Cu dragoste și credință in Isus Cristos

Print Friendly and PDF

1 apr. 2011

Tort “SACHER”


Reteta “originalala” a acestui tort creat de Fanz Sacher
este tinuta sub cheie…dar dupa cum se vede se gaseste peste tot una sau alta care-i aseamana si sint tot atit de bune sau chiar “mai” bune….
De ex. aici citeva din ele:
  1. Sacherwürfel à la Sacher 
  2. Sachertorte nach Carla Sacher
Reteta tortului meu o am de la o vecina care de peste 40 de ani , an de an il prepara cu ocazia zilelor de nastere a dragilor dinsei.
Pe acesta cale liebe Siegliende, ein herzliches
DANKESCHÖN!!!
Acum gusturile sint diferite, de aceea aici imi expun doar parerea mea si a celor mai mari critici ai mei(Denis, David & Peter).
Si afirm /-am ca acest tort a fost ”excelent”!!!
L-am  preparat cu ocazia zilei de nastere a mezinului familiei mele-David care a implinit
number-one32number-zero32 ani
si si-a dorit acest tort.
Pe acesta cale inca odata “liebe David "- Happy Birthday

INGREDIENTE -BLAT:
(pt. o forma cu Ø 28cm)
- 150 g unt temp. camerei
- 120 g zahar pudra
- 1 filola/pac. esenta/zahar de vanilie
- 7 galbenusuri
- 7 albusuri
- 150 g cicolarta menaj
- 100 g zahar tos
- 150 g faina alba de griu
- 20g cacao
- 10g  praf copt

UMPLUTURA:
- 250 g marmelada de caise
- 100 g apa/rom
- 1 fiola esenta rom
- 1ls cacao pt. patiserie

INGREDIENTE – GLAZURA:
- 170g unt
- 200g cicolata amatuie
- 1/2 lamiie – doar zeama

MOD PREPARARE - BLAT:
Forma de tort se unge pe tot interioerul cu unt si se tapeteaza cu faina.
Ciocolata se pune la topit, dupa care se lasa deoparte pentru a ajunge la o temperatura temperata.
Untul se mixeaza cu zaharul pudra pina devin precum o crema, se adaoga pe rind galbenusurile mixind energic si ciocolata care NU mai este foarte calda.
Albusurile se bat spuma impreuna cu zaharul tos.
Faina se amesteca cu cacaoa si praful de copt si se adaoga in masa cu cicolata impreuna cu cca 1/3 din masa de spuma.Totul se mixeaza bine si in final cu o lingura NU CU MIXERUL se amesteca restul de albus batut spuma.Aceasta masa se toarna in forma de tort si se niveleaza cu o paleta din mijlocul formei spre margini, in asa fel incit aluatul la mijloc sa formeze un usor crater.In acest fel, blatul dupa copt nu arata precum un munte ci ramina drept/orizontal.
Se coace la 170°C ca. 45 min.
"Proba cu scobitoarea de indicat!"
Dupa coacere , se lasa ca 5-10 min. deoparte, dupa care se scoate din forma si se lasa la racit ca 15 min. pe un gratar de bucatarie.Dupa care se puna dinou in forma de copt si se lasa pina a doua zi sa se racesca.
A doua zi suprafata blatului se indreapta, dupa care se se taaie pe orizontal in doua blaturi egale.
Jumatatea de blat care a fost dupa copt la baza, va devei suprafata tortului, deoarece este foarte dreapta.
Jumatatea care a fost indreptata va fii baza tortului.
Aceasta se aseaza pe o folie de nailon alimentara care si ea a fost aseza pe o tava potrivita dimensiunii tortului,de recomandat chiar mai mare.

MOD PREPARARE-UMPLUTURA:
Resturile de blat obtinute de la indreptarea blatului se pun intr-un recipient impreuna cu cca 150g din cant. de marmelada de caise si 100g de rom sau apa amestecata cu esenta de rom si 1ls cacao.
Toate acestea se mixeaza bine si se aseaza peste blatul tortului de la baza.Se niveleaza uniforma si se lasa cel putin 2-3 ore deoparte.
Dupa aceea se aseaza deasupra a doua jumatate de blat, se preseaza usor in asa fel incit marginile tortului sa aiva o suprafata uniforma.
Restul de marmelada se incalzeste usor si cu ea se acopara tortul pe toata suprafata, inclusiv marginile exeterioare.se niveleaza usor marmelada peste tot si tortul se lasa deoparte.

MOD PREPARARE GLAZURA:
Untul se pune intr-un recipient potrivit ingredientelor pt. glazura si se incalzeste dar ATENTIE-NU INCINGE.
In el se amesteca cicolata si zema de lamiie, amestecind mereu pina cind cicolata s-a topit.
ATENTIE- glazura NU trebuie sa fie fierbinte, deoarece isi pierde luciul.
Cind ingredientele au fost bine incorporate si glazura a primit o temperatura moderata, NU prea calda, doar atit ca sa fie cit de cit fluida, se toarna peste tort, primadata cu o lingura de jur imprejur in asa fel incit marginile tortului sa se acopere bine, dupa care se toarna restul pe mijlocul suprafetei.
Glazura se intinde peste tort, prin a blanasa usor tava pe care este asezat tortul.
In acest fel glazura ramine uniform nivelata si lucioasa.
Totul se lasa deoparte, eventual la rece citeva ore, dupa care cu un cutit se desparte tortul de jur imprejut de glazura sursa de pe tort.Cu o paleta speciala, sau chiar cu o farfurie nplata, se ridica tortul si se aseaza pe platoul de servire dorit.
Acest tort in original NU se decoreaza decit cu sigilul ”Sacher”
care dovedeste ca provine din patiseria  Hotelului  SACHER Wien.
Se serveste cu frisca linga si o cafea boabe, proaspat macinata si fiarta!

