Cu dragoste și credință in Isus Cristos

Print Friendly and PDF

22 aug. 2010

PRAJITURA "CREMSNIT"(fara oua)

 
Acesta prajitura am preparat-o (cu ceva mici modificari, fata de reteta initiala)de citeva ori, doar in ultimul timp a c-am intrat in uitare.
Dar avind pofta de ceva dulce, nu prea dulce si destul de rapid, mi-am adus aminte de ea.
Maya a postat-o cu ceva ani in urma pe forumul Culinar.ro si pe  Blogul  ei aici: Prajitura Cremsnit fara oua 

INGREDIENTE:
- 2 foi de aluat foetaj 25x40 cm(eu folosesc cu placere cele cu drojdie)
- 2 plicuri de praf de budinca vanilie
- 1/4 lingurita vanilie macinata sau esenta
- 850 ml lapte
- 150g unt
- 100g zahar
- 3 foi de gelatina
MOD PREPARARE:
Se pune ca. 100 ml lapte rece in oala in care fierbem budinca si in el amestecam bine sa nu ramina cocoloase cele 100g zahar si cele 2 plicuri de praf de budinca de vanilie.Se toarna peste restul de lapte si se pune le fiert amestecind mereu sa nu se prinda de fnd.Iar cind budinca s-a ingrosat bune, se trage de pe foc se acopera cu o folie de nailon direct aplicata pe suprafata budincii si se lasa sa se racesca.
Intr-e timp se coc cele doua foi de aluat de foietaj,.
Dupa ce s-au copt, o foaie se portioneaza in bucati de marime dorita si se lasa deoparte.
Foile de gelatina se pun la inmuiat in apa rece ca 5 min.
Intr-un pahar se pun 2ls laapte cald si in el se dizolva foile de gelatina inmuiate si bine stoarse.Astfel gelatina se mixeaza in budinca racita.
Untul se mixeaza bine incorporind in el lingura cu lingura din budinca de vanilie.

 ATENTIE: budinca de vanilie si untul trebuie sa aiva aceesi temperatura,  dealtfel crema se poate taia. Dar daca se intimpla sa se taie, pune-ti crema pe o oala cu apa fierbinte si mestecati incontinuu pina cind crema se leaga, dupa aceea se lasa la racit si se poate mixa dinou.

Astfel crema de vanilie preparata se pune ca. 20-30 min.  la frigder sa se intareasca putin, dupa care se toarna si niveleaza uniform pe foaia de foietaj intreaga.

Peste crema se pune foaia de foietaj portionata/taiata in prealabil in bucati de marime dorita si se pune la rece pentru cel putin ca.1 ora.
Inaite de servire se pudreaza cu zahar pudra.
Daca se doreste, in loc de zahar pudra, prajitura se poate glasa cu o glazura simpla din zahar suc de lamine, sau zahar+zahar/esenta de vanilie si ceva apa/lapte, sau zahar si rom/esenta rom... 

Spor la preparat si pofta buna!

9 comentarii:

mira spunea...

arata super!!! si eu locuiesc in Germania, spune-mi te rog de la ce supermarket ai luat foile. Multumesc.
Mira

Unul din multi! spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Unul din multi! spunea...

Hallo Mira si multumesc!
Eu locuiesc in Austria.
La noi foile foietaj cu drojdie le gasesc doar la Merkur sau Interspar/Spar/Eurospar.
La magazinele precum Penny, Aldi/Hofer, Lidl...Nu se gasesc decit cele de Strudel.
Se pot folosi f. bine si alea, dar cum am zis eu prefer mai mult foietajul cu drojdie.
Dar in Germania gasesti cu siguranta mult mai bine decit la austrieci c-am tot ce doresti.

Cauta in Geschäfte nach Plunderteig!

Liebe Grüße aus Österreich
Laura S.

Cristina spunea...

Superb blog! Felicitari!

Cat unt se pune la crema acestei prajituri?

Unul din multi! spunea...

Mami hallo si multumesc pentru vizita, compliment si "atentionare!!!
150g unt.Merg rapid sa- adaog si in reteta.
O zi superba iti doresc!
Cu prietenie
Laura S.

Antonia spunea...

Am facut si eu Cremsnit! Dar am cumparat de la LIDL un pachet de foi pe care scria FOI PENTRU CREMSNIT! Dar crema ta are mai mult gust de budinca de vanilie?? A mea da!! si foile nu sau muiat?? la mine sunt tari inca
Xoxo

Unul din multi! spunea...

Hallo Antonia si La multi ani!
Antonia, la noi in Austria nu se gasesc asa ca in RO. foi gata coapte pt. Cremsnit.
Foile folosite de mine ori sint foietaj cu drojdie sau foietaj simple...
Dupa umplere si stat la frigider 2-3 ore este gata de papat.Probleme cu foile nu am.
Iar crema, este in functie de caalöitatea budincii de vanilie.daca oresti in gusts mai intensiv de vanilie, este de indicat sa se puna in budinca care s eprepara ceva maduva de la o pastaie de vanilie sau sa se fiarba citeva minute pastaia de vanilie in lapte.
Se mai poate folosi mai mult zahar vaniliat sau esenta de vanilie...
Totul depinde de gustul individual.
Toate cele bune
Laura

GH spunea...

