Este o mincare foarte raspidinta in Romania si care o maninc cu placere.
Aici in regiunea unde locuiesc eu, nu este cunoscuta si asa i-am facut cunostinta sotului si cu aceasta reteta , pe lnga multe altele…
Nu ca “austriecii” nu stiu sa gateasca, gasesc “dimpotriva”, mie mi-se pare ca. chiar mai bine ca noi.Cel putin eu am invatat muote lucruri pe care nu le-am stiut si in RO. nu le-am mincat.
Dar cum zice si proverbul “Cite bordeie, atitea obicee!”- asa este si cu gatitul.
Mincarea o stiam asa in mic si mare cum se prepara de la mama, dar o reteta exacta nu am avut, dar cu ajurorul lui GOOGLE am gasit acesta reteta pe Homepage-ul Juliei , aici: GOURMANDINE~Fasole Frecata
Draga Iulia pe acesta cale doresc sa-ti spun,
Aici trebuie sa mentionez ca eu am facut ochiometric si cum stiu de acasa.Deci ceva putin mai diferit de cum a facut Julia,dar chiar “doar putin diferit”.INGREDIENTE – pentru a fierbe fasolea:
Dar cine este incepator, asa cum am fost toti odata, este bine ca sa lucreze cu reteta exacte , pina se rutineaza…..
- 800g fasole boabe - de preferinta cu bobul mare
- 2 ceape mari
- 5 catei de usturoi
- 200g radacina telina (eu nu am pus ca nu am avut in casa)
- 2 morcovi
- 1 pastranac (nici pe asta nu l-am avut)
- 2 foi de dafin
- 1 lingura sare
INGREDIENTE – sosul de ceapa:
- 2 ceape mari
- 1 ls rasa, boia ardei dulce
- grasime pt. prajit
- 1 ls rasa cu zahar
- sare+piper
MOD PREPARARE:
Fasolea daca nu este noua, atunci se alege si se pune la inmuiat in apa , cel mai bine peste noapte.
A doua zi se scurge, se clateste si se pune la fiert in apa atit cit sa treaca peste boabele de fasole, cu ingredientele de mai sus, spalate , curatate si lasate intregi,in afara de usturoi.
Cind fasolea este fiarta, se scurge, dar zeama se pune deoparte.
Cine doreste, poate sa scoata legumele si sa faca doar fasolea pireu.
Eu am indepartat doar frunzele de dafin si legumele le-am last impreuna cu fasolea.
Deci fasolea scursa se “freaca”- aceasta metoda in ziua de astazi este relativa., deoarece cu un Blender sau Mixer-bat/vertical…., fasolea se face pireu cu coaja si legume cu tot si este muuuuult mai sanatoasa.
Dar daca totusi trebuie sa se decurga la metoda clasica/manuala, atunci fasolea se zdrobeste inainte cu , se pune intr-o sita si cu ajutorul unei lingure se freaca , pnind cite un strop din zeama in care s-a fiert, pina ce in sota ramin doar cojile.
In final, egal cu ce fasolea s-a facut pireu, acesta se amesteca daca este necesar cu ceva din zeama in care s-a fiert si cu usturoiul trecut prin presa sau razatoare si se degusteaza condimentind pireul dupa gust cu sare si piper.
Mai departe se continua cu prepararea sosului de ceapa.
Intr-o tigaie se pune grasimea la incins , se adaoga ceapa curatata si taiata marunt si cind acesta a devenit sticloasa, se adaoga zaharul, se amesteca ,se lasa sa se caramelizeze putin, dupa care se adaoga boia de ardei dulce, se amesteca adaogind si aici putina sare si piper si se pune peste pireul de fasole , care in prelabil s-a pus intr-un recipient destul de larg,.
Eu am procedat putin altfel;
Jumatate din sos l-am amestecat cu pireul de sasole si doar jumatate l-am pus deasupra.
Iar pireul l-am servit ca, garnitura la acesta gustoasa mincare:
6 comentarii:
Sorella La multi ani cu multa sanatate! Am scris si in yahoo si facebook. O zi faina, i tzuc you Cami
PS: De o luna m-am mutat cu blogul la wordpress
cred ca fasolea batuta,sau frecata este un fel romanesc.e foarte gustoasa.pastarnac inca nu am adaugat la ea,mi s-a parut ca telina e extrem de potrivitasi se potenteaza reciproc.dar am s-o fac pentru ca imi place mult pastranacul . nici zahar la ceapa prajita,dar totul are un inceput.Ai un blog frumos pe care l-am descoperit acum.
Sorella, scuze ca n u am reusit sa te vizitez, dar sincer deabea reusesc sa-mi postez retetele, (doar cele preferate) pe Blog.
O sa intru sa vad cum iti merge pe Wordpress, deoarece Wordpress a fost prima optiune unde sa-mi deschid Blogul, dar pe vremea aceea mi-sa parut mai complicat decit Google :)
Iar in ceea ce priveste "ANII":))-multumesc muuuuuuuuuuuuuult detot!
Vezi, asa de repede imbatrineste omul-:)))
Mii de pupcei!
Laurici
Hallo Pansy si multumesc pentru vizita si comentariu!
S-ar putea sa ai dreptate cu acesta reteta de fasole....dar nu cointeaza de unde vine,important este sa fie buna:))) si spre fericirea mea este, ca place poporului meu:)))
Cu radacinoasele, cred nu se poate face nimic gresit.Cum se pune la facut o supa, asa se poate pune si la fierberea diferitelor legume, cum ar fii fasolea, mazarea...
Iar zaharul am invatat in Austria sa-l folosesc c-am la toate mincarurile.Nu e nevoie de mult, doar 1-lingurita cafea...dar este f. bine venit la gustul mincarurilor si mai ales la stomac.
dar cum zici si tu, totul are un inceput si mai ales, nu este un "musai" -daca place se poate lasa. daca nu se poate folosi mai departe.
MULTUMESC-pentru compliment si te mai astept in vizita!
Cu prietenie
Laura S.
hihi, eu i-am uimit pe austriecii mei cu dulceata de nuci, cu salata de vinete si cu varza calita si sarmalele. multumesc, mi-ai mai dat inca o idee!
Zazuza, pai sa stii ca si eu tot cu c-am aceste retete m-am facut prezenta.Vinetele NU prea vin bine la mine, dar sarmalele(la sotz), ciorbitele de vacuta, mamaliguta, varza calita....mai sint ele acum nu mai stiu....dar sper sa le faci o surpriza placuta alor tai.
Eu gatesc in CO-PRODUCTIE,asa fac placerea pe amindoua fronturile si uneori creez ceva nou la giust care pina acum a placut.
O seara placuta,
laura S.
Trimiteți un comentariu