Acum in acesta perioada, merele nu mai sint pe locul -I- si cele care le-am avut au inceput sa se vestejeasca.
Asa ca, am zis ca pina astept sa se strice si sa le arunc,mai bine sa fac ceva din ele.
Dar cum de prajitura/placinta cu mere m-am c-am saturat si pici mei la fel, am gasit acesta retetea de APFELTASCHEN si am pus-o in practica.
Bineinteles ca aluatul este c-am migalos, dar rezultatul merita.
INGREDIENTE ALUAT:
- 200 ml lapte
- 30 g zahar
- 20 g drojdie proaspata
- 300 g faina
- 30 g zahar
- 20 g drojdie proaspata
- 300 g faina
- 3-4 g sare
- 1 ou
- 30 unt/marg.
TZIGLA DE UNT:
- 40g faina
- 120 unt
- ceva faina pt. masa de lucru
- 1 galbenus de ou amestecat cu
- 2ls smintina sau lapte condensat
INGREDIENTE UMPLUTURSA:
- 400g mere curatate si taiate
- 40g caise uscate taiate marunt
- 40g zahar
- 2-3 ls zeama de lamiie
- 50ml vin alb(eu am pus lichior de caise)
- 2ls Calvados(pe acesta l-am inlocuit cu ceva scortisoara)
- 1 pac. zahar vaniliat
MOD PREPARARE:
Intr-o oala se pun pe foc cele 50ml vin alb sau ceea ce doriti impreuna cu zaharul,zaharul vaniliat, Calvados/Scortisoara, zeama de lamiie, caisele si merele taiate nu prea martunt.
Se lasa sa se incinga bine amestecind mereu , pina ce merele se inmoaie si lichidul mai mult s-au mai putin s-a evaporat.Se lasa la racit.
Drojdia si zaharul se dizolva in laptele usor caldut ,dupa care se framinta impreuna cu faina, oul,untul/marg. si sarea intr-un aluat elastic si maleabil.
Aluatul framintat se lasa ca 3 ore in frigider, sau se prepara de seara si se lasa la frigider peste noapte.
Eu aluatul NU l-am facut cum de fapt se procedeaza cu aluaturile cu foietaj.
Eu l-am intins subtire de tot pe toata masa si l-am uns cu unt peste care am cernut foarte putin faina.Aluatu-l l-am impachetat si l-am pus la frigider pentru 2 ore.
L-am scos si l-am intins pe masa de lucru cu o gr. de 4-5mm l-am impartit in patratele pe care le-am umplut cu umplutura de mere,iar marginile aluatului le-am uns cu galbenus de ou pe care l-am amestecat cu smintina, le-am impachetat si asezat in tava de copt.
Le-am uns cu restul de amestec de ou+ smintina si le-am copt ca.20-25 min. la 190-200°C.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu