Cu dragoste și credință in Isus Cristos

Print Friendly and PDF

4 mai 2011

Prajitura “CARAMEL”

 caramelkuchen
Este o preajitura raspindita in RO. si pe care pina acum nu am preparat-o.Am uitat total de ea, dar in sfirsit ia venit rindul si totodata si amintirile copilariei….
INGREDIENTE ~ blaturi(3):
- 7oua gr.M
- 125g faina alba
- 125g zahar pudra
- 75g nuca macinata
- 7g praf copt
MOD PREPARARE~ blaturi:
Ouale se separa.
Albusurile se bat spuma cu o priza de sare si jumatate din cant. de zahar.
Galbenusurile se mixeaza cu restul de zahar,se adaoga faina cernuta si amestecata cu praful de copt si se mixeaza pina cind aceasta este incorporata in galbenusuri.
Spuma din albus se amesteca cu masa din galbenusuri si in final se adaoga nuca.
Dosul tavii de cuptor se unge si infaineaza bine si 1/3 din masa de blaturi se intinde pe dosul tavii si acesta se introduce la copt in cuptorul in prelabil incins la 180°C pt. ca. 12-15 min.
*Pina cind se observa ca blatul pe margini devine usor maroniu.
Tava se scoate si blatul se transfera pe un gratar de bucatarie la racit.
La fel se procedeza si cu celelalte foi de blat.
~~~CARAMELUL~~~:
- 300g zahar tos
Acesta se pune intr-un recipient nu prea lat pe foc la topit.Cind zaharul a primit culoarea caramelului dorit, recipientul se trage de pe fos si cu acesta
se toarna peste foi in dungi cit mai subtiri si dese.
Dupa ce foile au fost caramelizate se umple cu urmatoarea crema;
ATENTIE:Caramelul si dupa ce se trage de pe foc inca se mai caramelizeaza citeva minute, de aceea culoarea este bine sa o lasati cit mai deschisa,
INGREDIENTE ~ crema.
- 1/2l lapte
- 1 pac praf budinca caramel/vanilie ( eu am avut vanilie)
- 4 galbenusuri
- 1 fiola esenta de vanilie
- 150g zahar
- 250g unt
MOD PREPARARE  ~ crema::
Galbenusurile se bat cu ceva lapte rece si se adaoga zaharul si budinca.totul se amesteca bune, pina cind praful de budinca s-a dizolvat bine si NU mai sint cocoloase.
Restul de lapte se pune la fiert si cind este bine infierbintat se adaoga amestecul de galbenusuri si se lasa sa iarba usor amestecind mereu sa nu se prinda de fund.Cind crema a primit consistenta dorita se trage de pe fos si se acopera direct deasupra bunincii cu o folie de nailon alimentara.totulse lasa la rece.
TIP:Este bine ca budinca pentru crema sa se prepare inaintea blaturilor, pentru a avea timp destul sa se raceasca.
Untul se mixeaza bine s in el se adaoga mixind mereu, cite-o lingura din budinca bine racita,
ATENTIE:Daca budinca NU este bine racita, exsista pericolul ca , crema sa se taie.
Cu acesta crema se umple blaturile inclusiv cel de deasupra.
GLAZURA:
- 150g cicolata alba
- 50g smintina pt. frisca.
Ciocolata se marunteste si se pune impreuna cu smintina pe foc mic la topit, amestecind ,mereu pina cind cicolata s-a topit.
Totul se lasa la rece si ci mixerul totulse mixeaza bine.
Aceasta glazura se intinde deasupra prajiturii.
(Eu am pus-o intr-o punga de nailon si am trasat cu eea, dungi dense.
Iar cu o glazura caramel- cumparata, am trasat printre dungile maronii(vezi foto).
Bineinteles ca se poate prepara si garnisi si alta glazura.
De ex. cea din spuma de albus de ou.
Din pacate pici mei nu prea sint prieteni cu spuma.

praji cu foi caramel

praji cu foi caramel1

6 comentarii:

yaya6 spunea...

laura draga ma intorc cu drag in blogul tau sa mai vad o prajiturica ce imi face cu ochiul,cred ca trebuie sa fie tare delicioasa dupa cum arata,o zi buna

Unul din multi! spunea...

Buna Liliana1
Mi-ai facut o pozitiva bucurie, aflind ca revii cu placere pe Blogul meu.
Intorc complimentul inapoi, deoarece si eu vizitez cu placere Bloguri culinare "gustoase" (precum este al tau...)!Din pacate rarautz, deoarece imi lipseste timpul :-(; ;-)
Da, prajitiurica "a fost dragutza" f. gustoasa si a placut si austriecilor ;-)))
