La sugestia logica a prietenei mele Sandytza, am schimbat titlul din "IMPLETITURA" in SPIRALA.
INGREDIENTE ALUAT:Titlul nu stiu daca este chiar corect, deoarece impletitura normal se face din cel putin 3 parti.
Sa-i spun RASUCITURA- mi-se pare c-am aiurea.
Ramin totusi la impletitura, deoarece acesata reteta poate varia, folosind mai multe umpluturi si atunci clar o sa existe min. 3 parti care se “impletesc” :)…
- 500g faina alba de griu
- 250 g lapte- 80g unt (temp.camerei)
- 50g zahar
- 1 priza sare
- 2 galbenusuri
- 1 lamiie-coaja
~~~~~~~~~~~~~~~
- 1 ou
- 2 ls lapte
\\\\\\\\\\\\\\\\\\GAZURA*optional\\\\\\\\\\\\\\\\\
- 4ls zahar pudra
- 2ls apa –2ls zeama lamiie
sau
- 2ls lapte+2ls rom
MOD PREPARARE:
Din ingredientele de mai sus se prepara un aluat care se lasa sa dospeasca pina ce volulul s-a dublat.
Se imparte in doua(in acest caz) si amindoua partile de aluat intinse se umple si se ruleaza cu urmatoarele umpluturi:
UMPLUTURA DE MARTIPAN
INGREDIENTE:- 200g Martipan
- 2 albusuri
- 2ls zahar
- 150g maigdale macinate
- ceva esenta de rom sau migdale
MOD PREPARARE:
Martipanul se razuieste pe razatoare si se mixeaza bine cu zaharul, albusurile puse pe rind, esenta si migdalele.
UMPLUTURA DE NUCA
INGREDIENTE:- 100g nuci macinate
-- 3ls lapte
- 25g zahar tos
- 1 pac. zahar vaniliat
- 2ls rom
MOD PREPARARE:
Nucile se amesteca cu zaharul, zaharul vaniliat, laptele si romul.
Deci, pe cele doua parti de aluat se intind aceste doua umpluturi(bineinteles ca se poate lasa numai 1 umplutura, sau se poate inlocui cu altele de ex. mac, brinza…fiecare cum doreste).Fiecare parte de aluat se ruleaza , dupa care cu un cutit bine ascutit se taie in lungime fiecare rola.
Adincimea taieturii trebuie sa patrunda straturile cu umplutura.
Rulourile se rasucesc(in acest caz), capetele se string bine si se introduc sub rulouri, si se lasa sa mai dospeasca ca .20-30 min.
Se unge cu oua batut si amestecat cu lape si se introduce la copt pentru ca.40-45 min.la 200°C.
TIPP:
- Aluatul daca este prea moale se mai poate adaouga 1-2 ls faina.
- Aluatul se poate imparti si in 3 parti si sa se umple cu 3 feluri de umplutura.
4 comentarii:
imi plac la nebunie aluaturile,mai ales daca sunt dulci,impletita ta arata de minune
Hallo Craita si mersi pentru vizita si comentariu!
O ja, aluaturile cu drojdie sint nu numai biune ci sint si mai sanatoase decit cele cu praf de copt si multa grasime.
Impletita mea, nu arata asa cum a-s fii vrut, dar se reface, mai ales ca m-am hotarit sa prepar mai mult cu drojdie:)
Daca incerci iti doresc spor la preparats si savoare deplina!!!
Daca sint probleme, intrebari, contacteaza-ma si sper sa-ti pot fii de ajutor.
Cu prietenie
Laura S.
nu am observat impletitura asta. Foarte bine arata . Am notat reteta si am sa o fac si eu.
si apropo de titlu , ii poti spune mai degraba spirala in loc de impletitura :)
Trimiteți un comentariu