Vizitind Blogul Mayai,am dat de reteta de Zacusca cu Fasole care ma incint.Ei cum mie imi place zacusca foarte mult,gindul de a papa o felie de piine proaspata cu acesta zacusca,nu ma mai lasa in pace.Deci am zis,gata,.trebuie sa trec la treaba....
Aici este reteta Mayei in original,cu mici diferente care o sa le adaog in reteta la momentul oportun.
Aici este reteta Mayei in original,cu mici diferente care o sa le adaog in reteta la momentul oportun.
Pe acesta cale doresc sa-i spun Mayei
INGREDIENTE:
(eu am facut doar jumatate din cantitatile date de Maya)
Toate legumele,sînt cîntarite dupa spalare,curatare,preparare!
- 1200 g fasole alba/cu bob mic-fierte si facute piure
- 600 g vinete coapte-tocate
- 600 g ceapa violeta tocata (eu am pus alba ca dinaia am avut in casa)
- 600 g morcovi raziuti fin
- 500 g piure de rosii
- 600 ml ulei (eu am folosit ulei de masline)
- sare
- boia de ardei iute (eu am pus dulce)
- piper
~~~~~~~~~~~~~~~~~
- 1200 g fasole alba/cu bob mic-fierte si facute piure
- 600 g vinete coapte-tocate
- 600 g ceapa violeta tocata (eu am pus alba ca dinaia am avut in casa)
- 600 g morcovi raziuti fin
- 500 g piure de rosii
- 600 ml ulei (eu am folosit ulei de masline)
- sare
- boia de ardei iute (eu am pus dulce)
- piper
~~~~~~~~~~~~~~~~~
- am mai adaougat 3 ardei grasi copti, am zis ca daca tot am in casa ,de ce nu?!
- 2ls zahar,pe care l-am pus cind am pajit ceapa.
Mai exact am caramelizat ceapa cu zaharul.
MOD PREPARARE:
Fasolea se lasa peste noapte la înmuiat. A 2-a zi se fierbe,împreuna cu o legatura de legume pentru supa(morcov,patrunjel,telina, ceapa..si alte legume daca doriti) . Dupa ce sînt fierte,se strecoara de apa si se scot bucatile de legume. Se face un piure fin.
(Eu am facut cu 1 zi inainte Iahnie de Fasole si am fiert mai multa fasole,impreuna cu tot felul de mirodenii,care i-au dat un gust f. fain.)
Vinetele se coc,se curata de coaja si se lasa putin la scurs. Ceapa se curata,se spala si toaca grob. Morcovii se rad fin(dar nu exgerat)Piure de rosii-am avut din comert,de la cutie de 500 ml.
punem ceapa la calit în ulei,aproximativ 10 minute(la foc moderat),pîna devine transparenta +zahar
apoi adaugam morcovii,pe care-i lasam 20 minute.
adaugam si vinetele tocate +ardeiul copt si tocat marunt,si mai lasam aproximativ 10 minute
dupa care punem si fasolea,si mai lasam 10 minute,apoi condimentam cu sare si piper..degustam.
turnam si pireul de rosii.Dupa 10 minute de fierbere usoara,degustam iar,si adaugam sare,sau piper daca mai e nevoie.
În aceasta ora,se învîrte din cînd în cînd.Dupa ce ati adaugat toate ingredientele,si ati condimentat,puneti capacul,si lasati sa fiarba la foc mic înca o ora buna,învîrtind cînd si cînd. Cel mai confortabil se fierbe într-o oala antiaderenta
punem ceapa la calit în ulei,aproximativ 10 minute(la foc moderat),pîna devine transparenta +zahar
apoi adaugam morcovii,pe care-i lasam 20 minute.
adaugam si vinetele tocate +ardeiul copt si tocat marunt,si mai lasam aproximativ 10 minute
dupa care punem si fasolea,si mai lasam 10 minute,apoi condimentam cu sare si piper..degustam.
turnam si pireul de rosii.Dupa 10 minute de fierbere usoara,degustam iar,si adaugam sare,sau piper daca mai e nevoie.
În aceasta ora,se învîrte din cînd în cînd.Dupa ce ati adaugat toate ingredientele,si ati condimentat,puneti capacul,si lasati sa fiarba la foc mic înca o ora buna,învîrtind cînd si cînd. Cel mai confortabil se fierbe într-o oala antiaderenta
(Eu am bagat la cuptor la 150°C si am fiert pina ce deasupra a iesit uleiul.Bineinteles din cind in cind am amestecat)Mi-au iesit exact 5 borcane cu capacitate de 700 ml(am masurat cu apa,ca pe borcane nu scria nimic ).
Dupa ce a fost gata,asa fierbinte am pus-o in borcane si am lasat la recit borcanele pe capac.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu