Cu dragoste și credință in Isus Cristos

Print Friendly and PDF

23 mai 2009

STRUDEL CU CARTOFI SI SPARANGHEL


Locuiesc in Austria de aproape 20 de ani si pina acum nu am mincat SPARANGHE.
In Ro. nici macar nu l-am cunoscut.
In zona unde am locuit nu am vazut ..habar nu am.
In fine. ce vroiam sa spun este faptul ca, cu siguranta il probam mai devereme,dar sotul meu,desi e austriac, nu se omoara dupa el si acum dupa ce am papat si eu pot sa spun ca, are dreptate.
In privinta gustului este"=0" iar in ceea ce priveste vitaminele, nu stiu ce sa spun,dupa fiert, tinut la cuptor.......oare mai are(?????)
In ori ce caz, este scump si asta pentru faptul ca nu se obtine usor, dar sint convinsa ca producatorii fac o mina de bani pe faptul ca "gloata" a raspindit ideea ca este sanatos.Si cum in general aici la noi, tot ce crede/zice lumea ca este sanatos, este si scump.
Sparanghelul am zis, procesul de cultivare/obtinere este ceva mai pretentios si gasesc OK. preztul.
Dar sint multe alte produse la care se consuma mai putina energie pentru a fii produse si totusi sint mult mai scumpe decit cele care necesita mult mai multa.
NU ESTE LUMEA INTOARSA PE DOS?!
NIMIC NU MAI ESTE LOGIC si NIMIC DACA NE GINDIM BINE,NIMIC NU MAI ESTE FIX!
NICI MACAR SIGURANTA CA MIINE MAI PUTEM CISTIGA LA LOCUL DE MUNCA , O BUCATA DE PIINE.............
Ah, de la Strudel am ajuns la politica...o waja...asta este, grijile sigurantei de miine ma napadesc si cred ca nu numai pe mine...
INGREDIENTE:
- 1 pac. de aluat de Strudel(eu am folosit FILO)
- 400g cartofi fainosi
- 100g unt (merge si ulei)
- sare+piper
- 1lc zahar
- 1ls zeama de lamiie
- 2 cepe (1 pentru umplutura+1 pentru sos)
- 1 legatura snitling/ceapa ciorii sau frunze de ceapa verde(daca nu aveti merge si cu frunze de patrunjel.Asta este mai mult pentru aspect.)
- 500g Sparanghel (daca este si alb si verde este mult mai de efect)
- 4 galbenusuri
- 100g cascaval ras(de preferinta Gouda)
- 6-9.. ..felii de sunca taiate subtiri
- 20g faina
- 200ml smintina lichida
MOD PREPARARE:
Ceapa se curata si se taie marunt,la fel si snitlingul.
1 ceapa se caleste in ca 30g unt sis e lasa deoparte.
Cartofii se curata si se fierb.Dupa fiert se zdrobesc si se adaoga, ceva sare+piper, ceapa calita, galbenusurile de ou, 1/2 din snitling/ceapa ciorii si cascavalul ras.
Spranglelul se curata, dar ATENTIE- trebuie curatat bine de coaja, altfel dupa fiert coaja o s afie atoasa precum la pastaile de fasole verde,mai imbatrinite.
Intr-o oala se pun la fiert ca. 3l apa cu 1 lc sare, 1 lc zahar, 10g unt si 1ls zeama de lamiie.Cind incepe sa fiarba apa, se pun legatura/-rile de Sparanghel la fiert.Sparanghelul verde ca. 6 min, iar cel alb ca. 8 min.
Dupa ce au fiert se scot si se pun la scurs,iar din apa in care a fiert Sparangelul se pastreaza ca 200ml pentru sos.
Foile de strudel se aseaza pe un servet de bucatarie si se ung cu unt topit sau ulei.
Peste foi se aseaza pe 2/3 din suprafata feliile de sunca.Peste sunca se intinde masa de cartofi,iar deasupra se aseaza Sparanghelul fiert caruia i s-au taiat virfurile si s-au pus deoparte.
Cu ajutorul prosopului de bucatarie Strudelul se ruleaza si se pune pe o tava unsa sau captusita cu hirtie de copt.
Astfel strudelul pregatit se introduce in cuptorul preincins la 200°C ca. 25-30 min.Pina ce deasupra prinde o culoare aurie.
Intr-e timp s epregateste sosul.
Intr-o oala se prajesc in restul de unt, restul de ceapa, eventual daca se dorste se adaoga si 1lc zahar si se caramelizeaza usor cu ceapa.Se adaoga faina, se amesteca lasindu-se sa se prajeasca putin dupa care se stinge cu zeama ramasa de la fiertul Sparanghelului.
Se adaoga si smintina, se degusteaza adouginduse eventual ceva condimente ,iar dupa ce a dat un clocot bun si sosul a obtinut consistenza unei smintini groase, se trage de pe foc si se presara cu restul de snitling.
Se serveste linga Strudel, impreuna cu virfurile de la Spranghel in prelabil taiate si lasate deoparte.
TIP:
  • Cine doreste poate sa puna in loc de Sparanghel alte legume (morcov, parunjel,pastirnac)sau chiar doar cartofi.
  • Iar la fel de bine se poazzte folosi si spranghelul conservat la borcan, lasindu-l sa se scurga bine.
  • Iar cinde doreste si asta si recomand ,este mai bine sa se pregatesca doua Strudele.Dupa copt arata mult mai bine si se portioneaza mai usor.