Daca as vrea sa coc eu foile de cremsnit si sa congelez sau sa pun aluatul al frigider cu o zi inainte, ai cumva vreo reteta sua vreo idee ce aluat ar merge cel mai bine?

Unul din multi! spunea...

Crema de vanilie este in general o crema universala.
Poti sa faci ce aluat doresti.Foietaj numai cu unt /untura, sau foietaj cu frojdie, sau blat de pandispan...ce doresti tu.Fpile gata preparate se pot congela atite de bine ca si aluatul.Iar numai la friginder se tine citeva zileCum doresti.
Cum am afirmat mai sus, crema de vanilie poti sa o folosesti la ori si ce aluat.La in considerare de ce ai tu pofta si timp.
Sper ca am putut sa-ti fiu cit de cit de folos?
Spor la preparat si un WE.minunat!

INDEX POSTARI

ALUATURI UNIVERSALE (8) ALUATURI UNIVERSALE-reloaded (1) ANUL NOU (1) APERITIVE (33) Apfelkuchen mit Apfelmus (1) AROME DULCI (2) Banner to Go (1) BAUTURI ALCOOLICE (7) BCATARIA FRANCEZA (1) brinza de vaci (1) BUCARARIA CEHA (1) BUCATARIA AMERICANA (1) BUCATARIA ASIATICA (2) BUCATARIA AUSTRIACA (46) BUCATARIA GERMANA (2) BUCATARIA ITALIANA (1) BUCATARIA POLONEZA (1) BUCATARIA ROMANEASCA (12) BUCATARIA TURCEASCA (1) BUCATARIA UNGUREASCA (5) BUCĂTĂRIA AUSTRIACA (1) BUDINCA DE OREZ CU BRINZA DE VACI SI MERE (1) BUDINCA DE OREZ CU VANILIE (1) Budincă (1) Budincă cu orez (1) BUDUNCA DE GRIES SI VANILIE (1) Chili con Carne (1) CHISELITA DIN ZMEURA SI VISINE (1) CONCURSURI (1) Cornulete (1) Cornuri (2) Cornuri pufoase preparate cu metoda Tangzhong (1) COZONAC CU MAC (1) CULINARIO ITALIANO (12) CULINARIO ITALIANO-reload (1) DECORATIUN~PATISERIE (1) DULCIURI (235) DULCIURI-reload (9) FURSECURI / PLÄTZCHEN (28) FURSECURI/BISCUITI (19) Galuste din Gries pentru supe (1) GARNITURI (18) GEMURI SI MARMELADE (4) GOGOSI PUFOSI DIN ALUAT CU BRINZA DE VACI (1) HALLOWEEN (4) HOBBY (4) IDEI DE TOT FELUL - la bucatarie (4) IDEI PENTRU~SUPE (4) INGHETATE/SORBET (2) KITCHEN HELP & IDEAS (1) LANGOSI/GOGOSI/PLACINTE (1) LANGOSI/GOGOSI/PLACINTE... (5) LANGOSI/GOGOSI/PLACINTE/GALUSTE (4) LICHIOR DIN CAISE (1) mere (1) MUFFINS ~ CO. (5) PATEU DIN TON cu sau FARA GELATINA (1) PATISERIE (8) PIINE TARANEASCA DIN NÖ (1) Piure de mere conservat (1) PLACINTA CU MERE (1) PLACINTA CU MERE A BUNICII (1) PLACINTA CU PIURE DE MERE (1) PLACINTA FRAGEDA CU MERE (1) PRAJITURA CARDINAL (1) PRAJITURA CU BRINZA DE VACI cu sau fara marmelada (1) Prajitura cu mere (4) PRAJITURA CU MERE ~IV~ (1) Prajitura cu nuca (1) Prajitura Somloi a la Laura S. (1) PRAJITURI (44) PREPARATE ~ FOIETAJ (6) PREPARATE CU CARNE DE PASARE (25) PREPARATE CU CARNE DE PORC (21) PREPARATE CU CARNE DE VITA (10) PREPARATE CU CARNE DE VITA-reloaded (1) PREPARATE CU CARNE TOCATA (11) PREPARATE CU PASTE FAINOASE (19) PREPARATE cu/din FRUCTE (15) PREPARATE cu/din FRUCTE Piure de mere la borcan (1) PREPARATE cu/din FRUCTE-reloaded (5) PREPARATE cu/din LEGUME (69) PREPARATE cu/din PESTE (20) PREPARATE DIN CARNE DE VINAT (1) PREPARATE IN MASINA DE PIINE (22) PREPARATE PANIFICATIE (100) PREPARATE PATISERIE (2) PREPARATE PE BAZA DE BRINZA (17) Retete (1) Retete ©opyright by Laura S. (26) RETETE A LA LAURA (1) SALATE (10) SIROPURI /BAUTURI NEalcoolice (5) SOSURI / DIPPURI (4) SUPE SI CIORBE (31) tang zhong PIINE (1) TARTA (- E)/PRAJITURA CU FRUCTE SI CREMA DE VANILIE (1) Tort “SACHER” (1) TORTURI (7) una~alta (3) water roux (1)

Persoane interesate