Acesta prajitura am facut-o dupa reteta data de prietena mea Andrea, aici;http://laurasleckerbissen.blogspot.com/2008/04/prajituraplacinta-rapida-si-gustoasa-cu.html
Dar pentru ca am dorit sa fac o tava intraga, am modificat cantitatile si adăogat cite ceva.
INGREDIENTE-ALUAT;
- 150g unt/marg.
- 150 g zahar pudra
- 2 oua
- 150ml lapte
- 1lamiie-coaja
- 1-2 pac zahar vaniliat
- 1 pac praf copt
- 500g pina chiar la 600g faina alba(aici este in functie de marimea oualelor,
Aluatul trebuie sa fie elastic,nelipicioas si totusi moale,bun de intins.
INGREDIENTE UMPLUTURA;
- 1-1,5kg mere ,
- 1 borcanel gem de care aveti sau doriti(eu am pus de caise)
- ceva scortisoara
- zeama de la 1 lamiie
- 100g zahar
- 2-3 ls pesmet sau 1/2 pac budinca de vanilie
MOD PREPARARE-ALUAT;
Din ingredientele de mai sus se face un aluat care se imparte in doua.
O parte se intinde, cel mai bine intr-e doua foi de nailon sau hirtire de copt...
Si se aseaza intr-o tava unsa sau captusita cu hirtie de copt cu dimensiunile de 38/32cm.
Se inteapa cu furculita din loc in loc si se introduce in cuptor la 200°C si se lasa sa se coaca pina ce pe margini devine aurie.Se scoate se unge cu gem,pe care in prealabil l-am incalzit,deoarece fiind putin fluid se intinde mai usor..Iar peste gem se pune umplutura de mere
MOD PREPARARE-UMPLUTURA DE MERE;
Merele se curata, se trec prin razatoare sau se taie dupa dorinta si se amesteca cu sucul de lamiie, zaharul ,scortisoara si pesmetul.Daca nu se pune pesmet,se lasa la scurs intr-o sita, dupa care ori se pun bine scurse peste blatul cu marmelada, ori sucul care sa scurs se amesteca cu 1/2 pac. praf de budinca si se amesteca cu merele.
Astfel umplutura preparata se aseaza peste marmelada si deasupra se aseaza al doilea blat de prajitura, care se inteapa din loc in loc cu furculita si se da la cuptor pina ce capata culoarea dorita deasupra. Mie personal imi place ceva mai bronzat).
Dupa ce sa scos din cuptor se lasa ca. 10-15 min in tava, dupa care se rastoarna pe gratarul de bucatarie si se lasa sa se racesca complet. Dupa ce sa racit complet se rastoarna pe o tableta sau inapoi in tava si se portioneaza. Se pudreaza cu zahar doar bucatile care se servesc imediat.
Daca pudram toata prajitura si o acoperin,in citeva ore din cauza umezelii,zaharul se topeste si devine prajitura lipicioasa.
MOD PREPARARE-UMPLUTURA DE MERE;
Merele se curata, se trec prin razatoare sau se taie dupa dorinta si se amesteca cu sucul de lamiie, zaharul ,scortisoara si pesmetul.Daca nu se pune pesmet,se lasa la scurs intr-o sita, dupa care ori se pun bine scurse peste blatul cu marmelada, ori sucul care sa scurs se amesteca cu 1/2 pac. praf de budinca si se amesteca cu merele.
Astfel umplutura preparata se aseaza peste marmelada si deasupra se aseaza al doilea blat de prajitura, care se inteapa din loc in loc cu furculita si se da la cuptor pina ce capata culoarea dorita deasupra. Mie personal imi place ceva mai bronzat).
Dupa ce sa scos din cuptor se lasa ca. 10-15 min in tava, dupa care se rastoarna pe gratarul de bucatarie si se lasa sa se racesca complet. Dupa ce sa racit complet se rastoarna pe o tableta sau inapoi in tava si se portioneaza. Se pudreaza cu zahar doar bucatile care se servesc imediat.
Daca pudram toata prajitura si o acoperin,in citeva ore din cauza umezelii,zaharul se topeste si devine prajitura lipicioasa.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu