A venit si toamna si odata cu ea si sezonul Prunelor.
Si de aceea am zis sa fac ceva dulce cu prune, dar nu iarasi o prajitura.
Ceva ...ceva care sa nu fie prea dulce dar nici ceva nedefinit.
Asa ca m-am gindit s afac asa ceva ,dar cu prune.Si m-am gindit bine, ca pe a doua zii nu a mai ramas nimic.
INGREDIENTE:- 550 g faina
- 1 pac.(7g)drojdie uscata sau 20g proaspata
- 250 ml lapte caldut
- 50 g zahar
- 1 pac.zahar vaniliat
- 1 lamiie-coaja
- 2 oua
- 1 ls rom
- 50 g unt topit si racit
~~~~~~~~ -12-24 ...buc prune(eu am folosit doar jumatati,deoarece au fost mari.
- 50g zahar tos
- 1/2lc scortisoara + 3ls zahar tos
- 75g unt/marg
MOD PREPARARE:Din ingredientele redate mai sus, pina la linia de marcaj, se prepara un aluat potrivit de moale.
Ori metoda clasica, facind din 2ls de faina, lapte, 1ls zahar si drojdie o maia care se lasa la dospit ca 10 min, dupa care se amesteca cu restul ingredientelor si se lasa la dospit pina ce i-se dubleaza volumul.Ori in MP(masina de piine).
Intr-e timp intr-o tava sau o fprma rezistenta la temp.inalte se topeste restul de unt/mar. si se presara in tava cele 50g zahar tos.
Dupa dospire se imparte alutul in functie de cit de mari doriti galustele,Galustele pot fii simple si se servesc cu sos de vanilie, este o servire clasica, in zona Bayern si in Austria, ori cu alt sos dupa preferinta.
Ori se pot umple cu alte fructe, gem,nutela...fiecare dupa cum si ce doreste.
Scortisoara se amesteca cu zaharul ramas.
Deci , dupa ce aluatul a fost impartit se intinde fiecare bucata si se aseaza in mijlocul ei 1/2lc din amestecul de zahar scortisoara.
Peste amestec se aseaza jumatate de pruna,iar daca prunele sint mai micute se poate pune in locul fiecarui simbure, din amestecul de scortisoara+zahar, dupa care se imbraca fructul in alutat si se aeaza cu incheietura in jos, in tava pregatita.
Cind aluatul este deja preparat si pus in tava, se acopera cu o folie de nailon ,peste care se une si un servet de bucatarie si se lasa inca 30 min.la dospit.
Timp in care cuptorul se incinge la 200°C.Dupa dospire se ung galustele cu ceva lapte(de preferinta condensat)caldut si se introduc in cuptor, pentru ca.25-30min.
Cind sint gata se pot servii, ori calde ori reci.
Ori ca atare linga lapte, cacao., cafea...
Ori cu un sos,dupa preferinta.
- 1 pac.(7g)drojdie uscata sau 20g proaspata
- 250 ml lapte caldut
- 50 g zahar
- 1 pac.zahar vaniliat
- 1 lamiie-coaja
- 2 oua
- 1 ls rom
- 50 g unt topit si racit
~~~~~~~~ -12-24 ...buc prune(eu am folosit doar jumatati,deoarece au fost mari.
- 50g zahar tos
- 1/2lc scortisoara + 3ls zahar tos
- 75g unt/marg
MOD PREPARARE:Din ingredientele redate mai sus, pina la linia de marcaj, se prepara un aluat potrivit de moale.
Ori metoda clasica, facind din 2ls de faina, lapte, 1ls zahar si drojdie o maia care se lasa la dospit ca 10 min, dupa care se amesteca cu restul ingredientelor si se lasa la dospit pina ce i-se dubleaza volumul.Ori in MP(masina de piine).
Intr-e timp intr-o tava sau o fprma rezistenta la temp.inalte se topeste restul de unt/mar. si se presara in tava cele 50g zahar tos.
Dupa dospire se imparte alutul in functie de cit de mari doriti galustele,Galustele pot fii simple si se servesc cu sos de vanilie, este o servire clasica, in zona Bayern si in Austria, ori cu alt sos dupa preferinta.
Ori se pot umple cu alte fructe, gem,nutela...fiecare dupa cum si ce doreste.
Scortisoara se amesteca cu zaharul ramas.
Deci , dupa ce aluatul a fost impartit se intinde fiecare bucata si se aseaza in mijlocul ei 1/2lc din amestecul de zahar scortisoara.
Peste amestec se aseaza jumatate de pruna,iar daca prunele sint mai micute se poate pune in locul fiecarui simbure, din amestecul de scortisoara+zahar, dupa care se imbraca fructul in alutat si se aeaza cu incheietura in jos, in tava pregatita.
Cind aluatul este deja preparat si pus in tava, se acopera cu o folie de nailon ,peste care se une si un servet de bucatarie si se lasa inca 30 min.la dospit.
Timp in care cuptorul se incinge la 200°C.Dupa dospire se ung galustele cu ceva lapte(de preferinta condensat)caldut si se introduc in cuptor, pentru ca.25-30min.
Cind sint gata se pot servii, ori calde ori reci.
Ori ca atare linga lapte, cacao., cafea...
Ori cu un sos,dupa preferinta.
7 comentarii:
Laura draga, vi tirziu cu reteta...Ieri am consumat ultimele prune. Off. Data viitoare. Un sfirsit de saptamina bun ! Cami
Hallölchen draga mea!
Lasa nui bai , doar nu au intrat zilele in sac si mai ales poti sa faci acesta reteta cu ce ai in casa.Important este sa-ti placa.
Eu intre timp am facut si o tura di Gogosi /Donutz, iar acum ma uit de o praji cu piscoturi.
Stiu ca am vazut ceva, udeva odata, mi-am pastrat-o intr-un Ordner, dar cum Peter a reformat PC-urile vad ca am pierduto.
Un WE. minunat iti urez si eu tie!
Laura S.
Maa, laura intra repede la Heidi are un Tiramisu nou rapid cu mere Foarte lecker für piticii tai dulci o fac si eu curind http://patchworkundkochen.blogspot.com/2009/09/apfel-tiramisu.html
Cami
Cami, multam mult de tot!
Hai ca intru sa vad reteta si te rog sa ma scuzi ca nu am reusit sa intru pe la tine sa ridic preemiile, dar aseara nu a mai fost timp si acum sint tot pe fuga, deoarece astazi incep picii scoala si trebuie sa merg cu David,cel mic la scoala.
Eu are o gramada de rechizite de dus la scoala si singur nu reusete.
Dar sper totusi sa ajung astazi sa ridic premiile, deoarece daca le las, iasi se pierd si chiar ca ma dezorietez de tot.
Deci te pup dulce si o saptamina pina de succese iti doresc!
Laura S.
Doamne cat de bune sunt....de cand au aparut prunele imi cere familia sa le tot fac....MULTUMESC PENTRU RETETELE MINUNATE!!!
Draga Luko,
Daca ai putin timp, preparale si ai sa vezi ce fete fericite o sa ai in fata ta.
Mai ales asa caldute direct din tava, O MINNUNATIE!!!
stazi plec in RO. dar in We. ma intorc si o sa refac si eu aceasta reteta.
un TIP;
Daca ai magiun/gem de prune, amesteca-l cu ceva nuci macinate, ceva scortisoara si citva stropi de esenta de rom si inlocuieste cu aceasta masa, simburii prunelor.
Rezultatul este si mai bun.
Spor la preparat si mai ales SAVOARE DEPLINA!!!
Cu prietenie
Laura S.
Trimiteți un comentariu