In ori ce caz, am fost placut surprindsa de acesta reteta. A fost delicioasa!

2 comentarii:

Jack T spunea...

In Kombinatia asta incä nu am fäcut da Idea este super. Notat.Kompliment

Unul din multi! spunea...

Jack, daca cunosti gustul de cartofi fierzti zdrIbiti si amestecati cu cepa prajita, estI pe aproape de gustul acestui Strudel.
Sper sa fii pozitiv überascht de aceste reteta, daca cumva o vei pune in practica.
LG
Laura S.

INDEX POSTARI

ALUATURI UNIVERSALE (8) ALUATURI UNIVERSALE-reloaded (1) ANUL NOU (1) APERITIVE (33) Apfelkuchen mit Apfelmus (1) AROME DULCI (2) Banner to Go (1) BAUTURI ALCOOLICE (7) BCATARIA FRANCEZA (1) brinza de vaci (1) BUCARARIA CEHA (1) BUCATARIA AMERICANA (1) BUCATARIA ASIATICA (2) BUCATARIA AUSTRIACA (46) BUCATARIA GERMANA (2) BUCATARIA ITALIANA (1) BUCATARIA POLONEZA (1) BUCATARIA ROMANEASCA (12) BUCATARIA TURCEASCA (1) BUCATARIA UNGUREASCA (5) BUCĂTĂRIA AUSTRIACA (1) BUDINCA DE OREZ CU BRINZA DE VACI SI MERE (1) BUDINCA DE OREZ CU VANILIE (1) Budincă (1) Budincă cu orez (1) BUDUNCA DE GRIES SI VANILIE (1) Chili con Carne (1) CHISELITA DIN ZMEURA SI VISINE (1) CONCURSURI (1) Cornulete (1) Cornuri (2) Cornuri pufoase preparate cu metoda Tangzhong (1) COZONAC CU MAC (1) CULINARIO ITALIANO (12) CULINARIO ITALIANO-reload (1) DECORATIUN~PATISERIE (1) DULCIURI (235) DULCIURI-reload (9) FURSECURI / PLÄTZCHEN (28) FURSECURI/BISCUITI (19) Galuste din Gries pentru supe (1) GARNITURI (18) GEMURI SI MARMELADE (4) GOGOSI PUFOSI DIN ALUAT CU BRINZA DE VACI (1) HALLOWEEN (4) HOBBY (4) IDEI DE TOT FELUL - la bucatarie (4) IDEI PENTRU~SUPE (4) INGHETATE/SORBET (2) KITCHEN HELP & IDEAS (1) LANGOSI/GOGOSI/PLACINTE (1) LANGOSI/GOGOSI/PLACINTE... (5) LANGOSI/GOGOSI/PLACINTE/GALUSTE (4) LICHIOR DIN CAISE (1) mere (1) MUFFINS ~ CO. (5) PATEU DIN TON cu sau FARA GELATINA (1) PATISERIE (8) PIINE TARANEASCA DIN NÖ (1) Piure de mere conservat (1) PLACINTA CU MERE (1) PLACINTA CU MERE A BUNICII (1) PLACINTA CU PIURE DE MERE (1) PLACINTA FRAGEDA CU MERE (1) PRAJITURA CARDINAL (1) PRAJITURA CU BRINZA DE VACI cu sau fara marmelada (1) Prajitura cu mere (4) PRAJITURA CU MERE ~IV~ (1) Prajitura cu nuca (1) Prajitura Somloi a la Laura S. (1) PRAJITURI (44) PREPARATE ~ FOIETAJ (6) PREPARATE CU CARNE DE PASARE (25) PREPARATE CU CARNE DE PORC (21) PREPARATE CU CARNE DE VITA (10) PREPARATE CU CARNE DE VITA-reloaded (1) PREPARATE CU CARNE TOCATA (11) PREPARATE CU PASTE FAINOASE (19) PREPARATE cu/din FRUCTE (15) PREPARATE cu/din FRUCTE Piure de mere la borcan (1) PREPARATE cu/din FRUCTE-reloaded (5) PREPARATE cu/din LEGUME (69) PREPARATE cu/din PESTE (20) PREPARATE DIN CARNE DE VINAT (1) PREPARATE IN MASINA DE PIINE (22) PREPARATE PANIFICATIE (100) PREPARATE PATISERIE (2) PREPARATE PE BAZA DE BRINZA (17) Retete (1) Retete ©opyright by Laura S. (26) RETETE A LA LAURA (1) SALATE (10) SIROPURI /BAUTURI NEalcoolice (5) SOSURI / DIPPURI (4) SUPE SI CIORBE (31) tang zhong PIINE (1) TARTA (- E)/PRAJITURA CU FRUCTE SI CREMA DE VANILIE (1) Tort “SACHER” (1) TORTURI (7) una~alta (3) water roux (1)

Persoane interesate