Iar aici am gasit un video mai profesional si poate mai bine de inteles;
http://www.lecker.de/Sachertorte

2 comentarii:

Anonim spunea...

Laurici, sa va traiasca picul! Frumos ti-a iesit numai ca ai prea multe gauri in blat. Hast falsch untermeliert. O saptamina mumoasa. L.G. Cami

Unul din multi! spunea...

Hallölchen meine liebe!!!
Danke!
Eu NU gasesc ceva negativ ca sint gauri in blat!Dimpotriva, decit sa iese precum"slanina" :-) mai bine cu löcher...
Si tie o saptmina frumoasa si plna de succese!☺
✿Laurici✿

INDEX POSTARI

ALUATURI UNIVERSALE (8) ALUATURI UNIVERSALE-reloaded (1) ANUL NOU (1) APERITIVE (33) Apfelkuchen mit Apfelmus (1) AROME DULCI (2) Banner to Go (1) BAUTURI ALCOOLICE (7) BCATARIA FRANCEZA (1) brinza de vaci (1) BUCARARIA CEHA (1) BUCATARIA AMERICANA (1) BUCATARIA ASIATICA (2) BUCATARIA AUSTRIACA (46) BUCATARIA GERMANA (2) BUCATARIA ITALIANA (1) BUCATARIA POLONEZA (1) BUCATARIA ROMANEASCA (12) BUCATARIA TURCEASCA (1) BUCATARIA UNGUREASCA (5) BUCĂTĂRIA AUSTRIACA (1) BUDINCA DE OREZ CU BRINZA DE VACI SI MERE (1) BUDINCA DE OREZ CU VANILIE (1) Budincă (1) Budincă cu orez (1) BUDUNCA DE GRIES SI VANILIE (1) Chili con Carne (1) CHISELITA DIN ZMEURA SI VISINE (1) CONCURSURI (1) Cornulete (1) Cornuri (2) Cornuri pufoase preparate cu metoda Tangzhong (1) COZONAC CU MAC (1) CULINARIO ITALIANO (12) CULINARIO ITALIANO-reload (1) DECORATIUN~PATISERIE (1) DULCIURI (235) DULCIURI-reload (9) FURSECURI / PLÄTZCHEN (28) FURSECURI/BISCUITI (19) Galuste din Gries pentru supe (1) GARNITURI (18) GEMURI SI MARMELADE (4) GOGOSI PUFOSI DIN ALUAT CU BRINZA DE VACI (1) HALLOWEEN (4) HOBBY (4) IDEI DE TOT FELUL - la bucatarie (4) IDEI PENTRU~SUPE (4) INGHETATE/SORBET (2) KITCHEN HELP & IDEAS (1) LANGOSI/GOGOSI/PLACINTE (1) LANGOSI/GOGOSI/PLACINTE... (5) LANGOSI/GOGOSI/PLACINTE/GALUSTE (4) LICHIOR DIN CAISE (1) mere (1) MUFFINS ~ CO. (5) PATEU DIN TON cu sau FARA GELATINA (1) PATISERIE (8) PIINE TARANEASCA DIN NÖ (1) Piure de mere conservat (1) PLACINTA CU MERE (1) PLACINTA CU MERE A BUNICII (1) PLACINTA CU PIURE DE MERE (1) PLACINTA FRAGEDA CU MERE (1) PRAJITURA CARDINAL (1) PRAJITURA CU BRINZA DE VACI cu sau fara marmelada (1) Prajitura cu mere (4) PRAJITURA CU MERE ~IV~ (1) Prajitura cu nuca (1) Prajitura Somloi a la Laura S. (1) PRAJITURI (44) PREPARATE ~ FOIETAJ (6) PREPARATE CU CARNE DE PASARE (25) PREPARATE CU CARNE DE PORC (21) PREPARATE CU CARNE DE VITA (10) PREPARATE CU CARNE DE VITA-reloaded (1) PREPARATE CU CARNE TOCATA (11) PREPARATE CU PASTE FAINOASE (19) PREPARATE cu/din FRUCTE (15) PREPARATE cu/din FRUCTE Piure de mere la borcan (1) PREPARATE cu/din FRUCTE-reloaded (5) PREPARATE cu/din LEGUME (69) PREPARATE cu/din PESTE (20) PREPARATE DIN CARNE DE VINAT (1) PREPARATE IN MASINA DE PIINE (22) PREPARATE PANIFICATIE (100) PREPARATE PATISERIE (2) PREPARATE PE BAZA DE BRINZA (17) Retete (1) Retete ©opyright by Laura S. (26) RETETE A LA LAURA (1) SALATE (10) SIROPURI /BAUTURI NEalcoolice (5) SOSURI / DIPPURI (4) SUPE SI CIORBE (31) tang zhong PIINE (1) TARTA (- E)/PRAJITURA CU FRUCTE SI CREMA DE VANILIE (1) Tort “SACHER” (1) TORTURI (7) una~alta (3) water roux (1)

Persoane interesate