Din pacate necesita ceva timp, dar tocmai aici este chestia, cu cit mai mult timp investeti in ceva,cu atit rezultatul este mai bun!

Si eu te pup dulce si iti urez o zii plina de succese!!!

Cu prietenie
Laura S.

In bucatarie la Sidy spunea...

Waw surioaro ce buna prajitura ai facut aici....
Aveai dreptate cand spuneai ca este ...prajitura copilariei. De mult nu am mai mancat din ea, dar...cu siguranta am sa o fac cat de curand.
Te tzuc cu mare drag si pe tine si pe toti 3 baietii tai....mi-e dor de diminetile cand aveam timp amandoua sa stam la cate o cafea.....
Of, of...

retete culinare spunea...

mmm..arata delicios! o s.o incerc si eu :D

Unul din multi! spunea...

Buna surioara draga!
Ma bucr sa primesc citeva cuv. de la tine!
Prajiturica a fost delicioasa, iar diminetile mele acum sit din pacate aaltfel programate.
Cu "munca" sint acum cuplata...asta este.
Si eu iti transmit tie si familiei tale dragi, multa sanatate, fericire si mai ales de ziua mamei,
O ZII IMPLINITA!!!
Cu drag
Laura S.

Unul din multi! spunea...

Retete Culinare, nu pot sa spun decit ca, a fost pe gustul meu.Daca gusturile sint asemenatoare, atunci cu sigurata iti v-a place.
Iti urez spor la preparat si savoare deplina!
Cu prietenie
Laura S.

INDEX POSTARI

ALUATURI UNIVERSALE (8) ALUATURI UNIVERSALE-reloaded (1) ANUL NOU (1) APERITIVE (33) Apfelkuchen mit Apfelmus (1) AROME DULCI (2) Banner to Go (1) BAUTURI ALCOOLICE (7) BCATARIA FRANCEZA (1) brinza de vaci (1) BUCARARIA CEHA (1) BUCATARIA AMERICANA (1) BUCATARIA ASIATICA (2) BUCATARIA AUSTRIACA (46) BUCATARIA GERMANA (2) BUCATARIA ITALIANA (1) BUCATARIA POLONEZA (1) BUCATARIA ROMANEASCA (12) BUCATARIA TURCEASCA (1) BUCATARIA UNGUREASCA (5) BUCĂTĂRIA AUSTRIACA (1) BUDINCA DE OREZ CU BRINZA DE VACI SI MERE (1) BUDINCA DE OREZ CU VANILIE (1) Budincă (1) Budincă cu orez (1) BUDUNCA DE GRIES SI VANILIE (1) Chili con Carne (1) CHISELITA DIN ZMEURA SI VISINE (1) CONCURSURI (1) Cornulete (1) Cornuri (2) Cornuri pufoase preparate cu metoda Tangzhong (1) COZONAC CU MAC (1) CULINARIO ITALIANO (12) CULINARIO ITALIANO-reload (1) DECORATIUN~PATISERIE (1) DULCIURI (235) DULCIURI-reload (9) FURSECURI / PLÄTZCHEN (28) FURSECURI/BISCUITI (19) Galuste din Gries pentru supe (1) GARNITURI (18) GEMURI SI MARMELADE (4) GOGOSI PUFOSI DIN ALUAT CU BRINZA DE VACI (1) HALLOWEEN (4) HOBBY (4) IDEI DE TOT FELUL - la bucatarie (4) IDEI PENTRU~SUPE (4) INGHETATE/SORBET (2) KITCHEN HELP & IDEAS (1) LANGOSI/GOGOSI/PLACINTE (1) LANGOSI/GOGOSI/PLACINTE... (5) LANGOSI/GOGOSI/PLACINTE/GALUSTE (4) LICHIOR DIN CAISE (1) mere (1) MUFFINS ~ CO. (5) PATEU DIN TON cu sau FARA GELATINA (1) PATISERIE (8) PIINE TARANEASCA DIN NÖ (1) Piure de mere conservat (1) PLACINTA CU MERE (1) PLACINTA CU MERE A BUNICII (1) PLACINTA CU PIURE DE MERE (1) PLACINTA FRAGEDA CU MERE (1) PRAJITURA CARDINAL (1) PRAJITURA CU BRINZA DE VACI cu sau fara marmelada (1) Prajitura cu mere (4) PRAJITURA CU MERE ~IV~ (1) Prajitura cu nuca (1) Prajitura Somloi a la Laura S. (1) PRAJITURI (44) PREPARATE ~ FOIETAJ (6) PREPARATE CU CARNE DE PASARE (25) PREPARATE CU CARNE DE PORC (21) PREPARATE CU CARNE DE VITA (10) PREPARATE CU CARNE DE VITA-reloaded (1) PREPARATE CU CARNE TOCATA (11) PREPARATE CU PASTE FAINOASE (19) PREPARATE cu/din FRUCTE (15) PREPARATE cu/din FRUCTE Piure de mere la borcan (1) PREPARATE cu/din FRUCTE-reloaded (5) PREPARATE cu/din LEGUME (69) PREPARATE cu/din PESTE (20) PREPARATE DIN CARNE DE VINAT (1) PREPARATE IN MASINA DE PIINE (22) PREPARATE PANIFICATIE (100) PREPARATE PATISERIE (2) PREPARATE PE BAZA DE BRINZA (17) Retete (1) Retete ©opyright by Laura S. (26) RETETE A LA LAURA (1) SALATE (10) SIROPURI /BAUTURI NEalcoolice (5) SOSURI / DIPPURI (4) SUPE SI CIORBE (31) tang zhong PIINE (1) TARTA (- E)/PRAJITURA CU FRUCTE SI CREMA DE VANILIE (1) Tort “SACHER” (1) TORTURI (7) una~alta (3) water roux (1)

Persoane interesate