Am observat aici la Austrieci si in timp am preluat si eu acest obicei,ca se consuma mai putina piine decit in Romania. Nu vreau sa zic cu asta ca este cev rau ci dimpotrica,ma mira diferanta destul de mare a consumului de piine...bla bla bla.....
In perioada rece a anului papam cu placere piine neagra,semi,cu multe seminte ...
Iar in perioada calduroasa a verii ,papam mai multa piine alba.Deci cum astazi a fost o zi in care a trebuit s apun cuptorul in functiune,am facut o reteta dintr-o carticica cumparata pentru pici mei,speciala pentru Sandwichuri haioase.
Sandwichurile inca nu le-am pus in practica ,dar reteta de franzela,dinsa am facut-o si a reusit foarte fain.
Aici si carticica care arata asa:
Aici si carticica care arata asa:
Aceasta carte o gasiti aici;
sau aici;
INGREDIENTE:
- 500g faina alba de griu
- 30g drojdie proaspata(eu am pus 7g uscata)
- 250g lapte caldus(eu am pus apa,deoarece Peter a zis ca piinea cu lapte are gust de prajitura si nu-i place...bla,bla bla...)
- 1/2 lc sare(eu am pus 12 g)
- 50g unt/marg temp camerei
- 1ou
- 1 ou + 1ls apa pentru uns deasupra.(eu nu am uns cu nimic)
MOD PREPARARE:
Se face un aluat din aceste ingrdiente cu Masina de piine incepind sa puneti in cuva masinii laptele/apa,drojdia,urmata de faina ,sare unt si ou.
Totul se framinta cu programul de aluat ,dupa care se scoate pe masa de lucru infainata.I s-e da forma dorita(de franzela,rotunda in forme...) si se mai lasa la dospit ca 30 de min.(eu am lasat 45 min.)dupa care se unge deasupra cu oul batut bine cu 1ls apa (cum am zis meu nu am uns cu nimic)si se se introduce in cuptorul incins deja la 200°C pt. ca. 50 min.
Sau:
Drojdia se dizolva in apa /laptele putin caldut si se amesteca cu 2-3 ls faina.dupa care s eface un crater in restul de faina si se lasa ca.20 min. la dospit.Dupa acest proces se framinta totul cu retul ingredientelor pin devine aluatul elastic,moale precum lobul urechii si la atingere cu degetul curat,sa ramina pe deget doar o pelicula foarte subtie de aluat
Aluatul in continuare se prelucreaza cum am descris mai sus.
Aluatul in continuare se prelucreaza cum am descris mai sus.
HELLES BROT/SANDWICHBROT
ZUTATEN:
- 500g Mehl,
- 250g Milch/Wasser,
- 250g Milch/Wasser,
- 30 frische Hefe/7g Trockenhefe,
- 1/2 TL Salz/12 g Salz,
- 50 weiche Butter/Marg.
- 1 Ei,
- 1Ei+1EL Wasser zun bestreichen( Ich habe nicht verwendet)
ZUBEREITUNG:
Den Teig in BBA vorbereiten oder das Mehl in eine Schüssel sieben und in der Mitte eine Vertiefung drücken.
Die Hefe in der Hälfte der Milch/Wasser auflösen mit 1-2 EL Mehl vermischen und in die Vertiefung gießen.
Die Ganze ca 20 min. gehen lassen.
Auf dem Mehlrand Salz,Butter und das Ei verteilen.Von der Mitte her die Zutaten zu einem glatten Teig verkneten,dbei die restliche Milch zugeben.Zugedeckt 30 min.an einem warme ort ghehen lassen.
Den Backofen auf 200°C vorheizen.
Den Teig auf eine bemehlter Fläche durchkneten und in der gewünschte Form bringen.
Die Brot au einem vorbereitete Blech legen mit Ei+Wasser Gemisch bestreichen(ich habe nicht gemacht) und ca. 50 min. backen.
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