Cu dragoste și credință in Isus Cristos

Print Friendly and PDF

23 mai 2019

PIINE DIN GRIU SI SECARA


PIINE DIN GRIU SI SECARA

INGREDIENTE:
  • 560g apa
  • 20g miere de albine
  • 170g faina de secara Tip1150
  • 690g faina alba de griu Tip 550
  • 15g sare
MOD PREPARARE:
Interesant la acesta reteta este faptul ca, drojdia naturala nu am improspatat-o.Ultima improspatare a fost ianinte cu  saptamini de a prepara reteta. Iar dupa cum se observa, piinea iesit foarte buna ...
Deci apa calduta se amesteca cu mierea, drojdia naturala , faina si sarea.
Acum ori se framinta, ori se malaxeaza pina cind aluatul devine elastic si moale precum lobul urechii sau chiar o idee mai moale. Daca este ceva mai moale, nu face nimic, deoarece in procesul de prelucrare este nevoie de faina si aluatul devine prefect.
Aluatul obtinut se pune intr-un recipient bine infainat, se introduce intr-o punga de nailon si se lasa peste noapte la temp. camerei.La mine au fost 20°C.
A dupa zii, cind se observa ca volumul s-a dublat, aluatul se scoate pe masa de lucru infainata si cu ajutorul degetelor se intinde, trage, impacheteaza si se aseaza dinou in recipientul in care a dospit, se acopera pentru ca. 30 min., dupa care la fel se intinde si impacheteza pe masa infainat.Acesta procedura se repeta in totalitate de 4 ori. A patra oara i-se da forma dorita si se aseaza in cosul de dospit bine infainat, care la rindul lui se acopera si se lasa sa dospeasca pina cind volumul aproape s-a dublat.Sau se poate pune direct intr-o tava de copt.Fiecare cum doreste...
IMPORTANT- este faptul ca, timpul de dospire dureaza in functie de calitatea fainii, a drojdiei naturale si a temperaturii la care este expus aluatul! 
De aceea nu dau timpi de dospire ci aluatul in sine va hotari punctul in care se poate introduce in cuptor.
Inainte de a fii introdus la copt, aluatul se rastoarna pe tava (asta in cazul in care dospeste in cosul de dospire)  pe care se coace, se cresteaza adinc si se introduce in cuptorul preincins la 250°C. Cind cuptorul se incinge, se pune pe podeaua cuptorului o craticioara veche de metal si cind piineea s-a introdus la copt, se arunca imediat in acesta craticioara un paharel de apa, de marimea celui de tuica. Dupa 10 min. temp. cuptorului se reduce la 220°C si se mai lasa sa coaca inca 40 - 50 de min. Cind incepe sa prinda culoare, usa cuptorului se deschide si inchide scurt, pentru ca umediatea sa se reduca putin.Iar pentru ca un cuptor difera de altul, este bine sa se controleze daca piinea se coace corect. Dupa ca. 35-40 min. este bine sa se controleze daca piinea este copata,  ciocanind cu degetul pe dosul piini, iar aceasta trebuie sa sune a gol.

TIP: In aluat se pot pune mirodenii dupa preferinta, ca de ex. seminte de chimen, fenicul, anason, coreandru, eventual inainte putin prajite.Nu trebuie, dar aroma lor va fii mai intensiva.

Pentru cine incearca sa probeze, doresc spor la preparat
si savoare deplina!!!




