul, se adaoga cele 60 g de preferinta de untura de porc(eu am pus marg.) si se framinta totul bine.(eu am folosit MP)
15+16 – Aluatul dospit ca 45min se scoate pe masa de lucru unsa cu ulei sau infainata.
17 – Aluatul se intinde cu degetele si se lasa sa odihneasca 20min
18+19 – Aluatul se impacheteaza/ruleaza sub forma dorita si se incheie.
20+21 – Aluatul se aeaza pe o tava captusita cu hirtie de copt cu incheietura in jos si se presara deasupra amidon alimentar.
22 - Totul se acopera cu o folie de nailon alimentar si un servet de bucatarie si se lasa la dospit ca 60/90 de min.pina este vizibil ca volumul aluatului a crescut.
23+24 - Aluatului dospit bine cresteaza deasupra in forma dorita , se stropeste cu apa si se introduce in cuptorul in prealabil incins la maxim.
In cuptor se arunca imediat ca. 50ml apa si se inchide repede usa cuptorului.
Dupa ca .10 minute temperatura cuptorului se reduce la 220°C.
Daca se coace pe piatra de samot... dupa ca 20 min.se trage folia/hirtia de copt de sub piine.
Piinea se coace ca 50-60 min. Pina ce prinde gradul de coacere dorit.
Pentru a proba daca piinea este coapta, daca se ciocaneste cu degetul pe dosul piinii, acetsa trebuie sa sune a gol.
Inainte cu 5-10 min de coacere , piiinea se mai stropeste odata cu apa, astfel coaja va deveni luioasa.
Cind este gata de copt, se scoate pe un gratar de bucatarie si se lasa cel putin 5-6 ore (chiar 10-12 ore)sa se racesca complet.
Si numai dupa ce este racita bine, se poate taia.
~voilà -FINALUL ~
Un comentariu:
De cang caut un blog, sa aiba retete variate de paine!!!!! si ...Bine te-am gasit! super retete!!! Felicitari
Trimiteți un comentariu