Cu dragoste și credință in Isus Cristos

Print Friendly and PDF

12 iun. 2011

SARMALE DIN VARZA ACRA~Bucataria Austriaca

sarmalute austriece
O reteta in varianta moz_at.
Desi Sarmalutele/ RULADA DIN VARZA, nu sint prea raspindite prin bucatariile austriece, aceste sarmalte se prepara totusi, cel putin de bucataresele mai in virsta, sau mai des in alte regiuni ale Austriei…
INGREDIENTE:
- 1 capatina varza murata de ca. 1300g
- 1 kg de carne tocata (cele mai bune sarmatute sint cele cu carnea taiaata)
- 2-3ls ulei sau 1ls untura
- 2 oua
- sare+piper
- maghiran,
- cimbru,
- 3 catei de usturoi
- 1 ceapa potrivita
- * 1lc zahar*
- 200g orez fiert
- 1/2-1l supa de vacuta (facuta in casa sau cub Maggi…)
MOD PREPARARE:
Orezul se pune la fiert.
Ceapa se curata si se taie marunt.Intr-o tigaie se incinge uleiul sau untura si cepa se prajeste pina incepe usor sa se rumeneasca.
* Cine doreste poate adaoga 1lc zahar, sa se prajesca si caramelizeze usor cu ceapa. *
In contiunare se adaoga carnea, care se prajeste usor pe toate partile si totul se trage deoparte .
Oreztul fiert se amesteca cu masa de carne si ceapa prajite, la care se adaoga restul ingredientelor de condimente si mirodenii/verdeturi si cele 2 oua.
Totul se amesteca bine, eventual se degusteaza si completeaza cu condimente/mirodenii dupa gust.
Cuptorul se incinge la 180°C.,
Foile de varza se desprind usor de pe cotorul verzei, cu ajutorul unui cutit, eventul se indeparteaza partile mai cotoroase  ale  unor frunze si in fiecare foaie se ruleaza ceva din masa de carne.
Fiecare sarmala/rulada se aseaza intr-o oala mai adinca si bine unsa cu grasime.
Cind carnea este toata rulata in foile de varza si asezata in oala, aceasta se introduce la cuptor pentru ca 45-60mion.
Din cind in cind sarmalutele se uda cu ceva din supa de vacuta pregatita in prealabil.
Sarmalutele sint gata, cind se observa ca, foile de varza se taaie usor, fara sa fie atoase, si varza a primit o culoare frumos bruna-aurie.
Aceste sarmalute se servesc la austrieci , la fel ca si ardeii umpluti cu, sferturi de cartofi fierti in apa cu sare/supa.
TIP:
  • Cine doreste poate  amesteca in supa ceva pasta sau bulion din rosii/tomate.
  • La fel se mai poate adouga printr-e sarmalute si ceva slaninuta, costite afumate…..
Va urez savoare deplina!

2 comentarii:

pansy spunea...

iaca am vazut cum fac austriecii sarmalele.seamana cu ale noastre ,mai putin oul.desi sarmalele moldovenesti pe vremuri aveau in compozitie miez de paine,nu orez si atunci se folosea ou.

Unul din multi! spunea...

Pansy, ce sa zic...asai cind triesti printr-e straini, vezi si inveti multe!
Eu cum sint ardelenca si vin dintr-o familie nu prea numeroasa, nici nu am avut prea multe legaturi cu alte regiuni ale tarii.
De auzit una, alta in ceea ce priveste arta culinara DA, de gustat mai putin :-(
Noroc cu internetul, in acest fel , avem sansa sa-ne inbogatim cultura si repertoariul culinar de retete:-).
In general temelia retetele seamana, dar in timp dupa posibilitate si regiune, s-au cizelat....si asa in ziua de astazi si-a format mai mult sau mai putin fiecare ceva propriu regiunii de unde provine...
Eu vad la mine, ca mi-am format o coproductie a bucatelor, amestecind bucutaria romenasca cu cea austriaca ;-))))
te pup dulce si o zii minuata ito doresc!
Cu prietenie
Laura S.