Niciun comentariu:

INDEX POSTARI

ALUATURI UNIVERSALE (8) ALUATURI UNIVERSALE-reloaded (1) ANUL NOU (1) APERITIVE (33) Apfelkuchen mit Apfelmus (1) AROME DULCI (2) Banner to Go (1) BAUTURI ALCOOLICE (7) BCATARIA FRANCEZA (1) brinza de vaci (1) BUCARARIA CEHA (1) BUCATARIA AMERICANA (1) BUCATARIA ASIATICA (2) BUCATARIA AUSTRIACA (46) BUCATARIA GERMANA (2) BUCATARIA ITALIANA (1) BUCATARIA POLONEZA (1) BUCATARIA ROMANEASCA (12) BUCATARIA TURCEASCA (1) BUCATARIA UNGUREASCA (5) BUCĂTĂRIA AUSTRIACA (1) BUDINCA DE OREZ CU BRINZA DE VACI SI MERE (1) BUDINCA DE OREZ CU VANILIE (1) Budincă (1) Budincă cu orez (1) BUDUNCA DE GRIES SI VANILIE (1) Chili con Carne (1) CHISELITA DIN ZMEURA SI VISINE (1) CONCURSURI (1) Cornulete (1) Cornuri (2) Cornuri pufoase preparate cu metoda Tangzhong (1) COZONAC CU MAC (1) CULINARIO ITALIANO (12) CULINARIO ITALIANO-reload (1) DECORATIUN~PATISERIE (1) DULCIURI (235) DULCIURI-reload (9) FURSECURI / PLÄTZCHEN (28) FURSECURI/BISCUITI (19) Galuste din Gries pentru supe (1) GARNITURI (18) GEMURI SI MARMELADE (4) GOGOSI PUFOSI DIN ALUAT CU BRINZA DE VACI (1) HALLOWEEN (4) HOBBY (4) IDEI DE TOT FELUL - la bucatarie (4) IDEI PENTRU~SUPE (4) INGHETATE/SORBET (2) KITCHEN HELP & IDEAS (1) LANGOSI/GOGOSI/PLACINTE (1) LANGOSI/GOGOSI/PLACINTE... (5) LANGOSI/GOGOSI/PLACINTE/GALUSTE (4) LICHIOR DIN CAISE (1) mere (1) MUFFINS ~ CO. (5) PATEU DIN TON cu sau FARA GELATINA (1) PATISERIE (8) PIINE TARANEASCA DIN NÖ (1) Piure de mere conservat (1) PLACINTA CU MERE (1) PLACINTA CU MERE A BUNICII (1) PLACINTA CU PIURE DE MERE (1) PLACINTA FRAGEDA CU MERE (1) PRAJITURA CARDINAL (1) PRAJITURA CU BRINZA DE VACI cu sau fara marmelada (1) Prajitura cu mere (4) PRAJITURA CU MERE ~IV~ (1) Prajitura cu nuca (1) Prajitura Somloi a la Laura S. (1) PRAJITURI (44) PREPARATE ~ FOIETAJ (6) PREPARATE CU CARNE DE PASARE (25) PREPARATE CU CARNE DE PORC (21) PREPARATE CU CARNE DE VITA (10) PREPARATE CU CARNE DE VITA-reloaded (1) PREPARATE CU CARNE TOCATA (11) PREPARATE CU PASTE FAINOASE (19) PREPARATE cu/din FRUCTE (15) PREPARATE cu/din FRUCTE Piure de mere la borcan (1) PREPARATE cu/din FRUCTE-reloaded (5) PREPARATE cu/din LEGUME (69) PREPARATE cu/din PESTE (20) PREPARATE DIN CARNE DE VINAT (1) PREPARATE IN MASINA DE PIINE (22) PREPARATE PANIFICATIE (100) PREPARATE PATISERIE (2) PREPARATE PE BAZA DE BRINZA (17) Retete (1) Retete ©opyright by Laura S. (26) RETETE A LA LAURA (1) SALATE (10) SIROPURI /BAUTURI NEalcoolice (5) SOSURI / DIPPURI (4) SUPE SI CIORBE (31) tang zhong PIINE (1) TARTA (- E)/PRAJITURA CU FRUCTE SI CREMA DE VANILIE (1) Tort “SACHER” (1) TORTURI (7) una~alta (3) water roux (1)

Persoane interesate