Un bucatar genial, care chiar daca nu-l laud eu verbal/scris pe forumul Culinar,o fac destul de des prin pregatirea unor retete/preparate si postate de dinsul.
Peter pe acesta cale, doresc sa-ti spun un calduros
Deci aici reteta lui Peter,care zice ca este o reteta traditionala a Oktoberfestului .
Si are dreptate,deoarece am vizitat si eu ,din pacate doar 1 singura data acest FEST si nu numai mincarea si berea au fost nemaipomenite, ci si faptul cum oamnii serbeaza acest FEST.
Si are dreptate,deoarece am vizitat si eu ,din pacate doar 1 singura data acest FEST si nu numai mincarea si berea au fost nemaipomenite, ci si faptul cum oamnii serbeaza acest FEST.
Acum sa trec la reteta:
INGREDIENTE- ciolane:
- ciolane de porc(nr. este in functie de cite persoane sint la masa si cit de mari sint ciolanele si Peter mai spune ca pot fii si de vita)
- sare
- piper
- usturoi(eu prefer pe cel granulat,deoarece cel proaspat stiu ca daca se prajeste presa tare devine amar)
- chimen(eu am folosit si chimen macinat si intreg)
MOD PREPARARE-ciolane:
Cuptorul se incinge la 220°C.
Colanele se pun la fiert pentreu 10-15 min.Poina ce se observa ca soricul se poate cresta/taia fara probleme.
Se scurg si cu un cutit se fac taieturi in forma de romburi/patratele.
Sare ,piperul ,usturoiul si choimenul se amesteca toate impreuna dupa care se freaca bine ciolanele in asa fel incit sa patrunda bine in taieturile facute in prealabil.
Intr-o tava de cuptor se pune putina apa si daca se doreste sa se serveasca la garnitura ,ceva morcovi injumatatiti,ceapa taiat in patru ,eventual ceva catei de usturoi.
Pe gratarul cuptorului se asesaza ciolanele si se introduc in cuptorul deja fierbinte ,deasupra tavii.
Peter spune ca in reteta lui scrie asa; -"Reteta mea spune ptr. un ciolan de 1,5 Kg trebuie in jur de 2 - 2 1/2 ore, sa stea la cuptor."
Acum cum a scris si Peter, depinde de cuptorul fiecaruia si mai ales de ciolanele porcului(calitate,cantitate..)Ciolanele sint gata ,atunci cind cu ajutorul a doua furculite,daca incercam sa desprindem carnea de pe oase,asta cedeaza foarte usor.
Acum cum a scris si Peter, depinde de cuptorul fiecaruia si mai ales de ciolanele porcului(calitate,cantitate..)Ciolanele sint gata ,atunci cind cu ajutorul a doua furculite,daca incercam sa desprindem carnea de pe oase,asta cedeaza foarte usor.
In timp ce carnea se prajeste in cuptor, se stropeste din cind in cind cu sosul din tava sau/si cu ceva bere buna(atentie nu bere cu gust amar).
Si eu ca si Peter am stropit cu bere,deoarece da un gust f. bun si in final cu sosul din tava.
Iar intr-e timp se prepara o salata de cartofi,pe are am preparat-o si eu prima data ,iar la a doua tura de Ciolane,am servit pe pat de varza murata la cuptor.
SALATA DE CARTOFI
dupa reteta lui Peter si putin degenerata,deoarece a trebuit sa o adaptez la gustul preferat Familiei mele.
INGREDIENTE:
- 1,5Kg cartofi fierti in coaja(astea chiar si cu o zi inainte...)
- 6 cepe normale taiate cubuletze mici,
- 7-8 castraveti murati taiati cubulete
- piper
- sare
- otet
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
- eu am pus si ceva zahar
- ceva chimen
- in loc de apa am preparat cu supa de vita
MOD PREPARARE:
Ceapa curatata si casravetii se taie marunt/cubulete.
Din sare,piper,otet,zahar, chimen macinat si ceva supa(merge ori ce supa ,sau doar apa) se amesteca un dresing dupa gustul fiecaruia.
Intr-un castron in care se pregateste salata,se pun 1-2 ls din dresing ,se taie citeva felii de cartofi fierti si se presarara deasupra cartofilor cepa si castraveti.SSe taie iarasi citva cartofi felii si irasi se adaoga ceva dresing,cepa si catraveti si tot asa mai departe pina ce cartofii si restul ingredientelor sint in castron.
Acum ori se adaoga ceva ulei si se amesteca ,ori se adaoga sosul pe care l-a pregatit si redat Peter in reteta:
SOS DE IAURT
INGREDIENTE:
- maioneza dintr-un ou(atentie! nu trebuie toata cantitatea) Eu am pus numai jumatate.
(eu mai folosesc pe cea din cumparat cu 25% Grasime sau pe cea cu ulei de masline)
- 350 g de iaurt
- 1-2 lc mustar
MOD PREPARARE.
Maioneza ,iaurtul si mustarul se amesteca bine impreuna,la fel dupa gust si se amesteca cu salata de cartofi pregatita.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu