Cu dragoste și credință in Isus Cristos

Print Friendly and PDF

6 sept. 2008

PRAJITURA CU PRUNE a la Laura S.


In sfirsit am reusit sa fac si eu o praji cu prune.Prima data am vazut o poza cu
praji.pe Culinar.O retata preparata de Amalia: Prajitura cu prune
Dar pici mei au zis ca nu vor aluat cu drojdie si cum ei sint cei care maninca in cea mai mare parte prajituri,am zis Ok. ramine pe altadata acesta reteta.
Na ceva mai tirziu am schimbat pe Messenger citeva vb. cu "surioara" mea si mi-a dat reteta care o facea ea,nu numai cu prune ci si cu alte fructe.
Dar cum se face, cum nu se face am pierdut reteta.
Deoarece s-a impiedicat calculatorul la START si a trebuit sa-l readuc la functiunile cu 1 zi in urma.
Dar orientindu-ma dupa mai multe retete si inspectind ce am eu in camara si frigider am creat o reteta ,nu sa o laud ca e a mea,dar este (ca mai am ceva din ea) - MINUNATA!
Aici si reteta:
INGREDIENTE:
- 1kg prune(zic 1 kg,poate fii si numai 500g.fiecare cu cit are,sau se poate combina si cu alte fructe)
- 250g unt/marg.
- 250g zahar(de preferinta pudra)
- 4 oua
- 1 fiola esenta de rom
- 1 pac de praf de budinca de vanilie(Acesta se poate inlocui cu faina)
- 400g faina
- 1ls sau 1 pac. de praf de copt(ca 15g)
- 100 ml lapte(iaurt,smintina lichida...)eu am pus lapte amestecat cu ceva lichior de oua
- 3 ls fulgi de nuca de cocos(se pot inlocui cu pesmet,nuca de ori si care macinata)
- 3 ls pesmet
- 3 ls zahar tos/cristal
- 1 lc scortisoara macinata
~~~~~~~~~~~~
Pentru uns tava
- ceva grasime(unt,marg,ulei...)
- hirtie de copt,faina,pesmet
- ceva scortisoara
MOD PREPARARE:
Cuptorul se incinge la 180°C.
Prunele se spala ,se scot simburii si se taie pe jumatate sau pe sfert,fiecare cum doreste.Dupa ce au fost taiate se pun cu taietura pe un servet curat de bucatarie la scurs.
Untul/marg. se freaca bine cu zaharul,se adaoga fiola de esenta de rom si pe rind cite 1 ou.
Faina se amesteca cu praful de budinca de vanilie si praful de copt.
Dupa care se mixeaza alternativ cu laptele in masa de aluat cu oua.
Aluatul trebuie sa aiba o consistenta nu prea fluida.
Daca luam in lingura din el si incercam sa-l turnam inapoi ,trebuie sa se rupa ,nu sa curga.
Eu l-am pus intr-o punga pentru congelat ,i-am taiat un colt nu prea mare si astfel l-am dresat in tava unsa si tapetata cu pesmet amestecat cu scortisoara.
Am preferat acesta metoda ,deoarece mi-a fost teama ca la intindere sa nu se amestece aluatul prea tare cu pesmetul din tava si dupa coacere sa lipesca.
Daca folositi hirtie de copt,este mai usor de intins,ca nu exista riscul sa se prinda de tava.Deoarece aluatul este destul de tare si se lasa doar cu mina umeda,cu o lingura umeda sau cu punga intins in tava.
Dupa ce aluatul este deja in tava,intr-un castron se amesteca cele 2 ls de pesmet,cocos/nuca,scortisoara si zahar.Se pun prunele peste si se amesteca totul bine ,balansind castronul in asa fel incit prunele sa fie cuprinse pe toate partile de acest amestec.
Prunele astfel tratate,se aseaza peste aluat, iar daca a mai ramas ceva din amestecul de pesmet,coco/snuca, zahar si scortisoara se presara deasupra prunelor. si se introduce tava in cuptor pt. ca 50-60 min.
Pina ce aluatul devine auriu/maroniu deasupra si mia ales pe margini.Pe margini ese vizibil cum usor este desprins de pereti tavi.
Dupa copt se lasa la racit putin si se poate servii prajitura inca calda,presarata cu zahar pudra,- amestect cu scortisora si daca se dorete ceva frisca.
Nu am reusit sa fac foto la toate fazele,deoarece munceam pe 2 fronturi..Pe o parte pregateam papica sa papm cu totii si totodata prajitura,care am dorit sa fie gata ,sa o servim calda la desert.

5 comentarii:

Alexandra spunea...

Ai un blog minunat cu retete delicioase. Chiar acum imi vine sa ma apuc de prajitura cu prune desi este 11:00 noaptea...:-)
Felicitari!

Unul din multi! spunea...