INDEX POSTARI

ALUATURI UNIVERSALE (8) ALUATURI UNIVERSALE-reloaded (1) ANUL NOU (1) APERITIVE (33) Apfelkuchen mit Apfelmus (1) AROME DULCI (2) Banner to Go (1) BAUTURI ALCOOLICE (7) BCATARIA FRANCEZA (1) brinza de vaci (1) BUCARARIA CEHA (1) BUCATARIA AMERICANA (1) BUCATARIA ASIATICA (2) BUCATARIA AUSTRIACA (46) BUCATARIA GERMANA (2) BUCATARIA ITALIANA (1) BUCATARIA POLONEZA (1) BUCATARIA ROMANEASCA (12) BUCATARIA TURCEASCA (1) BUCATARIA UNGUREASCA (5) BUCĂTĂRIA AUSTRIACA (1) BUDINCA DE OREZ CU BRINZA DE VACI SI MERE (1) BUDINCA DE OREZ CU VANILIE (1) Budincă (1) Budincă cu orez (1) BUDUNCA DE GRIES SI VANILIE (1) Chili con Carne (1) CHISELITA DIN ZMEURA SI VISINE (1) CONCURSURI (1) Cornulete (1) Cornuri (2) Cornuri pufoase preparate cu metoda Tangzhong (1) COZONAC CU MAC (1) CULINARIO ITALIANO (12) CULINARIO ITALIANO-reload (1) DECORATIUN~PATISERIE (1) DULCIURI (235) DULCIURI-reload (9) FURSECURI / PLÄTZCHEN (28) FURSECURI/BISCUITI (19) Galuste din Gries pentru supe (1) GARNITURI (18) GEMURI SI MARMELADE (4) GOGOSI PUFOSI DIN ALUAT CU BRINZA DE VACI (1) HALLOWEEN (4) HOBBY (4) IDEI DE TOT FELUL - la bucatarie (4) IDEI PENTRU~SUPE (4) INGHETATE/SORBET (2) KITCHEN HELP & IDEAS (1) LANGOSI/GOGOSI/PLACINTE (1) LANGOSI/GOGOSI/PLACINTE... (5) LANGOSI/GOGOSI/PLACINTE/GALUSTE (4) LICHIOR DIN CAISE (1) mere (1) MUFFINS ~ CO. (5) PATEU DIN TON cu sau FARA GELATINA (1) PATISERIE (8) PIINE TARANEASCA DIN NÖ (1) Piure de mere conservat (1) PLACINTA CU MERE (1) PLACINTA CU MERE A BUNICII (1) PLACINTA CU PIURE DE MERE (1) PLACINTA FRAGEDA CU MERE (1) PRAJITURA CARDINAL (1) PRAJITURA CU BRINZA DE VACI cu sau fara marmelada (1) Prajitura cu mere (4) PRAJITURA CU MERE ~IV~ (1) Prajitura cu nuca (1) Prajitura Somloi a la Laura S. (1) PRAJITURI (44) PREPARATE ~ FOIETAJ (6) PREPARATE CU CARNE DE PASARE (25) PREPARATE CU CARNE DE PORC (21) PREPARATE CU CARNE DE VITA (10) PREPARATE CU CARNE DE VITA-reloaded (1) PREPARATE CU CARNE TOCATA (11) PREPARATE CU PASTE FAINOASE (19) PREPARATE cu/din FRUCTE (15) PREPARATE cu/din FRUCTE Piure de mere la borcan (1) PREPARATE cu/din FRUCTE-reloaded (5) PREPARATE cu/din LEGUME (69) PREPARATE cu/din PESTE (20) PREPARATE DIN CARNE DE VINAT (1) PREPARATE IN MASINA DE PIINE (22) PREPARATE PANIFICATIE (100) PREPARATE PATISERIE (2) PREPARATE PE BAZA DE BRINZA (17) Retete (1) Retete ©opyright by Laura S. (26) RETETE A LA LAURA (1) SALATE (10) SIROPURI /BAUTURI NEalcoolice (5) SOSURI / DIPPURI (4) SUPE SI CIORBE (31) tang zhong PIINE (1) TARTA (- E)/PRAJITURA CU FRUCTE SI CREMA DE VANILIE (1) Tort “SACHER” (1) TORTURI (7) una~alta (3) water roux (1)

Persoane interesate