Alexandra,iti multumesc frumos!Iar in cea ce priveste prajitura,...mai facut sa zimbesc ca asa de tirziu ai asa o pofta.Dar te inteleg ca si mie cind mai hoinarasc pe ici pe colo si ma pierd printr-e bunatati,nu mai cointeza oa,pofta domineaza...
Iti doresc o zi placuta,cu succese si spor in a prepara choiar si prajituri(hi,hi)
Cu prietenie
Laura S.

Amalia spunea...

Draga Laura am incercat reteta ta si e foarte buna ! Eu am pus putin mai mult lapte in loc de 100 ml , 200. Te pup si multumesc mult pentru reteta!

Unul din multi! spunea...

Amalia, ma bucur din suflet ca ti-a placut prajitura.Daca ai pus inca 100ml de lapte a fost foarte bine.Inseamna a ti-a iesit ceva mai pufoasa.

Eu am facut-o cu mai putin, deoarece prunele de mine folosite au fost mai suculente si daca si blatul era mai pufos se facea maci.

In concluzie si nu la urma urmei, trebuie sa tinem cont si de ingredientele folosite, atunci cind preparam o reteta.


Amalia, iti doresc va fie de bine si o saptamina plina de succese!
Cu prietenie
Laura S.

Eddy spunea...

Daca te intereseaza un link exchange sau un schimb de banner cu blogul http://www.sanatatesiviata.blogspot.com Lasa-mi un comment pe blog si in cel mult 3 ore ai siteul adaugat la mine! Multumesc! Sa ai o zii faina!

INDEX POSTARI

ALUATURI UNIVERSALE (8) ALUATURI UNIVERSALE-reloaded (1) ANUL NOU (1) APERITIVE (33) Apfelkuchen mit Apfelmus (1) AROME DULCI (2) Banner to Go (1) BAUTURI ALCOOLICE (7) BCATARIA FRANCEZA (1) brinza de vaci (1) BUCARARIA CEHA (1) BUCATARIA AMERICANA (1) BUCATARIA ASIATICA (2) BUCATARIA AUSTRIACA (46) BUCATARIA GERMANA (2) BUCATARIA ITALIANA (1) BUCATARIA POLONEZA (1) BUCATARIA ROMANEASCA (12) BUCATARIA TURCEASCA (1) BUCATARIA UNGUREASCA (5) BUCĂTĂRIA AUSTRIACA (1) BUDINCA DE OREZ CU BRINZA DE VACI SI MERE (1) BUDINCA DE OREZ CU VANILIE (1) Budincă (1) Budincă cu orez (1) BUDUNCA DE GRIES SI VANILIE (1) Chili con Carne (1) CHISELITA DIN ZMEURA SI VISINE (1) CONCURSURI (1) Cornulete (1) Cornuri (2) Cornuri pufoase preparate cu metoda Tangzhong (1) COZONAC CU MAC (1) CULINARIO ITALIANO (12) CULINARIO ITALIANO-reload (1) DECORATIUN~PATISERIE (1) DULCIURI (235) DULCIURI-reload (9) FURSECURI / PLÄTZCHEN (28) FURSECURI/BISCUITI (19) Galuste din Gries pentru supe (1) GARNITURI (18) GEMURI SI MARMELADE (4) GOGOSI PUFOSI DIN ALUAT CU BRINZA DE VACI (1) HALLOWEEN (4) HOBBY (4) IDEI DE TOT FELUL - la bucatarie (4) IDEI PENTRU~SUPE (4) INGHETATE/SORBET (2) KITCHEN HELP & IDEAS (1) LANGOSI/GOGOSI/PLACINTE (1) LANGOSI/GOGOSI/PLACINTE... (5) LANGOSI/GOGOSI/PLACINTE/GALUSTE (4) LICHIOR DIN CAISE (1) mere (1) MUFFINS ~ CO. (5) PATEU DIN TON cu sau FARA GELATINA (1) PATISERIE (8) PIINE TARANEASCA DIN NÖ (1) Piure de mere conservat (1) PLACINTA CU MERE (1) PLACINTA CU MERE A BUNICII (1) PLACINTA CU PIURE DE MERE (1) PLACINTA FRAGEDA CU MERE (1) PRAJITURA CARDINAL (1) PRAJITURA CU BRINZA DE VACI cu sau fara marmelada (1) Prajitura cu mere (4) PRAJITURA CU MERE ~IV~ (1) Prajitura cu nuca (1) Prajitura Somloi a la Laura S. (1) PRAJITURI (44) PREPARATE ~ FOIETAJ (6) PREPARATE CU CARNE DE PASARE (25) PREPARATE CU CARNE DE PORC (21) PREPARATE CU CARNE DE VITA (10) PREPARATE CU CARNE DE VITA-reloaded (1) PREPARATE CU CARNE TOCATA (11) PREPARATE CU PASTE FAINOASE (19) PREPARATE cu/din FRUCTE (15) PREPARATE cu/din FRUCTE Piure de mere la borcan (1) PREPARATE cu/din FRUCTE-reloaded (5) PREPARATE cu/din LEGUME (69) PREPARATE cu/din PESTE (20) PREPARATE DIN CARNE DE VINAT (1) PREPARATE IN MASINA DE PIINE (22) PREPARATE PANIFICATIE (100) PREPARATE PATISERIE (2) PREPARATE PE BAZA DE BRINZA (17) Retete (1) Retete ©opyright by Laura S. (26) RETETE A LA LAURA (1) SALATE (10) SIROPURI /BAUTURI NEalcoolice (5) SOSURI / DIPPURI (4) SUPE SI CIORBE (31) tang zhong PIINE (1) TARTA (- E)/PRAJITURA CU FRUCTE SI CREMA DE VANILIE (1) Tort “SACHER” (1) TORTURI (7) una~alta (3) water roux (1)

Persoane interesate